Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Csirkemellminyonnal győztek

Győr - Vaktérképes borvidékismeret, „látványfelszolgálás" a vendég előtt, díszterítés, dísztortakészítés – többek között ezekkel a feladatokkal kellett megbirkózniuk a jubileumi Krúdy-kupa versenyzőinek. A rendező győri iskola két arany- és két bronzérmet, valamint két különdíjat is begyűjtött.
Kilenc iskola tíz csapata küzdött a közelmúltban a gasztronómiai érmekért szerte az országból, a részt vevő intézmények magas számával kivívva a szakmai zsűri elismerését. A pincér-, szakács- és cukrásztanulók igazán kitettek magukért, hiszen a krúdysokból toborzott két csapat számos érmet hazavihetett. A pincérek egy arany- és egy bronzérmet gyűjtöttek be, akárcsak a szakácsok, a cukrászreménységek pedig a magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és az MNGSZ Tata és Környéke Régió egy-egy különdíjával lehetnek gazdagabbak.

Bár maga a versenyzés nem ismeretlen az ifjú tehetségek számára – az iskola tanulói évente 11–12 megmérettetésen vesznek részt –, Szalai Zoltán, az egyik felkészítő tanáruk szerint mégis az volt a legnehezebb számukra, hogy a stresszelő körülmények közepette is meg tudják mutatni, mit tudnak.

A Krúdy tanulói kitettek magukért a jubileumi versenyen. Fotó: Krizsán
A Krúdy tanulói kitettek magukért a jubileumi versenyen. Fotó: Krizsán

Volt mit, hiszen a Krúdy jól felszerelt tankonyhájában és új tanéttermében a főzéstől a felszolgálásig nap mint nap „élethű" környezetben gyakorolhatnak felkészítő tanáraik, Siska Mária, Szalai Zoltán és Bódis István Sándor kezei alatt, Bernáth Béláné pedig a külső gyakorlati képzőhelyen a cukrászversenyzők felkészítésében segített. A verseny feladatai között a gyakorlat mellett kemény elméleti kérdésekkel is meg kellett küzdeniük a diákoknak, a menü-összeállítás és az ételkészítés fortélyain kívül például vaktérkép alapján kell tudniuk a magyar borvidékeket, valamint az egyes nedűk összetételének, ízhatásának titkait. Nem beszélve a nagy kihívásról, egy új étel kiötléséről és elkészítéséről, amely idén többek között egy csirkefagylaltos csirkemellminyon volt aszalt gyümölcsös zsemlefelfújttal.

A verseny, amely a tanárok szerint nehezebb volt a szakmunkásvizsgánál is, nemcsak dicsőséget hozott a fiataloknak, hanem arra is jó volt, hogy egy kicsit élesben is belekóstoljanak a rájuk váró feladatokba. Miközben a csapatok készültek a versenyre, gondosan fel kellett építeniük a munkafolyamatokat, összehangolni a tennivalókat – ahogy reményeik szerint hamarosan egy igazi étterem igazi konyhájában is teszik majd. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száguldás, Porsche, csempészet - trükkös csaló luxusautókkal

Magyarország – Kíváncsi miként lehet csempészést elkövetni különböző luxuskategóriájú… Tovább olvasom