Kisalföld logö

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Csőbe húzva a marcalvárosi vasútállomás

Nem csupán 21. századi látványterveket készített egy "leendő" marcalvárosi vasútállomásról egy győrújbaráti friss diplomás építész, de diplomamunkájában az elővárosi tömegközlekedés lehetséges kialakításával is foglalkozott.


Állandó téma portálunkon (is), hogy miként lehetne jobbá tenni Győr közlekedését, melyet a nonstop közlekedési dugók egyre inkább elviselhetetlenné tesznek.

Évek óta közéleti téma az elővárosi közlekedés fejlesztése Győrben

A lehetséges megoldások között rendszeresen felmerül a kötöttpályás közlekedés fejlesztésének gondolata, amely az utakon jelentkező dugóktól független, gyors, megbízható, kényelmes kapcsolatot tudna biztosítani, ráadásul utóbbi teljesen bevált modell a nyugat-európai (nagy)városokban, de Győrhöz hasonló méretű városokban is, mint például Salzburgban.

Győr rendezési tervének 2003-2004. évi felülvizsgálata már számolt az elővárosi vasúti rendszer kiépítésével, és ennek részeként Marcalváros bekapcsolásával, utasterminál létesítésével.

A megyeszékhelyen jelenleg is téma az elővárosi tömegközlekedés fejlesztése: az április közgyűlésen született döntés arról, hogy Győr több mint 750 millió forint pályázati pénzből készítené elő a városi és az elővárosi közösségi közlekedés fejlesztését.

A Belváros és Marcalváros között alig 5 perc alatt átérnének a szerelvények

A MÁV Tervező Intézet Kft. korábban tanulmánytervet is készített Győr személypályaudvar és a 10-es (Győr-Celldömölk) vonal Marcalvároson keresztül történő összekötéséről: ezáltal bekapcsolható lenne a közel 20 ezer főnek otthont adó lakótelep a vasúti hálózatba.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület még komplexebb megoldást javasolt: a fenti új szakasz felhasználásával városi körvasutat hoznának létre a Belváros - Gyárváros - Adyváros - Szabadhegy - Marcalváros - Belváros útvonalon, amelyen körbehaladva az elővárosi vonatok közvetlenül elérhetővé tennék az agglomerációból a város számos frekventált pontját (iskolákat, kórházat, áruházakat, lakótelepeket), továbbá műszakváltások alkalmával - az iparvágányok igénybe vételével - közvetlen kapcsolatot biztosítanának a nagy ipari üzemek (Audi, Ipari Park) felé is.

Megfelelő tarifarendszer - igaz, a jelenlegi tömegközlekedési jegyárakat ismerve ezt elég nehéz elképzelni - esetén a vasút kiválóan együttműködhetne az autóbusz-közlekedéssel. (Ehhez természetesen szükség lenne a buszok és vonatok közötti `átjárható´ bérlet- és jegyrendszer kialakítására is.) 

Az elővárosi vonatok ugyanis tehermentesítenék a legforgalmasabb autóbuszvonalakat, például a Belváros és Marcalváros között, ahol alig 5 perc alatt átérnének a szerelvények."Úgy álltam neki a feladatnak, mintha aktuális megbízásra készítenék terveket"

A marcalvárosi vasútállomás - amely a győri elővárosi vasúti rendszer
kiépítésének egyik kulcspontja lenne - megtervezését, megálmodását választotta diplomamunkájának a győrújbaráti Füzy Zsuzsanna, aki a
Nyugat-magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének
építész-tervezőművész hallgatójaként idén szerezte meg diplomáját.

`Becsomagolt´ marcalvárosi vasútállomás - látványtervek: Füzy Zsuzsanna.

"Bár nem lakom Marcalvárosban, jól ismerem a városrészt, illetve annak gondjait.

Amikor elkezdtem a diplomamunkámat, úgy álltam neki a tervek elkészítésének, hogy azokat akár meg is lehessen valósítani, azaz fő szempont volt a megvalósíthatóság" - kezdte a kisalfold.hu-nak Füzy Zsuzsanna.

