Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Csónakkikötő és tanösvény a Dunánál

Tavaly a templomot újították fel Kunszigeten, idén elkészül a kultúrház kibővítése és elkezdődhet a Mosoni-Duna partján a csónakkikötő kialakítása. Új óvodára is szükség lenne és a falu szeretné a megújuló energiaforrásokat jobban kihasználni.
Az 1930-as években családi háznak készült, de már régóta közösségi, művelődési célokra használt kultúrház felújításával, átépítésével nemsokára végeznek. Már csak a belső munkák folynak, de korábban a szakemberek kicserélték a tetőt, a parkettát, a villamos és a fűtési rendszert is. A hatvanmilliós beruházásra azért kerülhetett sor, mert az önkormányzat mintegy ötvenmillió forintos pályázati támogatást nyert erre a célra a vidékfejlesztési minisztériumtól. Az átalakítások révén még több lehetőséget nyújt majd a helyi fiataloknak és a civil szervezeteknek az épület, és erre szükség is van, mert a faluban 12 jól szervezett egyesület működik, összesen 650 taggal.

A most még rendezetlen folyóparton szeretne az önkormányzat pályázati támogatás révén pihenőhelyeket is kialakítani. Képünkön Szalai Béla alpolgármester. Fotó: Bertleff András
A most még rendezetlen folyóparton szeretne az önkormányzat pályázati támogatás révén pihenőhelyeket is kialakítani. Képünkön Szalai Béla alpolgármester. Fotó: Bertleff András


Szintén pályázati forrásból, a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program keretében elnyert több tízmillió forintból valósulhat meg a község határában, a Mosoni-Dunánál a csónakkikötő, a parton a pihenőhelyek és a közelben egy tanösvény. A közbeszerzési eljárás után remélhetőleg még nyáron elkezdődhet a kivitelezés. Emellett az önkormányzat tovább szépíti a Szent Antal-kápolnát és a faluközpontot.

Lendvai Ivánné polgármester lapunknak elmondta, hogy új óvodaépületet is szeretnének, mert a jelenleginél nagyobbra van szükségük. Nagy öröm szerinte, hogy lakosaik száma tavaly mintegy húsz újszülöttel gyarapodott, és a már működő családi napközi is nagyon népszerű, 13 hónapos kortól biztosít a kicsiknek felügyeletet, ezzel segítve a szülőket.

Az alternatív energiák jobb kihasználását is régóta tervezi az önkormányzat – már készülnek erről a tanulmánytervek –, és a fiatalok otthonteremtését továbbra is támogatják. A faluvezető szerint az lenne még fontos a helyieknek, hogy végre sor kerüljön a falut Öttevénnyel összekötő bekötőút teljes felújítására, mert a kátyúzás már nem megoldás a hatalmas gödrökre és gazdaságtalan is. Naponta mintegy ezer autó halad át ezen a szakaszon, azonban a Magyar Közút kezelésében van, így a polgármester csak kérni tudja, hogy biztosítsanak erre forrást, végezzék el a munkákat.

Erdélyi gyerekeket várnak. A plébániaudvar melléképületeinek felújítása tavaly elkészült, idén nyáron tudják azokat már igazán kihasználni a helyiek és a turisták. A szünidőben a gyerekeknek, a táborozóknak többek közt hagyományőrző és kézműves-foglalkozásokat tarthatnak itt, például a Kunsziget testvértelepüléséről, Nyárádgálfalváról augusztusban ide érkező diákoknak. Húsz éve is erdélyi gyerekek megvendégelésével kezdődött ez a kapcsolat.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kóstolja meg a cseh söröket Győrben a Széchenyi téren!

A Cseh Napok keretében Győrben is kulturális, turisztikai, gasztronómiai és üzleti bemutatókra kerül… Tovább olvasom