Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Csontvárytól Kondorig - Lázár János nyitotta meg a kiállítást az Esterházy-palotában

Csontvárytól Kondorig címmel a XX. századi magyar festők alkotásaiból nyílt kiállítás kedden Győrött a Városi Művészeti Múzeumnak otthont adó Esterházy-palotában.

A tárlat Kovács Gábor magángyűjteményéből mutat be reprezentatív válogatást. A felvonultatott festmények az elmúlt század modernista irányzatairól adnak áttekintést.

Köszöntőjében Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a művészetpártolás és a kultúra támogatásának fontosságáról szólt. Méltatta Kovács Gábor műgyűjtő tevékenységét, mondván, a műgyűjtés nem csak értéket teremt, hanem mentő munka is.

A politikus szerint komoly restanciák vannak a kortárs képzőművészek támogatásában, de még ennél is nagyobb problémának nevezte a művészek hagyatékának ápolását, gondozását. Ezért - tette hozzá - tisztelet jár mindazoknak, akik a rendszerváltozás után erőfeszítést tettek a kallódó műremekek összegyűjtésére.

Lázár János úgy látja, az állami kiállítóhelyek sokszor nehezen tolerálják a színvonalas magángyűjtemények létét. "A magyar gyűjtemények történetének világában a rendszerváltozás a mai napig várat magára" - fogalmazott.

A tárlat mások mellett Csontváry Kosztka Tivadar, Kondor Béla, Gulácsy Lajos, Csók István, Vaszary János, Rippl-Rónai József, Márffy Ödön és Tóth Menyhért munkáit mutatja be. A kiállítás június 30-ig látogatható.

Olvasóink írták

  • 2. fióka 2011. április 14. 14:10
    „ez a lázár maga az ország szégyene”
  • 1. paxpace 2011. április 13. 19:38
    „Mit keres a Fidesz frakció vezetője a kiállítás megnyitón.Vagy ehhez is ő ért a legjobban.Egy művészettörténészt nem lehetett találni?Szégyen!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NYME Szépe: kilenc lány közül válaszott a zsűri

A Nyugat-magyarországi Egyetem Szépe 2011 győri elődöntőjében kilenc lány közül választották ki a… Tovább olvasom