Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Csodaló vált az olcsó csikóból

Dunaszerdahely - Az erkölcsi győzelem így is Overdose-é, vallja Mikóczy Zoltán, hiszen a szakértők véleménye szerint lova egyértelműen nyerte volna az 1000 méteres futamot. S valószínűleg nemcsak ők gondolják így, hiszen a másodszorra nyertes francia Marchand D’Or tulajdonosa tegnap visszautasította, hogy lova egy „kétszemélyes visszavágón" október végén újra megmérkőzzön Overdose-zal...
Overdose értéke és presztízse tehát így is nőtt, s bár a Kisalföld információi szerint több mint egymillió eurót is ajánlottak a lovassportban még fiatalnak számító, hároméves állatért, tulajdonosa nem szívesen árulja el, mennyire tartják. Egy biztos: nem eladó.

– Ez a történet nem a pénzről szól, a lóversenyzésből egyébként sem lehet megélni. Csak úgy érdemes belevágni, ha az embernek van egy jövedelmező vállalkozása, amiből finanszírozni tudja. Ez a sport egyébként is lutri – mondja az acélkereskedelemmel foglalkozó dunaszerdahelyi vállalkozó, s ezt nem csak magára a versenyekre érti. Hogy alátámassza, megosztja velünk a szomorú hírt:

– Éppen néhány perce tudtam meg, hogy az idei Magyar Derby-nyertes lovam, Sunny Sam tréning közben lesántult, s ezzel vége a versenykarrierjének... Aki tehát ma sikeres, nem biztos, hogy holnap is az lesz – foglalta össze a „tanulságot" Mikóczy Zoltán.

Azt azért elismeri, hogy Overdose, „aki kétségkívül kezd nemzeti szimbólummá válni", sokat dobhat az országimázson, hiszen a legendás Kincsem óta nem akadt olyan magyar idomítású ló, amely ilyen nemzetközi eredményeket produkált volna.

S ami talán még fontosabb: ráirányítja a hazai figyelmet is a lóversenysportra.

A fiatal angol telivér tavaly óta minden versenyét megnyerte, s hamarosan téli pihenőre vonul. Fotó: Seipert Judit
A fiatal angol telivér tavaly óta minden versenyét megnyerte, s hamarosan téli pihenőre vonul. Fotó: Seipert Judit

– Jó lenne, ha ez a média által is teljesen mellőzött sport végre visszaszerezné régi presztízsét és visszakerülne a köztudatba. Ha pedig azt is sikerül megakadályozni, hogy az ingatlanspekulánsok rátehessék a kezüket a két még megmaradt, állami kézben lévő lóversenypályára, a Kincsem Parkra és az alagi pályára, nagyon elégedett lennék!

S még egy kicsit visszatérve a lutrihoz: Overdose-nak sem jósoltak nemzetközi karriert két éve, amikor Mikóczy Zoltán egy angliai árverésen megpillantotta. Ma sem tudja, miért akadt meg a szeme a feltűnően olcsó, 3000 eurós (alig nyolcszázezer forintos), amolyan „semmi különös" típusú pej csikón.

– Hiába határoztam el, hogy nem veszek lovat, valami belső megérzésre hallgatva, szinte heccből licitáltam. Egy kicsit arra számítottam, hogy ennél azért lényegesen többért el tudom majd adni később, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen sikeres lesz!


Olyan ez, mint egy lottóötös

– Fenomenális ló! – mondja Overdose-ról Magyar Tamás, az Integrál Lovas Klub vezetője, aki személyesen is ismeri a versenyló tulajdonosát. – Akkora eszmei értéke van, hogy szerintem a gazdája akkor sem adná oda, ha kenyérre kellene neki a pénz; én sem adnám.

Egy ilyen lovat kifogni olyan, mint egy lottóötös, hiszen egy egyéves csikóról lehetetlen megállapítani akár a származása, akár a külleme, a mozgása alapján, hogy klasszis lesz-e – legfeljebb azt, ha biztosan nem... Drukkolunk neki, s bár azt mondják, Overdose lehet a második Kincsem, talán már el is érte az ő presztízsét.


Olvasóink írták

  • 1. Nyihaha 2008. október 08. 11:30
    „Brrrrrrrr. Nyihaha-nyihaha (nyerít-nyerít)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már nincs vita üvegvisszaváltáskor

Győr-Moson-Sopron - Már nem kell hívatni a főnököt, a betétdíjas üveget visszaváltókkal mostanában… Tovább olvasom