A frissen végzett építész-tervezőművész nem csupán a marcalvárosi
vasútállomás 21. századi megtervezését célozta meg diplomamunkájában.

A park, a sétány pihenési és kikapcsolódási lehetőségeket nyújtana az itt élők számára

Sokkal inkább egy komplex közlekedési csomópont álmodott meg, mely kereskedelmi és vendéglátóhelyek, továbbá egy köztér - sétány - "összefonódásával" alakulna ki, és válna a lakótelep kettészakadt részeit összekötő központtá.

A park, a sétány pihenési és kikapcsolódási lehetőségeket nyújtana az átutazók és az itt élők számára egyaránt, miközben a központ kiszolgálná a peremkerületekből (Ménfőcsanak), illetve a közeli településekről (Győrújbarát) érkezőket is.

Galéria kép


"Az emelt pályás vasút szigetperonja alá kerültek az utasellátó, kereskedelmi és vendéglátó funkciók. A különböző rendeltetésű épületrészeket nyitott terek választják el.

Ezek adnak helyet a peronra vezető vertikális közlekedőknek, továbbá biztosítják az épület keleti és nyugati oldala közötti átjárást. A peront a két vágánnyal együtt teljes keresztmetszetében `becsomagoltam´. Az esővédelmen túlmenően zajcsökkentő szerepet is betölt ez a burok.

Csőbe húzott vasút: így tompulnának a zavaró hangok

A lakótelep közelsége miatt, az előírt minimális távolságok betartásán túl, célszerűnek éreztem, hogy a vonatok fékezőhangját - amennyire csak lehet - tompítsam, így került `csőbe´ a vasút" - mutatta be elképzeléseit Füzy Zsuzsanna.

"Az épülettől keletre alakítottam ki a különböző rendeltetésű felületekből álló lakótelepi közteret. Két fontos eleme ennek a sétány, amely végigvezet a területen, és az erre a szinte merőleges gyalogos aluljáró, amely összeköti Marcalváros két ütemét a PÁGISZ ÁMK-tól indulva a Gerence út alatt átvezetve, egyenesen a központba érkezve.

A terület északi részén kaptak helyet a burkolt terek és szökőkutak, dél felé haladva pedig nő a zöldfelületek mérete és hangsúlyosabb lesz a park funkció.

Az épület nyugati oldalán alakítottam ki a közel 100 hellyel rendelkező P+R (park and ride) rendszerű parkolót, továbbá a taxiállomásokat és a buszmegállót.

A fenntartható közlekedési módok egymást erősítése céljából kialakítottam további B+R (bike and ride) rendszerű kerékpártárolókat is az épület áttört közlekedő szakaszainak kihasználatlan, mozgólépcsők alatti holt tereiben" - folytatta a fiatal építész.

Galéria kép


Valóra válhat-e valami a látványtervekből?

Arra a kérdésünkre, hogy lát-e esélyt arra, hogy valaha is megvalósuljon
a terve - vagy legalábbis bizonyos elemeiben -, Füzy Zsuzsanna úgy
válaszolt: "úgy gondolom, hogy ez elsősorban nem rajtam múlik. Tervemmel nem kerestem fel eddig a témában illetékeseket, de szívesen állok ezzel kapcsolatban bárki rendelkezésére.

A diplomamunkámban költségkalkulációt nem készítettem, de ez lehetne akár egy következő lépés " - zárta szavait Füzy Zsuzsanna.


Winkler Gábor: "Marcalváros – de egész Győr is – jól járna, ha a fiatal építésznő terve valóra válhatna"

"A Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Alkalmazott Művészetek Intézete diplomabizottsága meglepve fogadta Füzy Zsuzsanna tervét, hiszen hasonló, gigantikus méretű épület tervezéséhez eddig még egyetlen diplomázó sem mert nekifogni" - nyilatkozta portálunknak Winkler Gábor, Ybl-díjas győri építészprofesszor, aki Zsuzsa konzulense volt a diplomamunka során. 

