Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Csökken a magyar érdeklődés Horvátország iránt?

Horvátország - Az utazási irodák szerint csökkent a magyar érdeklődés Horvátország iránt, de lehet, hogy ennek az az oka, hogy az emberek többsége már önállóan szervezi az utat. Dubrovnik a legdrágább, Primosten pedig az egyik legolcsóbb város. A magyarok kedvence az Isztria.
A többség az interneten keres horvátországi szállást vagy csak útnak indul és biztosan talál „soba" feliratú házat. Ezért nehéz eldönteni, hogy valóban csökkent-e a magyar érdeklődés délnyugati szomszédunk iránt, de ha abból indulunk ki, hogy tavaly óta körülbelül tíz százalékkal emelkedtek az árak, nyilván nem szökött az égbe a népszerűsége. Horvátország ugyanis sokáig élt úgy a magyar köztudatban, mint a Balaton konkurenciája: ha az egyiktől elpártoltunk, abból a másik profitált.

Az utazási irodák szerint valamennyit esett az érdeklődés Horvátország iránt. Fotó: Krizsán Csaba
Az utazási irodák szerint valamennyit esett az érdeklődés Horvátország iránt. Fotó: Krizsán Csaba

Valamelyest ez még mindig igaz, hiszen a belföldre szóló üdülési csekkek hatását megérzik a horvát vendéglátók, az igazság azonban az, hogy Horvátország konkurenciája a magyar turista szempontjából sokkal inkább a távolabbi külföld, például Tunézia. Az észak-afrikai ország ugyanis a repülőúttal együtt sem terheli meg nagyságrendekkel jelentősebben a pénztárcát, s akkor már aki megteheti, inkább oda megy. Nem is beszélve a régi-új célpontunkról, Bulgáriáról, ahol ma még harmadannyiba kerül minden, mint mondjuk Dubrovnikban vagy Korculán. Horvátország azonban már nem belőlünk él: a spanyol és német befektetők megjelenése óta egyre több német és spanyol szót hallunk, ami persze az árakra is kihat.

Ami jó hír, hogy az autópálya már egészen a déli csücsökig – Makarskáig – elkészült, természetesen fizetős. Rijekáig (akinek úgy jobban tetszik: Fiuméig) 3100 forintot kell befizetni, onnan az Isztria-félszigetre egy további ezres a díj. Zadarig a határtól 5400-at, Splitig összesen 6800-at, Dubrovnikig 7300-at fizetünk. A benzint illetően viszont nincs jó hírünk az Adriára igyekvőknek, mert míg hosszú évekig Magyarország volt a drágább, ma már néhány forinttal Horvátország vezet.

Körülbelül 320 és 330 forint között van az ólommentes üzemanyag literje, míg nálunk 300 és 320 közt mozog. Ez azt jelenti, hogy mondjuk Győrből Zadarig 15–20 ezer forintért utazunk, innen Splitig további 4–5 ezerbe kerül az út.

Az utazási irodák szerint a magyarok többsége azonban az Isztriára tart, mert Horvátországot éppen a viszonylag kis távolság miatt választja úti célul. Ezután következik népszerűségben Split-Trogir, Zadar s végül Dubrovnik környéke. Ez utóbbi nemcsak a legtávolabbi nagyváros számunkra, de hagyományosan a legdrágább része is a tengerpartnak. Amelyik szállás mondjuk a szintén nem olcsó Rovinjban 100 euró fejenként egy hétre (a legalacsonyabb kategóriáról beszélünk), az Dubrovnikban minimum 140, ezzel kapcsolatban egyébként a www.adriatic.hu című weboldalon rengeteg információt találhatnak. Annyit még, hogy a horvát tengerpart legolcsóbb részei Dalmáciában találhatók, a kevésbé felkapott pontokon, mint amilyen Primosten.

Egy olvasónk Split környékén volt a júniusi előszezonban, mint meséli, a teljes út kettejüknek 200 ezerben volt, az összesen 60 ezer forintos, hatéjszakás szállást interneten foglalták le. Háromszor mentek étterembe, ennél többször nem engedték meg maguknak, mert egy tál étel, mondjuk a csevapcsicsa 1500–2000 forintnál kezdődik. A jellemzően nem túl bőséges választékból a hal a legdrágább: azért 3–4 ezret is elkérnek az Adriánál. Hozzátesszük, nem jól teszi, aki kihagyja, mert legalább egyszer megkóstolni mindenképpen érdemes, ha már ott járunk.
S álljon itt még egy-két jellemző, csakhogy könnyebben összevethessük a Balatonnal: a korsó sör – éttermi áron – 400–500 forintba, a kávé 250, a kétdecis üdítő 400–450, a hamburger 600, a gombóc fagyi 180–200 forintba kerül.

Ezek természetesen durván vont átlagok, az eltérések igen jelentősek lehetnek. De annyi biztos, hogy mindenütt felszöktek az árak egy év alatt, de legalább ennyire igaz, hogy örökre visszavágyik az, aki egyszer beleszeretett mondjuk Trogirba, a dalmát „kis Velencébe" vagy Splitbe, aminek szívében ugyanazokat a márványköveket tapossuk, amiket előttünk hatvan nemzedék.

