Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Csordultig az úszómedencék

Évek óta előkerül a téma: kell-e Győrbe újabb uszoda? A Kisalföld fordított egyet a kérdésen: elég-e az, ami van?
Évek óta újra és újra terítékre kerül a téma: kell-e Győrbe újabb uszoda? A Kisalföld ezúttal fordított egyet a kérdésen: elég-e az, ami van? Sportcentrumban, hotelben és iskolában található medence órarendje után érdeklődtünk.

A vízisportcentrum (volt GYÁÉV) medencéi sosem üresek. Nemcsak óvodások, általános iskolások és egyetemisták úsznak rendszeresen, de van gyógyúszás, babaúszás, vízi torna, szinkronúszás, aerobik, vízilabda, és akkor még nem említettük a versenyeket és a sportegyesületek edzéseit. Az úszók számára hétköznap igyekeznek fenntartani szabad pályát, de hétvégente mindig sok a vendég. A 25 méteres úszómedence és a tanmedence órarendjébe a szervezők egy újabb foglalkozásnak már nem tudnának helyet szorítani.

A sátrasban

A sátrasban is egy 25 méteres és egy tanmedence van. Utóbbi szinte mindig tele, ovisok és kisiskolások tempóznak a sekélyebb vízben. Míg a nagymedencét délután a gyógyúszók és a négy úszóiskola, délelőtt a 100–150 bérletes tölti meg. Bár csoportok, sportegyesületek is gyakran bérelnek pályát, 8–14 óra között mindig nyugodtan róhatja a hosszokat az éppen úszni vágyó vendég.

Három iskolában

A város több oktatási intézményében van medence, ezek a Fekete, a Móra és a PÁGISZ. Az adyvárosi Fekete István-iskolában az elsősök és másodikosok heti 2, a harmadikosok és negyedikesek heti 1 testnevelésórát töltenek a vízben. Ezenkívül logopédiai osztályok, a tömegsport keretében 5–6. osztályosok és mozgássérült gyerekek járnak úszni az iskolába. Önköltséges tanfolyamoknak is helyet ad az intézmény, de heti 5,5 órában bérbe is adják. Az adyvárosi létesítményt nemcsak győriek használják, gyakran érkeznek ide a környező településekről is. Kedden, csütörtökön és pénteken este 7-ig mindig vannak a vízben, a maradék napokon alig akad üresjárat. Egy gyors számolás és kiderül: a 12,5 méter hosszú medence legalább 800–1000 ember rendszeres mozgását szolgálja.

Szállodában

Kevesen tudják, hogy a Hotel Konferenciában – kilencszer hat méteres az úszómedence – is válthatnak bérletet az úszni vágyók. Jelenleg körülbelül 30 visszatérő és hetente néhány alkalmi vendégük van. Rendezvények, partik egyre divatosabb bérelt helyszíne a szálloda medencéje. Korábban szervezett csoportokat is fogadtak, 1 évvel ezelőtt azonban nemet mondtak a már működő kismama- és terhesúszásnak. Mint megtudtuk, erre azért került sor, mert a hétvégi időpontokban elsősorban a szálló vendégei számára szerettek volna lehetőséget adni az úszásra.

A gyógyvíz miatt nem

A Rába Quelle élményfürdőben hiába akadtak érdeklődők, akik szívesen indítottak volna babaúszást, a gyógyvíz miatt nem tehették. Rendszeres foglalkozás – kivéve a gyógyúszást – ugyan nincs, nyaranta a fürdőt gyakran választják a táborok helyszínéül.
Józsa Erika védőnő, kismamák vízitorna-oktatója hiába keres helyet az orvosok által is támogatott, jógára épülő mozgásnak. Tiszta és az átlagosnál melegebb vízre lenne szükségük a várandós anyukáknak, akik számára nemcsak segítséget jelentene a felkészüléshez a vajúdásra, de kiváló relaxációs lehetőség is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenöt éve működik a Fókusz egészségvédő egyesület

Tizenöt éve működik a Fókusz Egészségvédők megyei egyesülete, amelynek győri klubjában az… Tovább olvasom