"Mindenek előtt Füzy Zsuzsanna bátor és időszerű stílusválasztását dicsérték. A napjainkban épülő lakóparkokat járva nem lehet nem észrevenni, hogy korunk átlagépítészete ismét visszatért a 20. század korai modern építészetének szigorú geometrikus formáihoz, az úgynevezett kockaházakhoz.

A világ építészetének igazán nagy csillagai – és közöttük egyre több a női alkotó – elutasítják az egymás házait másoló, `minimalista´ építészek munkáit és a természet lendületes, mozgalmas formáihoz nyúlnak vissza motívumokért.

Füzy Zsuzsanna is ez tette tervében: épületének íves tömege imponáló lendülettel követi a vasúti vágányok mozgalmas vonalát. Elképzelése egyféle kapocs: összeköti a lakónegyed két oldalának beépítését és organikus formáival a házgyári technológiájú betonkockáinak meglévő, szigorú, merev rendjét is feloldja.

Egy ilyesfajta épületet természetesen csak a legfejlettebb `high-tech´ szerkezetekkel lehet megvalósítani: a fiatal építész terve erre is korszerű megoldást kínál.

Marcalváros – de egész Győr is  – jól járna, ha a fiatal építésznő terve valóra válhatna" - zárta szavait Winkler Gábor. 


Galéria kép


Milyen problémákba ütközhetnek a tervezők a győri elővárosi vasúti közlekedés kialakításakor?

Bár a lakótelep bekapcsolása a vasúti forgalomba utasforgalmi szempontból kimondottan indokolt és előnyős elképzelés, fizikai megvalósíthatósága számos kérdést felvet.

A tolatóvágányok és a celldömölki vonalról leágazó vágánycsonk összekötése szintben nem oldható meg, hiszen akkor a vasút keresztülhaladna a 83-as úton és a Marcalváros I-II-t összekötő szakaszon, ezáltal a lakótelep két részének kapcsolata is tovább gyengülne.

A közút lesüllyesztése vagy felemelése nem lehetséges a kereszteződések közelsége miatt. Ezen elemzések után fogalmazódott meg a szintben elkülönített vasúti pálya gondolata Füzy Zsuzsanna diplomamunkájában.

"A kéreg alatti átvezetés költségessége miatt kizárásra került, helyette a vasút felemelése a legcélszerűbb a kérdéses szakaszon.

Ezzel az elképzeléssel megoldódna a vasút közúttól elválasztott átvezetése sorompók, lámpák, várakozás, illetve aluljárók nélkül" - tette hozzá Zsuzsanna.

Szintén "gázos" kérdés lehet az elővárosi vasúti közlekedés kialakításakor, hogy a hálózatüzemeltetői érdekeket is "össze kellene" fésülni a MÁV és a GYSEV között, hisz mindkét társaságnak vannak területei, illetve vonalai Győrben és a város környékén.


Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. háté 2011. augusztus 06. 23:22
  „A megyeszékhelyen jelenleg is téma az elővárosi tömegközlekedés fejlesztése: az április közgyűlésen született döntés arról, hogy Győr több mint 750 millió forint pályázati pénzből készítené elő a városi és az elővárosi közösségi közlekedés fejlesztését.

  Ennyi pénzt elosztani a semmiért? - 750 millió?
  350 millió a "turisztikaiközpontért"
  Sok a haver, mélyek a zsebek!”
 • 27. vanessa 2011. július 26. 11:54
  „Nézzétek meg a Chicagoba, hol mennek a vonatok”
 • 26. anuvuk 2011. július 13. 11:17
  „"A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület" még komplexebb megoldást javasolt:

