Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

Csődben a győri Uniontext Kft.

A győri Uniontext Kft. hétfőn a cégbíróságon csődöt jelentett maga ellen. Ha a vállalkozás három hónapon belül nem tud megállapodni beszállítóival és hitelezőivel, felszámolják, s négyszázharminc ember kerül utcára.
Válságban: Az olcsó ázsiai termékek megálljt parancsolnak a magyar textiliparnak.
Az öncsődöt tegnap délután háromnegyed kettőkor munkásgyűlésen jelentette be a dolgozóknak Kosár Lajos ügyvezető igazgató. Erre sem a Kisalföld újságíróját, sem fotóriporterét nem engedték be. A munkásgyűlés idején a portán várakozó újságírók abban bíztak, a bejelentés után Kosár Lajos beszédesebb lesz. Az ügyvezető igazgató azonban nem értette, mit keresnek a nyilvánosság képviselői a gyárban. A csőd szót nem ejtette ki a száján, csak annyit mondott, sok a teendője, majd ezek után távozott.
Beszédesebbnek bizonyult Molnárné Fertetics Brigitta szakszervezeti titkár, aki aggódik munkatársai jövőjéért.

A győri Uniontext Kft. eladósodásának nagyságáról senki sem volt hajlandó nyilatkozni a vállalkozásnál. Ám hogy igen tetemes összegről van szó, arra az öncsődből következtetni lehet.

Három hónap haladék

Az egykor szebb napokat látott textilgyárnak három hónapja van arra, hogy adósaival úgynevezett csődegyezséget kössön, s tartozásait átütemezze. Ha ez sikerül, s ebben reménykedik a dolgozókkal együtt a szakszervezet is, akkor ismét talpra állhat a vállalkozás. Ha a tárgyalások eredménytelenül záródnak, s a bankok és a beszállítók nem látnak garanciát arra, hogy pénzüket visszakapják, megindul a felszámolási eljárás. Ebben az esetben a négyszázharminc alkalmazott utcára kerül, s álláskeresésre kényszerül.

Hiba a hűség

Molnárné Fertetics Brigitta szakszervezeti titkár szerint az elbocsátások önmagában is drámaiak lennének, az pedig különösen, hogy alkalmazottaik, akik jobbára ötvenéves kor körüli nők, igen nehezen találnának maguknak új munkahelyet. Az szb-titkár szerint hibát követtek el azok, akik hűségesek voltak a textiliparhoz, s nem váltottak korábban állást egy jobban kereső beosztásért. Kérdésünkre, hogy mi az oka a jelenlegi súlyos helyzetnek, mi váltotta ki a csődöt, az szb-titkár elsőként az országot elárasztó keleti dömpingárut említette, amely, ha ilyen ütemben folytatódik, halálra ítéli a magyar textilipart.

Aggódnak és félnek

Érthető módon elkeseredettek a dolgozók is. A munkásgyűlés után keserű, a nyomdafestéket nehezen tűrő mondatokkal kommentálják az egészet a portán várakozó újságíróknak, nevét azonban senki nem adja, s fotózni sem engedi magát. Aggódnak és félnek. Aggódnak a munkahe-

lyükért, s félnek attól, hogy aki nyilatkozik a sajtónak, másnap nemkívánatos lesz a gyárban.
A csődöt jelentett Uniontextnek két tulajdonosa van, nagyobbrészt az albertfalvi Cérnázóhoz tartozó FGM Kft., valamint a győri Graboplast Rt. Utóbbi 2000 decemberében adta el az Uniontextet, 25,1 százalékos tulajdonrészét pedig azzal tartotta meg, hogy övé a telek és az épületek.

Bankgaranciát vállaltak

Kérdésünkre, hogy a felszámolás megindítása hogyan érintené a Graboplastot, Mónus Ágnes kommunikációs vezető azt válaszolta, igen súlyosan. A Graboplast ugyanis az eladáskor mint kisebbségi tulajdonos, ötvenmillió forint értékig bankgaranciát vállalt az Uniontext hiteleire, s arra is, hogy további eladósodás esetén jelzáloggal terhelhetik meg a Graboplast Puskás Tivadar utcai ingatlanját. Így ha a csődeljárás megindítását felszámolás is követi, akkor a Graboplastot is több száz millió forintos veszteség éri.

 Mondja el Ön is véleményét Fórumunkban >>Kapcsolódó cikk >>

Uniontext Kft.: aggódó dolgozók (2002-11-25) >>

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új munkahelyek Kunszigeten

Míg Győrött több cég leépíti alkalmazottainak létszámát, Kunszigeten új munkahelyeket teremt a… Tovább olvasom