Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Csomópont épül

Sokak nagy várakozására – megkezdődtek a győri Lajta utca átépítési munkálatai. 
Jó egy hónapig különféle forgalmi korlátozásokra kell számítani, ám ezt az átmeneti „zűrzavart" a környékbeliek aligha bánják.
Jelzőlámpás csomópont épül Marcalváros nagy forgalmú főútján, a Lajta utcán a Répce utca kereszteződésében, Győr talán legbalesetveszélyesebb helyén. Az itt élők, de legfőként a gyalogosok, az iskoláskorú gyerekek szülei régóta vártak már a megoldásra. Ez is az oka, hogy lapunk számos észrevételt kapott: miért nem kezdték el a munkát az építők, ha november 10-én megkapták a munkaterületet?

A lakók már várták

A munkaterület-átadás, ami egy helyszíni bejárás során történik, általában nem azt jelenti az építkezéseknél, hogy a munkások már másnap „felvonulhatnak". A résztvevőknek (kivitelezők, hatóságok stb.) egyeztetniük kell észrevételeiket, s ez igénybe vesz pár napot. A Lajta utcai kezdés „csúszásának" is ez az oka, ám a befejezés szerződés szerinti határidején (december 20.) nem változtat semmit – tudtuk meg Tóth Pétertől, a város útkezelő szervezete tájékoztatási munkatársától.
A hétfői koordinációs értekezlet után tegnap reggel már megjelentek az építők a Lajta utcában, s magunk is tapasztaltuk, sok járókelő örömmel látta őket. Nem tudni, ez a lakossági lelkesedés mennyire lohad a következő jó egy hónapban, mert egy ilyen nagyszabású munka sok átmeneti kellemetlenséggel is jár.

Lezárt szervizutak

Az említett egyeztetés szerint a munka a Lajta utcával párhuzamos utak lezárásával kezdődik a Répce utcai kereszteződésnél. Elvégzik a kinyitásokat a Tesco, illetve a postahivatal pakolójában, a szervizutak forgalma itt zajlik. A másik oldalon (az aluljáró felé) a szervizutaknak bekötőket alakítanak ki a Lajta u. 19-es és 20-as számú épületek előtt. Ezekre a változtatásokra azért van szükség, mert a Lajta–Répce u. kereszteződésében másként nem lehet megoldani a jelzőlámpás irányítást. (Három helyett csak egy csomópont lesz.)

A jelzőlámpákhoz kábeleket kell fektetni... Félpályás útlezárások lesznek, a négysávos Lajta u. az építés bizonyos szakaszaiban kétsávosra szűkül, ez jelenti a legnagyobb gondot a közlekedésben. A bontások, szegélyépítések december elejéig tartanak, ekkor jönnek az elektromos szakemberek a jelzőlámpák tartóoszlopainak elhelyezésére, a kábelbefűzésre, az adatátviteli kapcsolatok megteremtésére.

Nyolc helyett ötven fa

Amikor az átalakított sarokívek is elkészülnek, nekiállnak a Lajta utcai középszigetek kiépítésének. Ezek a gyalogosok, kerékpárosok átkelését teszik biztonságosabbá „lámpamentes" időszakokban.
Át kell helyezni, a megfelelő helyeken sűríteni a közvilágítást. Ki kell vágni nyolc fát – ezek helyett a környezetvédelmi hatóság előírása szerint ötvenet kell ültetni az aluljáró környékén. A Tesco előtti területen a ViDaNet kábeltelevíziós társaság a csomópontépítéssel egy időben fekteti új kábelét.

A vízmű is bejelentette korábban, hogy az érintett területen szeretné felújítani főnyomóvezetékét, ám ez pénzhiány miatt most nem valósulhat meg. Így a csomópont elkészültével sem lesz jelentős, teljes körű burkolatfelújítás, hiszen később még a vízvezeték miatt bontani kell...Főbb vonalakban tehát erre számíthatnak a Lajta utca környékén és az útkezelő szervezet ragaszkodik a december 20-i befejezési határidőhöz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiszti szálló lesz a kollégiumból

  Tovább olvasom