  A tervek kuszaságába, a 82-es út majdani felüljárója is beleszólhat!,- de amennyiben súlyozni lehet a sorrendet, a zajmentes mágnes vasút mellett voksolok, - eleve kevesebb kocsi fogja igénybe venni az utakat,Audi, Ipari Park...”
 • 25. Tim01 2011. július 13. 09:40
  „Igazán figyelemre méltó, ehhez csak gratulálni lehet! Kár, hogy a hölgyről nem készült fotó, megérdemelte volna.”
 • 24. Hyppolit 2011. július 13. 09:03
  „Álom, álom, édes álom....!Álom, álom, barbie-álom!Pl. a Tihanyi u-i aluljárót (néhai Bacsó B. u-i) negyed évszázadon keresztül szinte "kőbe vésett szigorral" feluljárónak tervezték tervező nagyjaink széles e honban.Csak éppen az alapvető műszaki paraméterek nem voltak biztosíthatóak.Hoppá!Szép ez a látványterv, de a magyar realitásokat tekintve mesekönyvbe illő.”
 • 23. Freehill 2011. július 12. 22:29
  „háté, Te írod: "Elővárosi,- attól hogy a több kilométerre lévő területeket összekösse a belső kerületekkel." ... "Bökkenő - Marcalváros belső kerület"
  Már miért lenne bökkenő? Marcalvárost, mint _belső_ kerületet kötné össze (többek között) a külső kerületekkel, elővárosokkal. Senki sem mondta, hogy Marcalváros AZ előváros! Abban igazad van, hogy a P+R funkciónak ezen a helyen kisebb szerepe lenne (nyilván aki távolabb lakik, az már előbb, a saját állomásán átszállhatna), de 100 parkoló nem is olyan nagy mennyiség. Az állomás viszont mindenképpen indokolt, másrészt a vasútnak nem kell szigorúan "elővárosinak" lennie, éppen az a jó benne, hogy a városi forgalomba is besegíthet. Szóval ezt te értelmezted félre, úgyhogy szellemesnek szánt hasonlatok helyett inkább neked kellene még egyszer elolvasnod a cikket...”
 • 22. háté 2011. július 12. 21:39
  „Az, hogy valaki megtervez egy ötletet, szép dolog, - e az, hogy neves építész is adja hozzá a nevét, ledöbbentő!
  Elővárosi,- attól hogy a több kilométerre lévő területeket összekösse a belső kerületekkel./Szentiván,-Gyirmót, Ménfőcsanak/
  Bökkenő - Marcalváros belső kerület, - ez annyira kiváló terv, mint a Dunakapu téri mélygarázs.
  A tyúk tojik egy tojást, hiába ül rá,- attól még nem kelnek ki csibék, - mert a kakas házon kívül volt!

  Marcalváros-elővárosba, bejönnek az elővárosból autóval, busszal az emberek,- átszállnak az egy-kilométeres hosszúságú elővárosi vonatra, majd mindenki örömmel buszozik tovább a belső kerületekbe/Nádorvárosba/
  Azért illett volna tájékozódni ahol már ilyen létezik!
  Egyébként az utóbbi tíz évben, mindig valami "okosat" akarnak építeni Győrben.- és annyira ismerik Győrt, mint bantu néger a foka vadászatot.”
 • 21. Heco107 2011. július 12. 20:05
  „Az,hogy ebből nem lesz semmi az tuti.Főleg nem ilyen szerelvényekkel.Arra meg semelyik itt lakónak nincs szüksége,hogy a jó kis 30-40 éves orosz csodák a két lakótelep között dübörögjenek.De ha a Zsolti megígéri a mágnesvasutat,ám legyen!Már csak az a néhány száz milliárd forint hiányzik.”
 • 20. umberto 2011. július 12. 18:57
  „18-19.

