Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Csivitelő, burukkoló vendégek a művelődési házban

Győr - Galambok, rizspintyek, papagájfélék és fürjek népesítették be hétvégén a győri Újvárosi Művelődési Házat, s az intézmény udvarát. A kétnapos díszmadár-kiállításra, bírálatra és börzére az ország minden részéből vártak tenyésztőket.

Csipu az egyik legvagányabb lehet a szivárvány lóri-féle papagájok körül. Ha rendben van a lelkivilága, simán elénekli a Titkos üzenetet. Figyel, tekintetével élénken követi az ismerősök és ismeretlenek mozgását, így a mienkét is. Imád fürödni és gazdijával gyerekként játszik.

- Mióta meghalt a kutyám, azóta figyeltem jobban oda a madarakra - tudtam meg Szilágyi Gábor tulajdonostól, aki civilben fodrász. - Csipu kapcsán belemerültem a madarászásba, ő egy fantasztikus barát: igényli a napi fizikai kontaktust, érdeklődő, keresi a közelségemet, roppant érzékeny. Ha a vállamon van, imádja csipkedni a fülemet, a hajamat, szóval nagy kópé. Vinni akartam magammal most Horvátországba, de nem lehet, így addig a papagájom a régi gazdijánál, a fővárosban vakációzik.

Csipu mellett rizspintyek, kanárik, papagájfélék, japánfürjek és többféle madár költözött be a kiállításnak helyet adó Újvárosi Művelődési Házba. Öt éve itt alakult meg az Újvárosi Díszmadár Egyesület, - előbb csak baráti közösségként, később pedig előre megszervezett programokkal, találkozókkal, valamint bírálattal egybekötött börzékkel. Utóbbi a tenyésztő számára is fontos állomás lehet, hiszen a gazda gondossága egyfajta visszajelzés is. A madarasok világa emellett különleges kötődésről is szól, mert az állat a gondoskodó szeretetet meghálálja. Győrben egyébként nincs ehhez hasonló, a madarak iránt elkötelezett - közösség, amelyhez már tizenkilencen csatlakoztak.

Aki hétvégén az Újvárosi Művelődési Házban járt, új barátságokat köthetett, mert - hisszük vagy sem - egy madárral is különleges barátság köthető. A zebra, a pinty vagy a papagáj is meghálálja a gondoskodást, a nimfapapagáj például még az emberi beszédre, netán egyszerűbb dallamra is megtanítható.

Csatlakozókat várnak

Aki madarat tart, de legalábbis szimpatizál a madaras közösséggel, a www.gyorimadarak.mlap.hu-n, illetve az alábbi telefonszámokon csatlakozhat: 20/2288-335; 70/217-2812.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyilkosság Győrben: az ital volt az oka

A gyanú szerint megfojtotta élettársát egy férfi Győrben, a Nemzetőr utában péntek délután, de a… Tovább olvasom