Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Csökkent a munkanélküliség a megyében

A múlt hónap végén 10.465-en voltak állás nélkül a megyében, 300-zal kevesebben, mint augusztusban – derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat tegnap közzétett statisztikájából.
Az adat 13 százalékkal jobb az egy évvel korábbinál is. A ráta így 5 százalékra csökkent. Legutóbb 2008 decemberében, a válság kitörése után két hónappal voltak kedvezőbbek a mutatók.

Az a furcsa helyzet állt elő, hogy minden száz álláskeresőből csak 43 a férfi és 57 a nő. Ennek oka egyrészt, hogy a közmunkaprogramok jellemzően fizikai munkát igényelnek, másrészt, hogy előtérbe kerültek a vasipari álláslehetőségek.

Jelenleg a legmagasabb az álláskeresők aránya Győrben és környékén, ahol a munkanélküliségi ráta 6,5 százalékos. Utána a kapuvári körzet következik (4,5 százalék), majd a mosonmagyaróvári (3,7), csornai (3,6), míg a legjobb helyzet Sopront és vidékét jellemzi (3,1).

Jó hír, hogy a munkanélküliek számának apadásával párhuzamosan nőtt a rendelkezésre álló üres álláshelyeké is. A mostani, szeptemberi jelentésben 1690 szerepel a rubrikában, szemben az augusztus végi 1519-cel. Mindez köszönhető annak is, hogy a munkáltatók 1657 üres álláshelyet jelentettek be a munkaügyi kirendeltségeken, harmadával többet, mint egy hónappal korábban. Az üres állások negyede a feldolgozóiparban, nagyjából tizede-tizede a közigazgatásban, az ingatlanügyletekben és a szociális ellátásban volt. Az Audi Hungaria Motor Kft. által megjelölt szakmák mellett jellemzően gyártósori összeszerelő, eladó, könnyűgépkezelő, tehergépkocsi-vezető, lakatos, kőműves, felszolgáló, szakács, valamint szociális ápoló munkakör betöltésére várták az álláskeresőket a cégek.

Kara Ákos győri parlamenti képviselő, a parlament szociális és foglalkoztatási bizottságának alelnöke örömtelinek nevezte a munkaerő-piaci javulást, mondván: szeptemberben romlás volt várható a kevesebb idénymunka miatt, s azért, mert a pályakezdők ilyentájt kezdenek bejelentkezni a kirendeltségeken. Hozzátette: reálisan kell értékelni az adatokat, hiszen a tendenciába a szokatlanul meleg őszi idő is belejátszhatott, ami növelhette az álláslehetőségek számát mind a mezőgazdaságban, mind az idegenforgalomban. A politikus biztatónak nevezte a viszonylag üres álláshelyet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mi nagy túrós-csokis tesztünk! Ön melyik Rudit szereti?

Kilenc csokival bevont túródesszertet tettünk próbára. A kóstolás után arról szavaztunk, hogy… Tovább olvasom