Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Csörgősipka: játszva és játszatva

Győr - Tizenhárom éve annak, hogy Győr belvárosában megalakult a Csörgősipka Színház. Akkoriban egyedül ők készítettek a gyermekek szórakoztatására színdarabokat, napjainkban azonban már nem csupán játszanak.
Az óvodás és kisiskolás gyermekek színvonalas szórakoztatása mellett a Csörgősipka Színház társulatának tagjai, a győri József Attila Művelődési Házban, valamint Győr-Bácsa és Nagybajcs falvakban hoztak létre színjátszó szakköröket. Ma hárman irányítják a színházat: Bank Zsuzsanna, Károly Szabolcs és Koppány Zoltán.

Siker a táborban

Bank Zsuzsanna korábban már foglalkozott gyerekekkel, ám 2000-ben a József Attila Művelődési házban rendezett színjátszó tábor hozta meg az igazi sikert számára. Azóta a színtársulat heti foglalkozásokat szervez a gyermekeknek Győrben és környékén.

Bank Zsuzsanna elmondta: „Sosem kerestem senkit, mindig engem kerestek meg mások. A »suttogó reklám« nagyban hozzájárul a népszerűségünkhöz. Tanítványaim versenyeket is nyertek, 2004-ben a Nagybajcsi Színjátszókör növendékei a »Kultúrával a Nyugat kapujában« elnevezésű versenyben arany fokozatot értek el, de a Weöres Sándor Országos Színjátszó Találkozó alkalmával is szereztünk már bronz- és ezüstminősítést. Csoportjainkban nem okoz gondot a gyerekek közötti korkülönbség, az ötéves kislány remekül működik együtt a most érettségiző fiatalemberrel."

Ahogy a nagyok

A gyermekek hetente egy alkalommal próbálnak. A felkészülés menete megegyezik a felnőttszínházak próbáinak folyamatával, először a szöveg-összeolvasás, majd a színpadi próba, aztán a jelmezpróba következik, végül a zene és a fények beépítése a színdarabba.
Bank Zsuzsanna hozzátette: „a felkészülés és a próbák menete nagyon fontos.

A szereplőknek meg kell tanulniuk viselkedni a ruhákban, alkalmazkodni
a díszletelemekhez. Olyan ez, mint a házépítés. Egymásra helyezzük azokat a téglákat, amelyek elengedhetetlenek a műsor elkészítéséhez."

Egy állomás, amely lendületet ad

Károly Szabolcs elmondta: „Itt nem színészképzés van. Ezeknek a gyerekeknek mindössze hasznos szabadidőt kínálunk. Nem színészeket nevelünk – a színjátszó körök kapaszkodók, amelyek továbblendítik őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mennyit keres a vasutas?

Lassan már egy hónapja vajúdnak a hegyek, mégsem került közelebb a MÁV és a VDSZSZ (Vasutasok… Tovább olvasom