Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Csillagtitkok az Ékkövön át

Esténként húszan-harmincan kopogtatnak be a Győri Egyetemi Bemutató Csillagvizsgáló kupolájába.
Esténként húszan-harmincan kopogtatnak be a Győri Egyetemi Bemutató Csillagvizsgáló kupolájába, amely a Széchenyi- egyetem kollégiumának tetején áll. Sötétedés előtt napfoltokat, éjszakánként pedig bolygókat, galaxisokat, ködöket láthat bárki, aki belekukkant a távcsőbe.
A szerkezetet a győriek az 1910-ben született Szitter Bélának, az amatőr csillagász szakkör alapítójának köszönhetik.

A 30 centiméteres Newton-távcső mechanikáját 1957-ben a vagongyárban, társadalmi munkában készítették el, az optikát a Kulin György vezette Uránia Csillagvizsgáló adta.

A távcsövet eleinte letolható tetővel ellátott hangárban helyezték el a Dunakapu tér sarkán álló épület tetején, amely régen kultúrotthon volt. A Széchenyi István Főiskolára 1989-ben szállították, mai helyére 1990 nyarán emelték az épület tetőszerkezetének megerősítését követően.

A történetnek ez a része nagyjából ismert volt, azt azonban, hogy a távcső neve Gemma, vagyis Ékkő, ikertestvére pedig Miskolcon szolgálja a lelkes amatőröket, az alapító Pázmándfalun élő, 69 éves fiától, Szitter Bélától tudjuk, aki édesapja féltve őrzött dokumentumait, korabeli fotóit, könyvek, kiadványok tucatját nemrég átadta a szakkör mai tagjainak. – Nagyon hálásak vagyunk ezért a felbecsülhetetlen értékű hagyatékért – mondta a Kisalföldnek Pete Gábor, a Magyar Csillagászati Egyesület Győri Helyi Csoportja, a csillagvizsgáló vezetője, aki szakkörtársaival könyvet készül írni a győri csillagászat történetéről, vagyis avatott kezekbe került, jókor érkezett a hiteles forrásanyag.

Várják az égfürkészőket

Jelenleg a Győri Egyetemi Bemutató Csillagvizsgálóban a 300/2130-as Newton- és a 150/1600-as Kepler-távcső mellett egy 10x80 TZK binokulárral lehet fürkészni az égboltot. Páros heteken péntekenként, télen 19 órától, nyáron napnyugtától távcsöves bemutatóval várják az érdeklődőket. Előre bejelentett csoportokat is szívesen fogadnak. Aki a csillagdáról, az amatőrök történetéről dokumentummal rendelkezik és azt szívesen a könyv szerzőinek rendelkezésére bocsátaná, kölcsönadná, várják a csillagdában a bemutatók időpontjában vagy a szakkör foglalkozásain bármelyik páratlan hét péntekjén 18–20.30 között a győri Bartók Béla művelődési központban. E-mail kapcsolat: peteg@mcse.hu.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták az átépített Árkád-csomópontot

Az ország második jelzőlámpás körforgalmát adták át tegnap Győrben, az Árkád Üzletközpontnál. A… Tovább olvasom