Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Csoda? Négy emeletnyi zuhanást élt túl a fiú

Győr–Mosonmagyaróvár - A tizennyolc éves Teidl Csaba tavaly október végén esett ki negyedik emeleti lakásuk erkélyéről – csodával határos módon túlélte, de a család nem érti, miért nem nyomoz a rendőrség az ügyben. Hasonló, de sajnos tragédiával végződő eset lassan egy éve történt Mosonmagyaróváron: ebben az ügyben még mindig nem készült el az orvos szakértői vélemény. A győri kórház sebészetén éppen ma műtik meg Teidl Csaba könyökét.

Csabának ez lesz a harmadik műtétje a szörnyű baleset óta. A tizennyolc éves fiú mellett mindennap ott van a kórteremben az édesanyja, Kállai Tünde és a testvére, Szabolcs is. A család 2008. október 26. óta kezdte újból számolni a napokat, és nincs jobb szó rá: csoda, hogy Csaba az édesanyjával együtt tudja feleleveníteni ezt a napot:
Este nyolc óra körül ért haza győri otthonába az épp csak felnőttkorba lépő fiú az egyik legjobb barátjával, akihez nem mellékesen rokoni szálak is fűzik. Tünde azt mondja, a srácok jó kedélyűek voltak, a fia szendvicset is készített, majd a fiúk bementek a szobába, ő pedig  kávét főzött a konyhában. „Biztosan nem múlhatott el egy perc, mert a mikrohullámú sütőt annyira állítottam be, ekkor hallottam, hogy az erkélyen széket tologatnak a fiúk. Elindultam megnézni, mi ez a hang, de már az előszobában halk puffanást hallottam. Azonnal kirohantam az erkélyre, s megláttam a fiamat a betonon fekve..." – meséli könnyeit nyelve Kállai Tünde.

Az eszméletlen, a levegővételért is küzdő Csabát azonnal a győri kórházba szállították: este tíz órától reggel hat óráig műtötték,
eltörött a medencecsontja, leszakadt a lépe, bevérzett a tüdeje, súlyos fejsérülést szenvedett, s a könyöke is szilánkosra törött. Három hét múlva tért magához, a család soha nem felejti el a napot: november 14-én kezdhettek el reménykedni, de persze nem tudhatták, lesznek-e maradandó sérülések, és Csaba mire fog emlékezni.

Három hétig kómában is volt: Teidl Csaba és édesanyja, Kállai Tünde a győri orvosoknak és az ápolóknak mond köszönetet azért, hogy a fiú túlélte a szörnyű balesetet. Fotó: H. B. E.
Három hétig kómában is volt: Teidl Csaba és édesanyja, Kállai Tünde a győri orvosoknak és az ápolóknak mond köszönetet azért, hogy a fiú túlélte a szörnyű balesetet. Fotó: H. B. E.

A fiú nem tudja feleleveníteni a kómában töltött heteket, a balesetre azonban – azt mondja – tisztán emlékszik. Arra is, hogy a barátjával kint álltak az erkélyen, s a vállára repült bogarat akarták elhessegetni... De hogy pontosan mi történt ezután, azt már nem az újság döntheti el, mert ismereteink szerint a két fiú mást-mást állít. A Teidl család azt kifogásolja, hogy bár hetek teltek már el azóta, hogy Csaba tudata kitisztult, mégsem tudják elérni, hogy a rendőrség meghallgassa őket. Pontosabban Csabát, aki ugyan még lassan beszél, de érthetően ki tudja fejezni magát, s el akarja mondani a balesetről a saját verzióját. 

Horváth Csaba győri rendőrkapitány a Kisalföld megkeresésére azt válaszolta: értesültek arról, hogy a tizennyolc éves fiú magához tért, de a kihallgatását akkorra időzítik, amikor már fizikálisan és mentálisan is jó állapotban lesz. Jelen pillanatban még államigazgatási eljárásban vizsgálják az ügyet, várnak egy szakértői véleményre, illetve a kihallgatás eredményétől teszik függővé, indítanak-e büntetőeljárást is, vagy államigazgatásiban folytatják.

