Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Csipu kedvence a nektár és a ˝Titkos üzenet˝

Győr - Galambok, rizspintyek, papagájfélék és fürjek népesítették be az elmúlt hétvégén a győri Újvárosi Művelődési Házat. A kétnapos díszmadár-kiállításra, -bírálatra és -börzére az ország minden részéből vártak tenyésztőket.

Csipu az egyik legvagányabb lehet a szivárványlóri-féle papagájok körül. Ha kedve van, ˝elénekli˝ a Titkos üzenetet. Figyel, tekintetével élénken követi az ismerősök és ismeretlenek mozgását, így a mienkét is. Imád fürödni és gazdijával gyerekként játszik.

– Mióta meghalt a kutyám, azóta figyeltem jobban oda a madarakra – tudtuk meg Szilágyi Gábor tulajdonostól, aki ˝civilben˝ fodrász. – Csipu kapcsán belemerültem a madarászásba, ő egy fantasztikus barát: igényli a napi kontaktust, érdeklődő, keresi a közelségemet, roppant érzékeny. Ha a vállamon van, imádja csipkedni a fülemet, a hajamat, szóval nagy kópé. Vinni akartam magammal most Horvátországba, de nem lehet, így addig a papagájom a régi gazdijánál, a fővárosban vakációzik.

Csipu mellett rizspintyek, kanárik, papagájfélék, japánfürjek és többféle madár költözött be a kiállításnak helyet adó Újvárosi Művelődési Házba.

Papagáj, kanári és egzotikus pinty kategóriákban díjazták a madarakat, s ez a gazdákat is minősíti. Fotó: H. Baranyai Edina
Papagáj, kanári és egzotikus pinty kategóriákban díjazták a madarakat, s ez a gazdákat is minősíti. Fotó: H. Baranyai Edina

Öt éve itt alakult meg az Újvárosi Díszmadár Egyesület, előbb csak baráti közösségként, később programokat, találkozókat, valamint bírálattal egybekötött börzéket szerveztek. Utóbbi fontos a tenyésztő számára, hiszen a gazda gondossága egyfajta visszajelzés is. A madarasok világa emellett különleges kötődésről is szól, mert az állat a gondoskodó szeretetet meghálálja. A zebrapinty vagy a papagáj is meghálálja a gondoskodást, a nimfapapagáj például még az emberi beszédre, netán egyszerűbb dallamra is megtanítható.

Győrben egyébként nincs ehhez hasonló, a madarak iránt elkötelezett közösség, amelyhez már tizenkilencen csatlakoztak.


Csatlakozókat várnak

Aki madarat tart, de legalábbis szimpatizál a madaras közösséggel, a www.gyorimadarak.mlap.hu-n, illetve az alábbi telefonszámokon csatlakozhat: 20/2288-335, 70/217-2812.

Olvasóink írták

  • 2. gelcsa 2009. augusztus 22. 20:13
    „Város díszpintyei is ott voltak?”
  • 1. janika 2009. augusztus 19. 12:27
    „Eső után köpönyeg! Vajon volt ennek előre is híre?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Testvértelepülésről a magyar tengerhez

Gönyű–Kolozsnéma - Több évtizedes kapcsolat fűzi össze Gönyűt és a szlovákiai Kolozsnémát… Tovább olvasom