Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Csökkent a gázártámogatási igények száma

Győr-Moson-Sopron - Győr-Moson-Sopron megyében mintegy 170 ezer háztartást tartanak nyilván, ebből több mint 100 ezerben kértek és kaptak is gázártámogatást 2007-ben. Idén azonban húszezerrel kevesebben (szám szerint 82 ezren) nyújtották be igényüket – az illetékesek nem keresik az okokat, de gyanítható, ebben az ellenőrzéseknek is szerepük volt.

Merthogy az államkincstár és az APEH már tavaly „razziát" indított a kérvényezők között, sokan pedig fennakadtak a rostán. Idén a támogatási rendszeren is szigorítottak valamelyest, de mint a számok is mutatják, a megye minden második háztartása most is kap állami segítséget a fűtésszámlájuk kifizetéséhez.

Már tavaly év végén látszott, hogy 2008-ban lényegesen kevesebben kapnak majd gázártámogatást a megyében, mint 2007-ben. Az igénylőlapokat ugyanis az év végéhez közeledve „csak" 63.300-an küldték vissza az államkincstárnak, szemben az egy évvel azelőtti adatokkal, amikor több mint 100 ezren kértek és kaptak is támogatást. (Ez a szám akkor beszédes, ha azt is tudjuk:  Győr-Moson-
Sopron megyében 169.629 háztartást tartanak nyilván, tehát a családok közel hatvan százaléka kapott tavaly az államtól segítséget a gázszámla kiegyenlítésére.)


Ötödével csökkent

A fűtési szezon lassan a vége felé közeledik, de korántsem késő most megnézni, a jóslatok beigazolódtak-e. A válasz az, hogy igen, ötödével csökkent ugyanis 2008-ban a támogatásban részesülők száma. Úgy tűnik, az emberek inkább kétszer megfontolták, kérjenek-e segítséget:  a megyében 82 ezer háztartás igényelt gázártámogatást, amit a többség meg is kapott, összesen 1600 kérelmet utasítottak el – döntő többségében a jövedelmi határ túllépése miatt.

Sok nyugdíjasnak sokat segít a gázártámogatás, de aki a családjával él – mint képünkön Domonkos Ferencné –, könnyebb helyzetben van. Fotó: Krizsán Csaba
Sok nyugdíjasnak sokat segít a gázártámogatás, de aki a családjával él – mint képünkön Domonkos Ferencné –, könnyebb helyzetben van. Fotó: Krizsán Csaba

Ellenőrzött igénylők

Az államkincstárnál korábban sem akartak találgatásokba bocsátkozni arról, miért csökkent ilyen látványosan az igénylések száma, azt viszont nyilván kár is lenne cáfolni, hogy az ellenőrzéseknek nem kis szerepe lehetett ebben. A Kisalföld is megírta: Győr-Moson-Sopron megyében a kincstár korábban 1860 kérvényező adatait küldte tovább az APEH-nek; az adóhatóság és a Magyar Államkincstár ugyanis közösen ellenőrizte (és ellenőrzi idén is) a lakossági gázártámogatások igénylésének jogosságát. Bizonyára visszatartó erő, hogy akiről bebizonyosodik, jogtalanul kért energiatámogatást, attól a kedvezményt visszavonják, a különbözetet pedig a jegybanki alapkamat kétszeresével terhelve fizettetik vissza. 


Adóazonosítóval

Támogatásra akkor jogosult a fogyasztó, ha a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 99.610 forintot. A kérelemhez nem kell jövedelemigazolásokat mellékelni, csupán nyilatkozatot kell kitölteni a jövedelmekről. Idén fontos változás azonban, hogy a kitöltendő igénylőlapon a  háztartás minden egyes tagjának az adóazonosító jelét fel kell tüntetni. Akinek pedig nincs adóazonosító jele (pl. gyermekek), ott a „nincs" szót kell szerepeltetni.


Az országban 1,7 millió kérelem

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium adatai szerint 2008-ban 1,694 millió támogatásra vonatkozó kérelmet nyújtottak be Magyarországon, a szolgáltatókhoz ebből 1,544 milliót továbbítottak. Az eloszlás a következő: gáz 1,311 millió, ezen belül „a" kategória 34 százalék, „b" kategória 27 százalék, „c" kategória 25 százalék, „d" kategória 14 százalék. Távhő 233 ezer, „a" kategória 32 százalék, „b" kategória 25 százalék, „c" kategória 26 százalék, „d" kategória 17 százalék. (A kategóriák betűjele megegyezik a kormányrendeletben foglalt jövedelmi sávokkal: a legtöbb támogatás a legalacsonyabb – tehát „a" – kategória után jár.)

