Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Csokimikulásokat teszteltünk: vajon melyik a legfinomabb?

A kisalfold.hu tesztcsapata összesen nyolc csokimikulást kóstolt és osztályozott. Ön is szavazhat kedvenc puttonyos barátjáról!

Akárcsak nagy sikert és látogatói számot eredményező októberi Túró Rudi-tesztünknél, ezúttal is összeállt a kisalfold.hu tesztcsapata - két napilapos és egy délmagyaros kollégával kiegészülve -, s nyolc csokimikulást kóstoltunk meg.

Tesztünk természetesen most is szubjektív, egyéni véleményeket tükröz, de próbáltunk igazságos "szabályrendszert" felállítani - nehogy bármelyik csokifigurát hátrányos megkülönböztetés érje.

A kóstolás menete a következőképp nézett ki: mind a nyolc Mikulást levetkőztettük, tányérra helyeztük, majd a tányér aljára papírt ragasztottunk a hivatalos névvel.

Ezt követően alaposan összekevertük a tányérokat, s így még az előkészítő bizottság tagjait sem érheti az a vád, hogy prekoncepcióval éltek volna a teszt során.


Nyolc csokimikulást kóstoltunk meg

Végül, mind a nyolc tányért körbe adtuk, mindenki vett egy falatot a feldarabolt csokik közül, s mondott egy pontszámot egytől tízig.

Összesen nyolc különböző cég termékét értékeltünk: Balaton, Boci, Figaro, Friedel, KitKat (ropogós búzahely), Milka, Nestlé (robbanócukorral), Tibi.

Kóstolásunk során figyeltünk arra, milyen ízélménnyel ajándékoznak meg bennünket a "fehér szakállúak", mennyi hamisítatlan kakaót érzünk az apró falatokban, s végül, de nem utolsósorban, milyen állagúak a csokimikulások.

Tesztünket a Milka lila puttonyosa - a termék kakaó szárazanyag tartalma legalább 30 százalékos - ha nem is utcahosszal, de simán nyerte 52 ponttal.

A képzeletbeli dobogó két kiadó helye néhány ponton múlott csupán: a második a Tibi (43 pont), míg a harmadik a KitKat ropogós csokimikulása (42 pont) lett.

A Nestlé-cég idén debütáló mikije, a Balaton 41 ponttal követi az általunk legjobb háromnak ítélt édességet.

A legnagyobb csalódást egyértelműen a Boci okozta: a csupán 25 százalék kakaótartalmú mikulás - a legjobb ötben kivétel nélkül 30 százalék feletti kakaótartalomról tanúskodik a termékismertető - mindössze 18 pontot könyvelhetett el.Csokimikulás teszt - végeredmény

1. Milka 52 pont

2. Tibi 43 pont

3. KitKat 42 pont

4. Balaton 41 pont

5. Nestlé 33 pont

6. Figaro (szlovák) 27 pont

7. Boci 18 pont

8. Friedel (német) 17 pont


Olvasóink írták

 • 15. valaki_mas 2011. december 03. 12:46
  „@14. mosopordealer 2011.12.02. 21:38
  Mindenkinek más az ízlése, lehet, hogy a prémium termék nem ízlett senkinek azért végezte a kukában, vagy csak annyira jómódúak, hogy megtehetik. Mert azért feltételezni is vicces, hogy ha már valaki kétféle minőségű árut vásárol akkor a jobb terméktől fog megválni a rosszabb kedvéért.

