Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Csökken a kiskereskedők élettere

Győr - Elsősorban a mikrovállalkozások fognak elvérezni a recesszió következtében, állítja a kiskereskedők érdekvédelmi szervezete. Egy felmérés szerint ezek a vállalkozások jövőre semmiféle fejlesztést nem terveznek és a forgalom nagy visszaesésével számolnak.
A kiskereskedői létszám évek óta csökken, ezt a folyamatot a gazdasági válság drasztikusan felgyorsítja, mondja a kiskereskedők megyei érdekvédelmi szervezete (Kisosz) titkára, Nagy Lászlóné. A létszámcsökkenést nehéz megbecsülni, hiszen nem minden vállalkozó tagja az érdekvédelmi szervezetnek. Jellemző lehet azonban, hogy például a győri Dunakapu téri piacon pár éve még a helyért „veszekedtek" az árusok, mostanra pedig a 273 kirakodóból alig száz maradt.

Egyértelmű, hangzott el a Kisosz csütörtöki országos értekezletén is, hogy a recesszió elsősorban a kereskedelmet fogja érinteni.

Drasztikusan csökken a vásárlói kereslet: egyrészt a munkanélküliség növekedése miatt, másrészt pedig mert az emberek a gazdasági bizonytalanságban visszafogják vásárlásaikat.

Az érdekképviselet úgy látja, hogy mindenekelőtt a mikrovállalkozások fognak elvérezni. Nagy Lászlóné is ezt erősíti meg, amikor arról beszél, hogy például Győrött, ahol újabb nagyáruházak nyílnak, már szinte teljes a multinacionális cégek termékköre. Ma már azt is forgalmazzák, amit korábban jobbára a kiskereskedők, ráadásul kedvezőbb körülmények között és olcsóbban.

A nyugat-dunántúli kereskedők lényegében mindig a legjobb helyzetben voltak az országban. És most egy felmérésből az derül ki: a jövő esztendőre nem terveznek fejlesztést, forgalomcsökkenésre viszont annál inkább számítanak. Tulajdonképpen az a lehetőség marad, hogy megpróbálják csökkenteni a működési költséget.

Egy felmérés szerint a kereskedők jövőre nem terveznek fejlesztést, forgalomcsökkenésre viszont annál inkább számítanak. Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina
Egy felmérés szerint a kereskedők jövőre nem terveznek fejlesztést, forgalomcsökkenésre viszont annál inkább számítanak. Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina

A jogszabályokban előírt közterheket, kötelezettségeket teljesíteni kell, mondja Nagy Lászlóné, a kiskereskedők nem is pozitív diszkriminációt várnak el. Azt viszont igen, hogy a következő, rendkívül nehéz, remélhetően átmeneti időszakban az ellenőrző hatóságok legyenek belátóbbak, méltányosabbak. Miért kell például egy 25 négyzetméteres ruházati boltban, ahol esetleg csak egy ember dolgozik, az üzemeltetőnek (baleseti) kockázatelemzést készíttetnie? S több hasonló van. Akinek nincs szakemberháttere (márpedig a kisboltosnak nemigen van), képtelen mindent a jogszabályok szerint dokumentálni. S aztán a büntetéseket azonnal százezrekben mérik (felszólítás, netán jó tanács nélkül).

De lehetne említeni a termékdíjat, a regisztráció körüli „mizériát". Letelt a moratórium, elindulnak az ellenőrzések, miközben sokan még mindig nem tudják pontosan, kinek mit is kellene tennie. Egyszerűen azért, mert a jogszabályok zűrzavarában képtelenség eligazodni, s ha valaki segítséget kér, válaszul újfent csak a jogszabály szövegét kapja...

Nagy Lászlóné megemlíti, az országos titkári értekezleten elhangzott, hogy a kormányzat valamiféle pályázati csomagot fog összeállítani a kis- és mikrovállalkozások számára. Az eddigi pályázatokba a kiskereskedők sose fértek bele...

Drasztikusan csökken a vásárlói kereslet: egyrészt a munkanélküliség növekedése miatt, másrészt pedig mert az emberek a gazdasági bizonytalanságban visszafogják vásárlásaikat.

Olvasóink írták

 • 4. Georg 2008. november 09. 17:47
  „Lehet hogy haladni kellene a korral!Felmérve az igényeket módosítani a nyitvatartásokat 18-19 óráig hogy a munka után lehessen még vásárolni,esetleg szombaton is 17-ig nyitvatartani,a vasárnapot nem is mondom ,mert azt már szentségtörésként élik meg.persze sírni -ríni könnyebb.

  még egy észrevétel:Télen nem kellene 30 fokot csinálni egy üzletben,igaz hogy szép látvány a miniszoknyás eladólány,de nem akar a vásárló nekivetkőzni ha nem ruhanemüt vásárol. Engem megcsap a meleg az ajtóba be sem megyek!!!”
 • 3. bubu1991 2008. november 09. 16:50
  „Szegény kiskereskedőK!!! -ugye azt senki sem hiszi el, hogy sajnálni kellene a belvárosi kiskereskedőket! Az ott dolgozókat kellene megkérdezni, hogy mi a véleményük erről! Én dolgoztam belvárosi üzletben, s köztudott, hogy zömük éppen csak nyereséges-papíron-, szla szinte semmi, erre találták ki a törzsvásárlói igazolványt is, s nekik eleve nem adnak számlát v .csak vmilyen "szlaszerűséget".
  Nagyon sok lány dolgozik kék könnyvel úgy, hogy minden nap dolgozik, de ragasztva csak néha van a bélyeg! Áru szla nélkül olcsóbban, s ez nem tűnik fel az illetékeseknek!
  Közben meg sirdogálunk, hogy semmi bevétel, s papíron valóban nem jelentkezik, mert nincs a gépbe ütve, s mellette élünk, mint marci hevesen.
  Természetesen vannak becsületes kereskedők is, s őket valóban támogatni kell, de sajna a zömük nem ilyen.”
 • 2. én is arra járok 2008. november 09. 16:07
  „a képen szereplő üzlet és az étterem között kb 100 méter van, szóval nem tudom,h mekkora az a két ember, de minden elismerésem az övéké :D”
 • 1. Egy minden nap arra járó 2008. november 09. 14:59
  „A gyalogosok élettere is csökken! A képen szereplő üzlet és a vele szembe lévő Pálffy étterem között már annyi hely sincs ahol 2 ember egymás mellett elfér... A nem messze található margaréta virágboltról nem is beszélve.... Ezt a Közterület felügyelet engedélyezte????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megasztár: Dávid ma is énekel

Győr–Budapest - A soproni Nguyen Thanh Hien mellett egy másik megyei énekes, a győri Fekete… Tovább olvasom