Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Csúcson az OKJ tanfolyamok: rekord jelentkezés után komoly visszaesés várható

Sokan előrehozták jelentkezésüket, hogy még a régi OKJ feltételei szerint szerezhessenek szakképesítést. A felnőttképző intézmények többsége kivár az új OKJ képzésekre vonatkozó ajánlatai kidolgozásával.


"A tavalyi évhez hasonló augusztusi fellendülés után azonban jelentős keresletcsökkenés jöhet.

Az új OKJ bevezetése már az idei utolsó negyedévben éreztetheti hatását, igazán drasztikus kereslet visszaesésre ugyanakkor jövőre számítunk" - kezdte a kisalfold.hu-nak értékelését Andrási Tamás, a melyiksuli.hu-t üzemeltető Online Service Selector Kft. ügyvezetője.

"A jelentkezők kiugró száma a szeptember 1-től életbe lépő változásoknak köszönhető"

"Az augusztusi hónap kivételével idén viszonylag kiegyensúlyozottan alakult a felnőttképzésekre jelentkezők időbeli eloszlása a jelentkezési statisztikánk alapján.

Mérsékeltebb, átlag alatti érdeklődés csak februárban, valamint a júliusi kánikula idején volt tapasztalható, miközben augusztusban minden korábbi évnél nagyobb érdeklődés volt megfigyelhető: az egész évben folyamatosan induló tanfolyamokra jelentkezők aránya jelentősen meghaladta a tavalyi évben mért 20 százalékot.

A jelentkezők kiugró száma a szeptember 1-től életbe lépő változásoknak köszönhető: sokan előrehozták jelentkezésüket, hogy még a régi OKJ feltételei szerint szerezhessenek szakképesítést. Ez azonban óhatatlanul a későbbi, őszi keresletet veti majd vissza" - folytatta Andrási Tamás.
"Sok felnőttképző intézmény egyelőre kivár az új OKJ képzésekre vonatkozó ajánlatai kidolgozásával"

"Idén szeptemberben és októberben várhatóan a korábban már elindított tanfolyamokra való lehetséges becsatlakozások némiképp kompenzálhatják az augusztusra előrehozott jelentkezéseket.

Igaz, a szeptember elseje után indított, új OKJ szerinti tanfolyamoknál erre már nem lesz lehetőség.

Mivel a felnőttképzést szabályozó végrehajtási rendeletekre még várni kell, sok felnőttképző intézmény egyelőre kivár az új OKJ képzésekre vonatkozó ajánlatai kidolgozásával, új OKJ-s tanfolyamokat a legtöbben csak év végén vagy jövő év elején terveznek indítani, amely átmenetileg a felnőttképzési kínálat szűküléséhez vezethet" – vélte az ügyvezető.

A jövőben várhatóan még jobban felértékelődnek az OKJ tanfolyamok 

"Egy biztos: a felnőttképzés új rendszere válaszút elé állítja az oktatási intézményeket, amely során egyesek képzési ajánlataik szűkítésére, míg mások részleges profilváltásra kényszerülhetnek.

Az egyéni, lakossági résztvevők számára nyújtott OKJ tanfolyamok mellett a jövőben még inkább felértékelődő piaci lehetőséget jelenthetnek a pályázati forrásból finanszírozott képzések, a kötelezően előírt hatósági vizsgák, a munkaügyi központok által finanszírozott képzések vagy a vállalati továbbképzések.

A piaci igényekhez igazodva, a jövőben a melyiksuli.hu is nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a vállalatok és intézmények egyedi és csoportos oktatási igényeinek kiszolgálására azáltal, hogy vállalja a legelőnyösebb testreszabott képzési ajánlat felkutatását a vele szerződött oktatási partnerek körében" - hangsúlyozta búcsúzóul Andrási Tamás.Olvasóink írták

 • 3. nane 2013. szeptember 05. 18:25
  „Gyorstalpalók.”
 • 2. Lacika62 2013. szeptember 05. 15:36
  „1. SnakeS 2013.09.05. 12:22 Van benne igazság. Nálad a 10 pont.”
 • 1. SnakeS 2013. szeptember 05. 12:22
  „Ezeket az OKJ -s képzéseket konkrétan pénzkidobásnak tartom. Hiába uniós pénz van rá, akkor annak a kidobása.

  Normális szakképzésre lenne inkább szükség, hogy ne ilyen botcsinálta "szakemberek" legyenek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mobil napelemes töltőt építettek Győrben - fotók, videó

A 20 ezer euróból épített mobil napelemes töltőállomáson két elektromos bringa "tankolhat fel". Tovább olvasom