  A beolvasztáshoz meg annyit, hogy ha már evett 80+%-os étcsokoládét akkor gondolom feltűnt, hogy a tejcsokoládéhoz képest igencsak más az íze.”
 • 14. mosopordealer 2011. december 02. 21:38
  „Vanessa:
  Köszönöm, akkor abból a sütiből én nem kérnék.... Azt meg már ne haragudj, nem hiszem, hogy valaki a drága csokit dobálja ki a kukába, a gagyevácot meg két pofára tömi magába.....
  Illetve, hogy néz ki az, hogy a gyereknek azt mondom: ne edd meg, mert vacak, de a süteménybe jó lesz?????
  Természetesen nem akartalak ezzel megbántani, de szerencsére egyre többen vannak akik hasonlóan gondolkodnak mint én, hogy inkább keveset de jobbat, mint sokat az olcsó, de silány minőségből.
  A téma részemről lezárva, szép hétvégét kívánok.”
 • 13. vanessa 2011. december 02. 19:30
  „mosopordealer, van aki megteheti, hogy onnan hoz, de érdekes ma voltam a tescoban, és tele volt az áruház,akinek meg olcsobbra telik az azt vesz.de ha nem izlik meg lehet késöbb csinálni sütibevonáshoz,Láttam már milka csokit kidobva a kukába meg szaloncukrot is .”
 • 12. mosopordealer 2011. december 02. 13:26
  „Gonzo:
  Így van, jól látod a dolgot, és éppen a napokban döbbentem le, hogy a "Tuskóban" mennyien forgatták a kezükben, illetve láttam már a bevásárló kocsikban a Milka szaloncukrot, amelynek ahogy már pár komnentel lejjebb is írtam, 4-5.000ft/kg az ára. De, inkább vegyenek olyat, mint a gagyevác 400ft/kg-os-ből. Még akkor sem vennék olyat, ha csak dísznek tenném fel a fára, mert a gyártót nem érdekli, hogy mi lesz a termékével, neki az eladási szám a mérvadó, illetve az áruházak is a forgási indexet nézik. És ha nem vennék, akkor nem gyártanák.
  Ma és holnap egyébként az egyik Ausztriai áruház láncnál -25% van az összes édességre, még az akciós árből is lejön a kedvezmény, mert ott tényleg akciót csinálnak, és néztem, hogy pl. 100g töltőtt Lindt csoki így kb. 370ft, itthon 800-1000ft.... A Milka 270g-os Mikulás csomag,(télapó+3db egyéb) 1.000ft..... Folytassam???? Én holnap megyek ki, persze nem csak ezért. :))”
 • 11. öröksoproni 2011. december 02. 13:17
  „bélanéni
  Az én infom a gyártótól van, amikor "magyarázták", miért más ízű a német, osztrák Milka, mint amit nálunk lehet kapni. Ők mondták a cukorbeli különbségből adódó ízkülönbséget. De lehet, hogy a tej is más:(”
 • 10. pappe 2011. december 02. 13:11
  „9-hez: Az idénycuccok mindig drágábbak, mint az egész évben kaphatók.”
 • 9. gonzo 2011. december 02. 12:59
  „Engem azért bosszant nem is kicsit az a keselyű árképzés amit a csokifiguráknál,legyen az épp nyuszi,vagy mikulás alkalmaznak.Cirka háromszoros,négyszeres áron adják mondjuk a Milkát mert az épp mikulás alakú,nem táblás.Még azt is megértem,hogy lehet,hogy ezt nehezebb előállítani,de akkor is túlzó ez a különbség.Egy 100 grammos Milkát jobb helyeken 200 ft körül megkapsz.Egy kb 7 dekás csokimiki meg 8-900 ft....Keselyűk!”
 • 8. bélanéni 2011. december 02. 12:48
  „5. öröksoproni A répacukor és a nádcukor ugyanaz a szacharóz. Tök mindegy melyiket használják. Élettanilag ganz egál. A nádcukorban a barnaságot a melasztartalma okozza. De az lehet a répacukorban is. A répacukor egészségesebb volta csak reklámfogás. <moderálva> meg elhiszik.”
 • 7. pappe 2011. december 02. 12:28
  „Cukornád vagy cukorrépa, akkor is a Milka rulez!!”
 • 6. mosopordealer 2011. december 02. 12:27
  „Öröksoproni:
  Köszönöm, egyetértek minden szavaddal! A kézműves csoki meg páratlan! :)))”
 • 5. öröksoproni 2011. december 02. 12:01
  „Milka, ha Ausztriában veszed, mert tudjuk, hogy a nekünk készült nádcukorral és nem répacukorral készül, állítólag, a gyártó szerint mi magyarok azt jobban szeretjük. Cinizmus felsőfokon.
  A Lindt nagyon jó, igaz hogy drága, de csokoládé. Mi idén kézműves csokit vettünk, kicsit, drágát, de a csokoládé nem is arra való, hogy egyszerre 20 dkg-ot megegyünk belőle.”
 • 4. mosopordealer 2011. december 02. 11:40
  „Csatlakozom Hyppolit hozzásszólásához, sajnos gagyevác az itthoni kínálat, és a legszomorúbb ebben az, hogy pont azoknak akiknek szánjuk (gyerekek) nem ismerhetik meg, milyen is az igazi tartalmas csokoládé.
  Sajnos az igazi nagy márka, mint pl. a Lindt, elérhetetlen itthon, igaz Ausztriában is kb. 3-5 euro egy pici mikulás ebből, de legalább finom. Finom a Milka is, de az már itthon megint csak egyre kevesebbeknek adatik meg, (pl.Milka szaloncukor 4-5.000ft/kg) hogy vegyenek is belőle, pláne ha több gyereknek kell adni. Sajnos a gyártóknak az a jó itt, ha minél "csóróbb" valaki, mert annál igénytelenebb dolgokra tudja rá venni, hogy vegye meg, mert az az alap koncepció, hogy minél nagyobb annál olcsóbb!
  Pedig van egy régi mondás, miszerint a jóból keveset adnak. Ez örök érvényű.”
 • 3. norbi29 2011. december 02. 10:28
  „Talán a kés a mikulás hasában kép kicsit izléstelen .”
 • 2. lebowski 2011. december 02. 08:58
  „Tegnap reggel a 84-es főuton történt balesetről mit lehet tudni?”
 • 1. Hyppolit 2011. december 02. 08:36
  „Sajnos ebben is a balkán végén kullogunk! Ugyanis amíg kis hazánkban egyre-másra létesülnek a különféle "édesség/üreges termék/állagjavított darabáruk"-nak nevezett ünnepi díszbe öltöztetett, sokszor ehetetlen, samott-ízű, nugátszerű és kakaóízű névtelen termékek gyártóüzemei, addig kicsit odébb Európában (pl. Svájc, Ausztria, Olaszország, stb) a gyártók arra törekszenek, hogy a Mikulásos-, karácsonyi-,húsvéti- stb figurális csokoládék legyenek a legfinomabbak, és legyenek többnyire töltött variációk is.A fenti "csoportelsővel" egyébként egyet értek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Radnóti Ákos: karácsonyi jótékonykodás Adyvárosban

Jótékonysági akció keretében meglátogatta Radnóti Ákos képviselő az adyvárosi választókörzetében… Tovább olvasom