Hihetetlen: Csaba a ház előtti betonjárdára esett, valóban csoda, hogy túlélte. A mosonmagyaróvári 13 éves Bence sajnos meghalt egy hasonló zuhanást követően. Fotó: H. B. E.
Hihetetlen: Csaba a ház előtti betonjárdára esett, valóban csoda, hogy túlélte. A mosonmagyaróvári 13 éves Bence sajnos meghalt egy hasonló zuhanást követően. Fotó: H. B. E.

Tavaly nem ez volt az egyetlen eset a megyében, amikor egy fiatal esett ki az emeletről: a mosonmagyaróvári Bartók Béla utcai lakásban tartott összejövetel során a harmadik emeletről zuhant ki tavaly márciusban egy tizenhárom éves fiú. Társai felcipelték, ám azt az időközben megérkező szülőknek nem árulták el, hogy rosszullétének az az oka, hogy kiesett az erkélyen. Végül kórházba került, ahol információk hiányában vélhetően pontatlan diagnózist állítottak fel, s a belső sérülések miatt a tizenhárom éves kamasz elhunyt.

A nyomozás foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés megalapozott gyanújával indult, s gyanúsítottként hallgatták ki a Karolina Kórház ügyeletes orvosát. A társaságban szórakozó két, tizennégy év feletti kamaszt a segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsítják. A rendőrségi vizsgálat azóta nem zárult le: ennek oka, hogy több orvos szakértőt is bevontak már a vizsgálatba. A győri orvos szakértő korábban elküldte már az ügyben az állásfoglalását a megyei kapitányságra, ám az ügyészség kérésére egy másik szakértőt is bevontak az eljárásba. Azt ígérték, januárra az ő szakvéleménye is megérkezik. „Szeretnénk mi is már lezárni az ügyet, ám még azóta sem érkezett meg ez az orvos szakértői vélemény" – mondta a Kisalföldnek Károlyi Zoltán alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság életvédelmi és felderítő alosztályának vezetője.

