Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Csökkenve nő a győri távhődíj

A néhány hónapja elfogadott emelésnél kisebb mértékben nő a győri távhődíj októbertől – döntött csütörtökön a győri közgyűlés. A testület arról is határozott, hogy a nagycsaládosok kompenzációban részesülnek.
Értelmezési vitát folytatott csütörtök délután a győri közgyűlés az egyik legfontosabb napirendi pont, a távhődíjrendelet módosításakor. A kérdés az volt: mit jelent a díjemelés és a díjcsökkentés fogalma? A történet megértéséhez július elejéig érdemes visszanyúlni. Akkor a testület októberi 1-jei hatállyal 16 százalékkal felemelte a fűtés, valamint a meleg víz hődíját. (Az alapdíjak már augusztus 1-jétől magasabbak lettek.)

Hogyan kell érteni?

A polgármester szerint a város pénzügyi helyzete nem ad okot aggodalomra.
Időközben megjelent a gazdasági tárca rendelete, amelynek értelmében a Győri Hőszolgáltató Kft. 6 százalékos gázdíjtámogatást vehet igénybe. Az előterjesztésben így az a javaslat szerepelt, hogy a fűtés és a meleg víz hődíja az eredetileg elfogadottnál 4,9–4,9 százalékkal kisebb mértékben emelkedjen. Balogh József polgármester amellett érvelt, hogy tényleges csökkenésről van szó, hiszen egy már megszavazott tarifa lesz kevesebb.

A jobboldali frakció viszont úgy vélekedett, hogy a lakosság ténylegesen áremelkedést érez októbertől a pénztárcáján. A közgyűlés végül elfogadta a javaslatot. Eszerint október 1-jétől a fűtés hődíja gigajoule-onként 923 forintról nem 1071, hanem 1019 forintra, a meleg víz hődíja köbméterenként 185 forintról nem 214, hanem 204 forintra nő. (Az összegekben nem szerepel az áfa, amelynek mértéke 12 százalék.) Balogh József azt hangsúlyozta, hogy ezzel a változással egy átlagos, 54 négyzetméteres panellakásban élő család havi 200 forintot takarít meg az eredeti verzióhoz képest. A jobboldal viszont azt emelte ki, hogy egy átlagos lakás költségei éves szinten 5753 forinttal növekednek.

Kompenzáció nagycsaládosoknak

A képviselők megszavazták azt az indítványt is, miszerint hétszázalékos díjkompenzációban részesülnek azok a három vagy több gyermeket nevelő családok, amelyeknél az egy személyre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum másfélszeresét. A Fidesz – MDF – MKDSZ frakció szerette volna elérni, hogy a kompenzáció mértéke tizenhét százalékos legyen, és terjedjen ki a súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő családokra, az egyedül élő egészségkárosultakra, valamint a rászoruló nyugdíjasokra is, ez a javaslat azonban nem kapta meg a többséget.

Vita a gazdálkodásról

Szintén vitát váltott ki az önkormányzat gazdálkodása. Kalmár Ákos (MDF) arról beszélt, hogy a növekvő állami támogatás sem fedezi a működésiköltség-többletet, s a tervezett iparűzési adóból az első félévben csak 40 százalék folyt be. Eredics Imre alpolgármester viszont kijelentette: a bevételek és a kiadások teljesülése régen volt ilyen jó, miközben a város pénzügyi helyzete stabilizálódott.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csirkeháború csirkék nélkül

Még nem is létező csirkék osztják meg az ikrényieket. Egy helyi vállalkozó tizennégymillió forintot… Tovább olvasom