 
 • Gáz- és távhőtámogatás kalkulátor
 • Az egyes szociálisan rászoruló családok 2008. évi gázfogyasztásának támogatása (PDF)
 • Az egyes szociálisan rászoruló családok 2008. évi távhő-támogatása (PDF)
 • Tájékoztató a jövedelem számításáról és feltüntetéséről a gáz- és távhőtámogatás igénylése során
 • A mezőgazdasági őstermelők jövedelmének a 2008. évi energiatámogatásra való jogosultság szempontjából történő megállapítása
 • Gyakran ismételt kérdések - részletek
 • Igénylőlap / Tájékoztató az igénylőlap kitöltéséhez
 • Az energiatámogatás megállapításához szükséges igénylőlapot az alábbi címekre kell eljuttatni
 • Tájékoztató közös képviselőknek
 • Közös képviselői nyilatkozat gáz- vagy távhőszolgáltatás igénybevételéhez
 • Közös képviselői nyilatkozat gáz- vagy távhőszolgáltatás igénybevételének megszűntetéséhez
 • Közlemény a 2008. évi gázár- és távhő-támogatási kérelmekről
 • Olvasóink írták

  • 6. Atis :) 2008. április 09. 16:02
   „Igaza van Jockey-nak!
   Az összes szemét minimálbéres vállalkozót fel kellene akasztani.
   Akkor talán nekünk becsületesen dolgozó és adózó embereknek is kissebbek lennének a terhei... Nem tudom miért nem tud az apeh egy ilyen nyomozóbrigádot felállítani ami kiszűri az ilyen patkányokat. Akkor tényleg csak az kapna támogatást aki rászorul.”
  • 5. Hegedűs Tiborné 2008. április 09. 13:56
   „Lesújtó véleményem van a gázártámogatással kapcsolatban.
   Azt hiszem tudom az okát annak, hogy húszezerrel kevesebben kértek támogatást.
   A családomban két példa is van.
   Az édesanyámnak én nyújtottam be a gázártámogatás kérelmét.
   Visszaküldték hiánypótlásra, mely szerint rosszul töltöttem ki.
   Nem volt igaz. Elküldtem a másolatát annak a kérelemnek, amit elküldtem. Erre jött egy újabb papír, hogy visszavontuk a kérelmet. Ez egy nagy hazugság, szemétség, tudnék még jelzőket mondani de itt nem tehetem.
   A másik a fiam is beküldte a kérelmet. Kérték tőle a papírokat mellyel igazolni tudja a jogosultságát. Elküldte. Válaszoltak, hogy minden rendben van jogos a kérelem, de nem kapta meg a támogatást. Nemsokára újból kérték a jogosultságot igazoló okmányokat, újra elküldte. Újra jött egy papír, hogy rendben van.
   Aztán egy másik, hogy mégsem jár neki. Aztán egy másik, hogy jár neki és már a 37.000.-Ft-os számlájából jóvá is írtak 17.000.- Ft-ot.
   Aztán jött egy levél, hogy mégse jár neki.
   És minden alkalommal a postára kellett mennie az ajánlott küldményért.
   Feladta!
   Hát ezért kevesebb 20.000-el az igénylő, gondolom ezt másokkal is eljátszották. Csak azt tudom mondani szégyeljék magukat és remélem ők is egyszer rászorulnak majd támogatásra és ők sem kapják meg. Undorító!!!!!!!!!!

   Tisztelettel: Hegedűs Tiborné”
  • 4. Cseter János 2008. április 09. 11:22
   „Ha ez így megy tovább a "panel-gettokba" tömörített gázóra mérő nélküli "átalánydíjas" gázfogyasztásért többet kell fizetni, mint amit a képen látható néni megfőz rajat! Így volt ez a vizmérőnélkül is! Az általánydíj háromszorosa volt annál mint akinek volt vizmérője! Lehet, hogy nekünk kell gázmérőt is megvenni a szolgáltató helyett, hogy a valós fogyasztásért fizessünk?”
  • 3. Jockey 2008. április 09. 11:06
   „Ez a gázártámogatás megint tipikusan magyar módra történik. Mikor veszik már végre észre az illetékesek, hogy ebben az országban nem az a szegény, aki minimálbérre van bejelentve, vagy arra sem. Ha egy családban a két szülőnek normális bejelentett munkahelye van, és mondjuk egy gyereket nevelnek, akkor biztosan nem kaphatnak támogatást. Másik helyen adott két minimálbérre bejelentett vállalkozó, egy gyermek, meg a lakásba habra bejelentett nagymama, és máris a mi adónkból támogatják, hogy az alagsori úszómedencében melegítse a vizet meg fűtse a minimum 200 négyzetméteres házát. Ez a szocialista igazságosság. Többek között.”
  • 2. matriné 2008. április 09. 09:34
   „Szerintem a megboldogúltak sem nyujtották be újból.”
  • 1. mtt 2008. április 09. 07:01
   „Persze, hogy csökkent a kérvényezők száma, ugyanis kedves ismerősöméket ellenőrizték, és akaratukon kívül(szerintem tájékoztatás hiányában) a havi melegétkezési utalványt nem számolták jövedelemnek, ellenőrzéskor meg kibukott..Önök szerint csalni akartak? Ez csak egy példa, de nyilván a következő kérelmet már nem adták be....”

  hirdetés

  Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

  hirdetés

  hirdetés

  A címoldal témái

  Önnek ajánljuk

  Sztárvadászat a Revitán - énekesek videói a kisalfold.hu-n

  Győr - Elkezdődtek a Sztárvadász című tehetségkutató verseny elődöntői, amelyet a győri… Tovább olvasom