Elbukták a pénzüket

Csak nehogy úgy járjunk, mint a győri Horváth Balázs és családja, valamint az a négy másik kiscsapat, akik összesen 420 ezer forintot veszítettek el. A győri fiatalember elmesélte: az adriazaton.atw.hu oldalon találták azt a reklámot, ahol egy magát Nemecsek Tamásnak nevező férfi mobil házakat hirdetett a közkedvelt Holiday Village-ben, Zadartól néhány kilométerre. Az öt családból álló társaság csak e-mailen és telefonon érintkezett a magyar illetővel, aki előlegként ötven százalékot kért, majd egy hónappal a tervezett indulás előtt már a teljes árat. Ez csak Horváthék esetében 90 ezret tett ki. De a nyaralni készülők hiába vártak, a fizetés után se e-mail nem jött, se telefon. Ekkor ellenőrizték az üdülőfalut, ahol kiábrándították őket: semmiféle Nemecsek Tamás nem szervez turistákat, főleg nem mobil házakba. A család feljelentést tett a magyar rendőrségnél, de a hat és a tizenkét éves gyerek örömét ez már nem hozza vissza. A család végül a Balatonra megy néhány napra és szeretné, ha legalább más tanulna az esetükből.

Olvasóink írták

 • 9. Pálfi István 2008. augusztus 12. 18:44
  „Mi is elutaltuk a teljes összeget 109.000 forintot a Nemecsek Tamás névre, szintén lelépet a mi pénzünkkel is. Megtettük a feljelentést a rendőrségen.”
 • 8. Nagy Vilmosné 2008. július 31. 17:04
  „Mi is ugyanígy jártunk "Nemecsek Tamás" nevű hirdetővel. Azt már kiderítettük, hogy sem a neve, sem a címe nem valós. Mi 119.000 forintot fizettünk neki, és 4 gyerekkel maradtunk le a nyaralásról. Ha van még valaki hasonló helyzetben, írjon, hogy együtt megkeressük az illetőt.”
 • 7. Baby001 2008. július 30. 12:03
  „Nekem a Balaton a Riviéra!Most Horváthországba megyünk a barátokkal.Én szeretem a Balatont.Nagyon sok emlék fűz hozzá.De nem csak a határon belül szeretnék nyaralni!
  Ja és szerintem nem kellenne összehasonlítani a kettőt.Nem jó ilyennel pedálózni.Horváthország és a Balaton között igen is nagy különbség van.Pl árak között.A Balatonon voltunk egy napot.Hát nem elég hozzá pár száz forint.De valjuk be a tenger sokkal igényesebb és szebb.Nem pisilnek bele az emberek és nem lebeg sz*r a tetején és nem is büdös.Sajnos én most csalódtam benne.De remélem jövöre rendbejön.És akkor talán az árak is reálisak maradnak.És a büfések is normálisabbak lesznek!:D”
 • 6. Retro11 2008. július 30. 07:12
  „1.Balaton: 0,5 l üditő 400 Ft.
  2.Belemész a vízbe hol látod az alját???????
  3.Sokan nem mernek elindulni külfödre a nyelv ismerete hiányában és mert messze van vagy esetleg autó hiány miatt”
 • 5. frederik 2008. július 29. 20:18
  „Kiváncsivá tettél Retro11!
  Ha koszos a Balaton, a kedvező árak indiferensek a hely kiválasztásában, akkor miért nyaralnak többen a Balatonon,-szerinted?”
 • 4. Retro11 2008. július 29. 13:50
  „Ne hasonlítsuk a tengert a Balatonhoz. Állítólag idén jobb a Balaton minősége én nem vettem észre, ugyan olyan koszos. A tenger viszont gyönyörű tiszta és csodálatos. Az meg hogy többen nyaralnak a Balatonon nem az árak miatt van.”
 • 3. History 2008. július 28. 20:33
  „Tisztelt Újságíró!
  Rijeka magyar neve Fiume, ezért úgy gondolom az akinek úgy jobban tetszik kifelyezést fordított esetben lett volna szerencsés használni.
  Felhívnám a figyelmét, hogy Zadarnak isvan magyar elnevezése, történetesen Zára. Nekem úgy jobban tetszet volna.
  Ezen a téren nagy az újságírók felelősége!!!”
 • 2. nem_horvát 2008. július 28. 19:47
  „nem a lehúzós utazási irodákon keresztül kell menni, hanem pl. interneten lehet olcsó szállást (apartman, hotel stb...) találni...”
 • 1. Czeglédi László 2008. július 28. 17:34
  „Éjfélkor jöttünk meg Horvátországból, a makarskai rivierán nyaraltunk ketten a feleségemmel, interneten foglaltuk a szállást, az apartman ára 28 EUR/nap, 200 m-re a tengertől. Szerintem az árakban nincs számottevő eltérés, 6 alkalommal étkeztünk étteremben, a nyaralás mindent beleszámítva kb 180000 ft-ba került. A bolti árak hasonlóak mint nálunk, egy korsó sör 15 HRK, de ez minőségi, kb. a mi dreherünknek megfelelő sör. Ha az ember a tengerparti sétányon elfogyaszt egy italt, azért ezt ne egy hazai talponállóval hasonlítsa össze. A kiszolgálás mindenütt korrekt, ötödik alkalommal üdültünk ott, szerintem nem utoljára.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harminc gyermeket ért baleset az idén

Győr-Moson-Sopron - Nőtt a gyermekbalesetek száma a megyében, míg tavaly egész évben 17, idén eddig… Tovább olvasom