Olvasóink írták

 • 20. TeXiPaPpA 2009. január 15. 23:17
  „A család szempontjából most Csaba élete és az egészsége a legfontosabb.
  A köszönet és az elismerés azonban mindenkinek kijár egy élet megmentése végett.
  Ezúton szeretnék köszönetet mondani az összes olyan személynek aki segített Csaba felépülésében!
  Egy barát.”
 • 19. lolita 2009. január 15. 18:28
  „Kedves Hajni ! persze hogy tisztelem azokat akik becsülettel ,tisztesseggel vegzik munkajukat hisz fiam is csinalta ezt a munkat ismerem a reszleteket,tudom mivel jar sokat meselt.”
 • 18. PrettyWoman 2009. január 15. 17:23
  „Na, meg vagyok nyugodva. Eddig azt hittem, csak én kanyarodom el gyakran a témától, de látom, másokkal is előfordul.
  Hát ez tényleg csodával határos, hogy négy emeletnyi zuhanást túlélt a srác. Reméljük, semmi maradandó baja nem lesz. Azért érdekelne a hiteles verzió, hogy akkor hogy is történt a zuhanás.
  Egyébként szerintem talán azért is maradhatott ki a mentősök felsorolása a köszönet-nyilvánításból, (lehet, hogy én is kifelejtettem volna), mert őket is ugye az eü. szférához soroljuk. Tehát, ha pl. én azt mondom, hogy köszönet az orvosoknak, ápolóknak, akkor én automatikusan a mentőorvosokat és mentőápolókat is beleértem a halmazba. És nem azért nem említeném őket, mert nekik nem vagyok hálás. Hogyne lennénk, hisz a dolog oroszlánrésze valóban rajtuk múlik. Időben odaérjenek, stb.
  A srácnak jobbulást. Éljenek a mentősök!”
 • 17. k 2009. január 15. 17:04
  „Levi104.
  Teljesen igazad van, a mentősöknek is kijár egy köszönöm.
  Pénzbe sem kerül,és mégis egy kicsi elismerés, amit megérdemeltek.
  Életeket mentetek.
  Csabának mielőbbi gyógyulást.”
 • 16. hajni.horvath 2009. január 15. 16:53
  „lolita!
  Nem azt írtam,hogy próbáld ki :)
  Csak nézd végig.
  Sokan nincsenek tisztába azzal,hogy egy mentősnek mi a dolga.Azt hiszik,csak beteget cipel ide-oda,hú nagy cucc,mit kell azon köszönni...
  Arra senki nem gondol,hogy a munkájuk során egy csomó olyan esettel,halottal,szétszakadt-megégett balesetessel találkoznak (gyerekekkel is!!!),aminek a feldolgozása lelkileg nem egyszerű.
  (A fizikai része,mikor a 140 kilós emberkét a negyedikről cipelik le ,lift híján a lépcsőn,hordágyon...nos,az alelki mellett elhanyagolható...)
  Láttál már széthasadt fejű gyermeket,savat ivott felnőttet,60%-ban megégett embert?
  Ez a lelki teher az,aminek a feldolgozása könnyebb,ha néha-néha ők is kapnak egy köszönömöt!
  Nem kívánom,hogy próbáld ki.De ha már tudod,hopgy te nem lennél rá képes,akkor legalább tiszteld egy kicsit azt,aki megteszi ezt-érted,a gyerekedért,a szüleidért és mindazokért,akiket szeretsz.”
 • 15. lolita 2009. január 15. 15:51
  „Kedves Hajni!Az ilyen tevekenyseget soha nem probalnam ki,nem az en területem de amit en dolgozom azt ugy vegzem el mint a sajat munkamat!”
 • 14. Levi104 2009. január 15. 15:45
  „jirzi1-nek!!!
  Itt nem arról van szó h köszönetet követelünk(lek), nagyom ritkán említik meg a mentősöket. Nekünk is jól esne(NEM ELVÁRÁS), ha egy-két kedves szóval illetnének minket!Neked ez természetes dolog, h ez is egy munka, amiért fizetést kapunk, ezért nem kell megköszönni! Amíg te valószínűleg otthon vagy a családoddal Szenteste,stb ..., addig mi a kollegáimmal azt várjuk, hova kell menni életet menteni!NO THANKS!”
 • 13. lolita 2009. január 15. 15:38
  „Na jol van ne rohanjatok le persze jol esik mindenkinek a köszönet valamiert,de megis nekik ez a munkajuk ezt vallaltak.Gondoljatok az en munkamat megköszönik?Igen ha extrat vallalok,akkor meg.Hala Istennek eddigi eletemben csak ketszer voltam korhazban ami mar nagyon reg volt,de halapenzt akkor meg nem ismertünk.”
 • 12. 1olvasó 2009. január 15. 13:17
  „Lolita! Az orvosnak is az a dolga, hogy segítsen, megmentsen életeket. Ez természetes, hisz erre esküdött fel. Mégis megköszönjük neki, sőt hálákodunk a borítékba csúsztatott nem kevés pénzzel. Azt ne mondd, hogy Te sosem tettél ilyet! Hát én meg fogom köszönni a mentősök munkáját mindig. Jól esik nekik, ez is élteti őket!”
 • 11. hajni.horvath 2009. január 15. 12:48
  „lolita!
  Szerintem kérd illetékes helyen,hogy egy napot szekundálhass egy rohamkocsin :)
  Nem a kórházba szállítás a dolog lényege...”
 • 10. hajni.horvath 2009. január 15. 12:46
  „jirzi1!
  Levi104 egy szóval sem írta,hogy köszönet nélkül nem megy.
  S ha már a pénznél és a hivatástudatnál tartunk,mi más tartja életben a hivatástudatot,mint az emberek szeretete és a köszönet?
  Ezekből a mentészeknek sokkal kevesebb jut,mint amennyit "megérdemelnek".
  Szerencsére ők így is teszik a dolgukat.
  Az pedig,ha valamelyikük fájlalja,hogy a köszönetből kimaradnak,csak azt jelzi:ők is emberek,s nekik is jól esik az elismerés.”
 • 9. jirzi1 2009. január 15. 10:56
  „Aki úgy érzi hogy meg kell köszönnie az meg fogja köszönni.Tettem ezt én is ,sajnos nem olyan régen két mentősnek akik segítségünkre siettek.E mellettt van pár ismerősöm is akinek ez a hivatása.Sajnos nem fizetik meg őket ,ezért fusizniuk is kell ,pedig nem kis dolog mentősnek lenni.DE nem hallottam tőllük nyavajgást hogy köszönje már meg valaki.Kérdeztem ennyi pénzért ?Mondták ez a hivatás. Ezért ez a véleményem .akinek köszönet nélkül nem megy az ne mentsen!!!”
 • 8. lolita 2009. január 15. 10:28
  „Sokszor nem ertem ezt a köszönet mondast,hiszen nekik az a hivatasuk munkajuk ami azzal jar hogy a beteget korhazba szallitsak,az orvos gyogyitson meg stb!”
 • 7. elemér 2009. január 15. 10:07
  „Legfontosabb az elsö 20-30 perc, mert ha ez nem jó, akkor bizony felesleges a korház. Ezért is kapnak külön kiképzést a mentök.”
 • 6. hajni.horvath 2009. január 15. 09:44
  „Levi 104!
  Sajnos az emberek többsége arra nem gondol,hogy a szerettük életben maradása sok esetben a mentősökön és a helyszíni ellátáson múlik.Csak arra,hogy az az aranyos-kedves-drága sebész bácsi helyretette azt a fránya törött csontot :)
  Mindez nem azért van,mert nem ismerik el a munkádat,hanem azért,mert nem jó érzés belegondolni,hogy a helyzet mennyire rossz volt.A helyszíni ellátásból látnak talán 20-30 percet(azt sem igazán értik,hogy mi történik,részint mert még akkora a sokkhatás,másrészt meg laikusok), a kórháziból meg heteket.S igazából ott döbbennek rá,hogy mekkora a baj.
  Munkád hatékonyságát ne az érte kapott köszöneten mérd le.Sokan tudjuk,hogy mennyire fontosak vagytok :)

