Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Csodák nincsenek, a drágább sonka a jobb

Győr-Moson-Sopron - Már kilónként 549 forintért is kaphatunk húsvéti sonkának valót. Mesterszakácsunk elkészítette, megkóstolta – és nem buktatta meg ezt a terméket. Csodák nincsenek: a drágább sokkal jobb.
A legtöbb családban a húsvéti menü elengedhetetlen része a főtt sonka. Lapunk elhatározta, hogy a gyakorlatban teszteli, milyen az idei kínálat. Segítségül Pető Istvánt, a Kisalföld-receptkönyvek egyik mesterszakácsát hívtuk.

A győri Tesco hipermarketben három árkategóriájú húst választottunk tegnap. A legolcsóbb, külsőre nem túl bizalomgerjesztő füstölt, kötözött lapockának – a lánc saját márkás termékének – kilója 549 forintba került. Egy fokkal többért, 698 forintért árulták a Debreceni Hús Zrt. hasonló áruját. A Pick Békebeli füstölt lapocka kifejezetten drágának számított az áruházban a maga 1490 forintos árával. Utóbb a vásárcsarnokban egy három és fél kilós parasztsonkát is megvettünk, kilóját 1500-ért.

Pető István a látvány alapján nem fűzött sok reményt a Tesco „gazdaságos" lapockához, amely a címke tanúsága szerint nagyrészt E számos adalékokból – például sűrítőanyagokból, emulgeálószerekből, ízfokozókból – állt. Némi meglepetésre azt mondta, hogy a laikus számára legtermészetesebbnek látszó parasztsonka is messze áll attól, ami háznál készül: megnyomkodva levet eresztett, miközben az „igazi" száraz.

Pető István mesterszakács némi meglepetésre azt mondta, hogy a laikus számára legtermészetesebbnek látszó parasztsonka is messze áll attól, ami háznál készül, viszonyt a legolcsóbb terméket is kétharm
Pető István mesterszakács némi meglepetésre azt mondta, hogy a laikus számára legtermészetesebbnek látszó parasztsonka is messze áll attól, ami háznál készül, viszonyt a legolcsóbb terméket is kétharmados osztályzattal minősítette. Fotó: H. Baanyai Edina

Elmondta, hogy a mai gyártásnál már nincs idő arra, hogy a sonka hat hétig sóban álljon, ezért az erekbe nyomják a pácsót, ami nem biztos, hogy teljesen átjárja a rostokat.

Feltehetően ennél a darabnál is ez történt. A mesterszakács ezután lassú tűzre tette a húsokat, biztos, ami biztos, a legolcsóbbat külön edénybe.
Az „eredményhirdetésre" jó három és fél óra elteltével került sor, amikor elkészültek az ételek. A mesterszakács ötös osztályzatot nem adott: úgy gondolta, azt a valódi házisonka érdemelné ki, ilyen minőségű hús pedig most nem került az asztalra. A négy sonkából a legjobbnak a Pickét ítélte, négyes érdemjeggyel. A második helyezett holtversenyben a parasztsonka és a Debreceni lapocka lett háromnegyeddel, a jelentős árkülönbség ellenére. A sor végére a legolcsóbb termék került, de a szakember azt sem buktatta meg, sőt, kétharmados osztályzattal „jutalmazta". „Olcsóságához képest egészen jó állagú és ízű, jobb, mint amit vártam. Az látszik, hogy nem a legnemesebb húsokból készült, de ilyen árunak is lenni kell a polcokon, mert sokan csak ezt engedhetik meg maguknak" – értékelt Pető István.


Öt jó tanács sonkafőzéshez

Pető István mesterszakácsot arra kértük, adjon tanácsokat a húsvéti sonka megfőzéséhez.

1. A sonkát meg kell kóstolnunk, mielőtt tűzre tennénk, hogy megtudjuk, mennyire sós, ugyanakkor mindig vegyük figyelembe, hogy a külseje mindig sósabb. Főzés előtt szinte mindegyik fajtát egy-két órán át áztatni kell, hogy a felesleges sómennyiség kioldódjon belőle.

2. Mindig egészen lassú tűzön főzzük – szinte csak abáljuk – a sonkát, körülbelül három órán át. Ha a vizet felforraljuk, a hús kevésbé lesz szaftos, egyforma állagú.

3. Fűszerezésként használható például fokhagyma, vöröshagyma.

4. A sonkát a saját levében kell kihűlni hagyni, hogy ne száradjon meg a külseje.

5. A főzőlé kiválóan felhasználható más húsvéti ételek, például korhely bableves elkészítésekor.

Harmadával több sonka fogy

A GfK Hungária Piackutató Intézet adatai szerint az ünnepi időszakban hagyományosan jelentős mennyiség fogy a különböző sonkaféleségekből, és 2001 óta két év – 2004 és 2007 – kivételével a piac minden esztendőben bővült. A két fő szegmens – azaz a gépsonkák és a füstölt-főtt-kötözött sonkák piaca – azonban egymással ellentétes irányban fejlődött: 2004 és 2007 között gépsonkából minden húsvétkor 15 százalékkal kevesebbet, míg a füstölt-főtt-kötözött sonkából 30 százalékkal többet vásároltak a fogyasztók az év többi időszakához képest. Utóbbi kategóriából minden harmadik kiló a hipermarketekben talált gazdára tavaly, 2 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A szupermarketek és a kisboltok részaránya 15–15, a hentesüzleteké 13, a diszkontoké 11 százalékos volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csalás gyanúja miatt nyomoznak postaügyben

Győr–Budapest - A Győri Rendőrkapitányság csalás gyanúja miatt rendelt el nyomozást abban az… Tovább olvasom