Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Csont- és cserépdarabok- Széchenyi tér blog

Győr - Legújabb galériánkban téglákat és cserépdarabokat láthatnak a tér mélyén. A jó idő kedvez az ásatásoknak. Kövesse nyomon a felújítást a kisalfold.hu-n. Friss galéria!


Október 7.

Újabb leletek kerültek elő, a cserép és tgladarabok között csontok is hevernek.

 

Csont - október 7.

Október 1.

Színes porcelándarab, feliratozott téglák. A régészek egyre mélyebbre ásnak. Részletek >>

Téglák katonás rendben - október 1.

Szeptember 30.

A régészeknél már ecsetet is láttunk.

Csákány csendélet - szeptember 30.

Szeptember 29.

Körvonalazódik valami a mélyben.

Téglák


Szeptember 24.


Fémkeresővel kutató régészeket láttunk a téren. És a legutóbb hiányos tábla is megtelt tartalommal. Kiderült, várhatóan december 10-ig tart a feltárás. Érdekesség, hogy nem is az egész teret kutatják, csak egy kis részét.

Fémkeresés - szpetember 24.


Szeptember 23.

Rendületlenül ásnak a téren, mélyülnek a gödrök.


Ásás - szeptember 23.


Szeptember 22.


Legújabb galériánkban láthatják, ahogy kövek és téglák kerülnek elő. Az ásatások nem állnak le, hiába a zord idő.

Gödrök és kövek - szeptember 22.

Szeptember 19.

Már tábla is hirdeti, hogy a felújítás előtt feltárják a teret. Több infó azonban nem olvasható.

Sokan teszik fel a kérdést, miért kell megint ásni? "Talán sokan emlékeznek az 1998-1999 közötti feltárásra. Az akkori feltárás – a sors fintoraként – már szintén egy Széchenyi téri rekonstrukciós tervhez kapcsolódott, ami akkor nem valósult meg." A teljes választ megtaláljuk a múzeum blogjában >>

A kormány szerdai ülésén döntött hat megyei jogú város belvárosának rehabilitációjára vonatkozó uniós nagyprojekt támogatásáról - jelentette be a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) államtitkára a kormányülést követően.

Molnár Csaba elmondta: Kaposvár, Győr, Szombathely, Sopron, Nyíregyháza és Debrecen belvárosai összesen 11 milliárd forintot nyertek el a pályázatokon. Az államtitkár hozzátette: ebből az összegből nem csupán külsőleg újulnak meg a városok központjai, hanem új közösségi terek, parkolóházak, vagy éppen kulturális intézmények épülhetnek meg.Szeptember 17.

Szerdán lapátos embereket láttunk a kordonon belül, akik talicskáztak is. A gödrök már méteresek. Fehér-piros teherautó hordta el kiásott földet.

Lapáttal, talicskával

Szeptember 15-16.

Hétfőn hiába esett az eső, láttuk, ahogy dolgoztak a téren. Szürke esőkabátban. Kedden a kék teherautót fehér váltotta. Ami az utcai kosarasoknak évekig nem sikerült, elkoptatni a betont, az a markolónak percek alatt megvan. A beton lassan eltűnik, a gödör növekszik.

Fehér teherautó jött - szeptember 16.Szürke esőkabátban - szeptember 15.

A régészeti feltárás kötelező minden nagyobb építkezés előtt. Ez az első lépés, ha nem is a leglátványosabb, de az egyik legfontosabb, ráadásul azt mutatja, az ígéretek után végre a tettek következnek.

Még néhány nappal ezelőtt akár a markolóra is felmászhattunk, addig a hét végére már kordon vette körül a tér egy részét. Jelentjük, a gödör is mélyült.

Szeptember 13.

Széchenyi tér felújítás - szeptember 13. - Fotó: Cs.R.

Szeptember 11.

A Kisalföld írta

Ásatással kezdik
Balogh: Ne dobjanak ki
Nyilatkozatháború
Kérdés a térről
Önerőből

A megyeszékhely és talán Európa egyik legszebb barokk teréért aggódok a jó érzéssel nyugtázhatták, elindultak végre a munkánk. Az ásatás 30 millió forintosra becsült költségét az önkormányzat fizeti. A feltáró munkánk után a tényleges beruházás, ahogy azt Győr vezető politikusai megígérték, állami támogatástól függetlenül is beindul majd. Akár másfél év múltán egy gyönyörűen átépített téren sétálhatunk.


Széchenyi tér felújítás - szeptember 11.


Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. én vagyok vakond 2008. október 12. 20:32
  „T. matriné!
  Ön nem kicsit 1 irányból tekinti ezt a munkát és a város múltját.Szerencse, hogy azért vagyunk páran akiknek ez igénye.Vannak dolgok amiknél nem a pénz a mérvadó.Legalábbis ha kicsit közelebb akarunk kerülni Európához, hogy a többit ne is említsem.Nem bölcs dolog olyannal dobálózni, amihez semmit nem értünk!
  Amúgy, hogy is volt pl. azokkal a győri villamos vonal tervekkel?!Ó igen ,azok nem kerültek "semmibe"...és sok mindent kaptunk is érte:))

  Üdv”
 • 45. matriné 2008. október 09. 18:00
  „Bazi nagy teljesítmény! Hol van ez arányba a ráfordított költségekkel? Felelőtlen egy banda!”
 • 44. Pógár 2008. október 09. 12:32
  „T. győri nagyi!
  Idézlek: ,,Esetleg abba is belegondolok, hogy ha mondjuk beviszem egy ismerősöm, lányát,fiát a városba és megkérdezik mi volt itt régen ,mit fogok mondani ?´´
  Talán, ha kicsit is tisztába lennél a város történelmével, akkor lenne mit mondanod. Csak kedvcsinálónak: ezen a téren hullt porba a feje a lőcsei fehér asszonynak, Korponayné Géczy Juliannának 1712-ben.”
 • 43. buster 2008. október 03. 14:30
  „Lett volna egy alkalom hogy valami kulturattrakció-t tudjon adni a város az esetleg ide tévedőnek valamint saját identitásához is pakolhatott volna egy keveset azzal hogy feltárja az egészet.