  Csabának sok sikert és kitartást a további gyógyuláshoz!Jó dolog így látni a kórházi hetek után.”
 • 5. 1olvasó 2009. január 15. 08:30
  „Jirzi1! Igazságtalan vagy! Igenis, hogy a mentősök mindig el vannak felejtve, holott nagyon sok esetben nekik köszönheti az ember, hogy életben maradt. Levi104 nem szószerinti köszönetet vár. De egy kis elismerés egy szer nekik is jól esne. Én személy szerint tisztelem és becsülöm a munkájukat.”
 • 4. jirzi1 2009. január 15. 00:40
  „Levi .Ha neked külön köszönet jár a munkádért számolj le vagy élj köszönetből.Honnan tudod hogy pont tetszett a családnak a mentősök viselkedése .pofátlanság köszönetet követelni.Ennyi erővel a gyógyszergyárak is köszönetet követelhetnének,mert nélkülük sem gyógyul .És ezzel nem a mentősöket akrtam bántani .”
 • 3. TeXiPaPpA 2009. január 14. 19:23
  „Jobbulást Kopynak-----> Egy barát”
 • 2. Imcsi 2009. január 14. 18:24
  „Levi104! Természetesen segítsetek! Valószínűleg nem akarattal, hanem véletlenül maradtatok ki a felsorolásból! Legalábbis remélem!”
 • 1. Levi104 2009. január 14. 17:23
  „Csak annyit szeretnék hozzáfűzni a dologhoz, h nemcsak "a győri orvosoknak és az ápolóknak kellene köszönetet mondani, azért, hogy a fiú túlélte a szörnyű balesetet." A fiú miután kiesett az erkélyről besétált a kórházba...?!? A MENTŐKről sosem esik szó sehol!!!!Pedig ŐK/MI érünk oda a helyszínre, segítsünk ...vagy nem?!?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete Dávid és Cserpes Laura: Együtt leszünk!

Szerkesztőségünk vendége volt Fekete Dávid, és kedvese, Cserpes Laura. A Megasztár döntőse olvasóink… Tovább olvasom