  Az ötlet lehet, hogy ragyogó, de minimum 70 éves. A többi OK.”
 • 19. öszödiböszme 2011. július 12. 17:13
  „Tényleg ragyogó ötlet. Én is be állok a sorba, őszintén gratulálok a tervezőnek. Tényleg a világ számos nagy és közép városában találkozhatunk hasonló megoldással.Infamous. A Borkai persze megépítteti, valami fityisztől független céggel. Mondjuk whb pont a célnak megfelelő. Független.:)”
 • 18. bn 2011. július 12. 14:50
  „2007-ben Horváth Tamás győri építész egyetemista már készített egy hasonlót, nem oly messze ettől a helytől.
  http://htms.blog.hu/2007/07/07/dipl”
 • 17. Morpheus 2011. július 12. 12:07
  „Egykét dologgal nem számolt a tervező, de amúgy rendben van... Amúgy minek kell magasítás, ezt nem értem? :) A kiszolgálólétesítményeknek lehetne felül is helyet szorítani, lásd a fedett Győri pályaudvar terveit, amelynek tetejére "belvárost" álmodtak meg...”
 • 16. Peti85 2011. július 12. 12:02
  „Igen, nem kéne fúrni a felszín alatti vonalvezetéshez, nyitott építési eljárással megoldható, igaz úgy nagyobb az építési terület. A magasított variációnál meg a cölöp készítéssel simán megoldható jó minőségben és megfelelő teherbírással.”
 • 15. oPTiKa 2011. július 12. 11:55
  „Én is úgy érzem, hogy a föld alatti megoldás hosszú távon olcsóbb lenne. Megépíteni sem lenne sokkal költségesebb, most lesz elég közmunkás olcsón kiásni a vonal helyét :) (Nem kell annyira mélyen futnia a dolognak, nem lenne muszáj fúrni...) Talán csak a talajvízzel lenne gond.
  A magasított megoldásnál viszont az alappal gyülne meg az építök baja.”
 • 14. tefegu 2011. július 12. 10:55
  „Akkor már csináljunk metró hálózatot.”
 • 13. Akos084 2011. július 12. 10:06
  „ka valkit jobban erdekel a tema:
  http://www.altratecnica.it/sottosuolo/risorsesottosuolo/vantaggi-opere-sott.pdf

  http://www.ita-aites.org/fileadmin/filemounts/general/pdf/ItaAssociation/ProductAndPublication/WorkingGroupsPublication/WG13/Tust_Vol_10_3_287-297.pdf

  ...a referanciakban meg lehet tovabb kutakodni..”
 • 12. Goldmund 2011. július 12. 09:38
  „Az most is megoldható lenne, hogy egy vonat bevigye Marcalvárosból a dolgozókat egy megállóval a belvárosi állomásra, onnan a gyárvárosihoz, onnan akár közvetlenül az AUDI területére. A sínek is, a lakótelep is ott van évtizedek óta, aztán mégsem lépett senki semmit.”
 • 11. Akos084 2011. július 12. 09:26
  „"A kéreg alatti átvezetés költségessége miatt kizárásra került, helyette a vasút felemelése a legcélszerűbb a kérdéses szakaszon."

  Nem ismerem a talajviszonyokat a kornyeken, szerintem el tudnank ott vezetni keregben is a vasutat.
  Miert jobb fold alatt?
  - foldalatti vezetesnel hasznosithato a felette levo terulet
  - nincs zajszennyezes
  - felertekelodnek a vonal melletti ingatlanok
  - bar megepiteni dragabb, de olcsobb fenntartani
  - biztonsagosabb
  - statisztika azt mutatja, hogy elhetobbnek gondoljak az emberek azokat a teruleteket, ahol az infrastrukturat lerakjak fold ala

  A tapasztalatok azt mutatjak, hogy ugyan megepiteni dragabb, de ha teljes elettartamra vetitjuk a koltsegeket, akkor osszessegeben olcsobb a foldalatti infrastrukturat fenntartani. szoval vki kiszamolhatna, hogy mennyibe kerul a fold feletti magoldas 50 evre vetitve, beleertve a jarulekos koltsegeket is...”
 • 10. Tündenéne 2011. július 12. 08:41
  „6-os-nak:

  "A kéreg alatti átvezetés költségessége miatt kizárásra került, helyette a vasút felemelése a legcélszerűbb a kérdéses szakaszon."”
 • 9. Táncos 2011. július 12. 08:31
  „Szép,gratula! Prágában már valami hasonló megépült.. ;)”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gőzölgő ebéd és dunai csónakázás járt a hátrányos helyzetű gyerekeknek Győrben

A szervezők célja, hogy a kicsik segítő szervként tekintsenek a rendőrségre, és megismerjék a vízi… Tovább olvasom