  Persze ugyanabból a pénzből a szavazó bunkónak lehet szervezni éveken keresztül Pataki esztrádműsort tüzijátékkal.”
 • 42. sd 2008. október 01. 08:07
  „ki lettek cserélve. Így már jobb? :))”
 • 41. VÁ 2008. október 01. 07:12
  „"kicserélve lettek" ... :-)”
 • 40. sd 2008. szeptember 29. 18:07
  „Lajoska44. Az üveglapozás kérdésében nem hinném hogy horribilis összegekről lenne szó. A pécsieket vagy a szombathelyieket kéne megkérdezni erről, senki sem az egész teret gondolja leüveglapozni vagy ötletnek felvetni hanem csak egy kis szegletét. Szal esetleg pontosabb számításokat kéne végezni. Kivilágítani alulról és felette egy üveglap pl. Egyébként meg nem igaz, hogy nem csináltak semmit a térrel a komcik. A bencés előtt fel lett újjítva a tér a lloyd előtt el lett készítve a virágágyás a kandelláberek kicserélve lettek. Tudom ez még nem egy nagy dolog és örülök neki ha végre elkészül az egész tér.”
 • 39. Cain 2008. szeptember 25. 21:54
  „#37
  Negyedik kérdésedre a válasz:
  Ha valamit (már)nem tudsz megakadályozni akkor inkább állj annak élére. Ezt még valogh Jóska és Molnár csacsi is tudta ,vagy sugtak Nekik.”
 • 38. Pantani 2008. szeptember 25. 13:57
  „te valami belső ellenzékes vagy! Talán ellenforradalmár:)”
 • 37. Lajoska44 2008. szeptember 25. 08:12
  „Aki látni szeretné a Széchenyi teret üveglapok alatt, annak nem ártana utánaszámolni annak, hogy egy köbméter feltárása mennyibe is kerül. Pl ahol ma ásnak, ott kb 2m-re mennek le, ami kb. 300 év a történelemből. Azonban még 5-6 méterre is lenne mit keresni. Ez persze csak a régészek, meg a hazájukat szeretők, a történelemben elmélyülők legszebb álma lenne. Irtó sok pénz kellene hozzá. A látványos bemutatáshoz pedig szintén hatalmas költségek járulnak. Ilyen nagyot a vezetés sem tudott álmodni....
  Az eddigi feltárások is csak pár négyzetmétert érintettek sajnos, az ez utániak is csak ekkorák.
  Látom a coci suttogó propaganda ide is elért, és legyen bár bármilyen munka, azért a polgármester, a fidesz, meg Orbán Viktor a felelős..
  Kérdezném:
  - hány évig volt felfestve a belváros legszebb terére a parkoló és kongott az ürességtől?
  - ha ennyire értenek a komcsik a felújításokhoz, miért nem tették meg amikor ők voltak a nyeregben?
  - a nem is olyan régen felújított Baross út is lerongyolódott már, ott ki volt a megrendelő és ki volt a kivitelező, erre már nem emlékeztek elvtársak?
  - miért pár nappal azután döntött a régiós állami pénzelosztó (BalogJózsef) arról, hogy a város kap állami pénzt, mikor a város megszavazta az önerős felújítást??”
 • 36. matri 2008. szeptember 25. 07:30
  „E téren,ha a vadász-horgász bolttal szembe kapirgálnának e "régészek" a gyerekkocsis földradarosok és a fémkeresők, akkor hamarosan rátalálnának a törött wc csészékre aminek a tartalma igazán megilletné Őket és ennek a szervező bandának a főnökét is!”
 • 35. Lucifer 2008. szeptember 24. 12:43
  „Kedves Pantani!
  Én is sokmindent szeretnék :) ,de nem itt nyilvánítom ki...
  Ehhez megvannak a megfelelő fórumok...”
 • 34. Pantani 2008. szeptember 24. 11:20
  „szeretnék egy agydinamós, rúgós nyeregcsöves, duplafalu alufelnis, alu vázas, 28-as férfi városi kerékpárt. Shimano alivio váltóval, állítható kormányosat! A méretem 176cm, ehhez illő vázmérettel. A színe pedig legyen fekete-ill. sötét árnyalatu.
  Ha valaki ilyen bringával megajándékozna, roppant hálás lennék. Előre is köszönöm! Sanyi”
 • 33. régész 2008. szeptember 23. 16:38
  „Kedves Pepe!
  Aki a régészetet választja hivatásnak, az általában nagyon jól tudja, hogy ez az a munka, amiből nem lehet meggazdagodni (ld. közalkalmazotti állás...), úgyhogy a szakmai szempontok jóval fontosabbak ennél. Az meg hogy csak most kezdtük el, nem rajtunk múlott, mi szerettük volna már nyáron elkezdeni, de egy ilyen ásatást rengeteg előkészítést igényel (szerződéskötés, ásatási engedély beszerzése, közbeszerzés stb.) Hidd el, nekünk is jobb lett volna júniusban kezdeni!”
 • 32. Pepe 2008. szeptember 22. 21:22
  „Tisztelt Régész!
  Tisztelem és elfogadom a mukáját. Lenne 1 kérdésem a régészeknek mi a fontosabb a pénz vagy szakmai szempontok, miért most ősszel az esős idő beálltával kezdik a munkálatokat talán a téli fagy jótékony hatású a földben nyugvó leletekre?”
 • 31. Cain 2008. szeptember 19. 21:34
  „A Kossuth utcát majd Pádárék teszik rendbe. Az az Ő hazájuk !”
 • 30. ndody 2008. szeptember 19. 10:02
  „Csak zárójelben és nagyon halkan kérdezem meg, hogy a Kossuth utcával és a Stromfeld Aurél utcával mi lesz? Nem kelene ezeket is rendbe tenni?”
 • 29. régész 2008. szeptember 18. 18:30
  „A sok ásatással kapcsolatos hőzöngéshez néhány dolog: 1. ez a törvény, nem mi találtuk ki - azért jól esett, hogy vannak még kulturált szellemiségű emberek rajtunk kívül, akik nem egyből ellenünk fordulnak. 2. www.gymsmuzeum.hu - ásatásaink alpont. 3. Pedronak és a hasonló beállítottságú embereknek üzenjük, hogy szeretettel várjuk bármelyik ásatásunkon, bírjon ki néhány napot - bár ha jól látom, munkaidőben írt (no comment).
  Igyekszünk tenni a dolgunkat! Nekünk ez a munkánk.”
 • 28. upho 2008. szeptember 18. 12:01
  „Győr 900 millió forintot kapott a Széchenyi tér és a környező utcák felújítására. A munkálatok teljes költsége 1,6 milliárd forintba kerül. A mintegy 700 millió forintos önrészből az önkormányzat 150 millió forintot áll, a többit vállalkozók teszik hozzá.
  http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/tamogatas_a_gyori_es_soproni_belvaros_felujitasara/2070950/”
 • 27. upho 2008. szeptember 18. 08:24
  „koszi fma, szo szerint azt irtad amit en is irtam volna. aki nem szavazott, azt egyszeruen nem erdekli a varos sorsa, az max. a kocsmaban vagy a szomszed konyhajaban formaljon velemenyt.”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csodaló vált az olcsó csikóból

Dunaszerdahely - Az erkölcsi győzelem így is Overdose-é, vallja Mikóczy Zoltán, hiszen a szakértők… Tovább olvasom