Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Csillagok közt vadászgatnak

Egy lelkes csillagászcsapat kéthetente bemutatókra invitálja az érdeklődőket a győri egyetem csillagvizsgálójába. Az égbolt egyik „vadásza” Pértsy Kornél, akit gyermekkorában egy távcsövekről szóló könyv indított el szemlélődni a kupolába.
A fél évszázados távcső soha nem hagyja cserben az égitestek kémlelőit.
A távcső világa című könyv nélkül nem létezhet egy amatőr csillagász, vélekedik a győri Pértsy Kornél, aki miután gyermekkorában elejétől végéig többször áttanulmányozta ezt a fontos munkát, hosszú évekig kereste a lehetőséget, hogy feljuthasson a csillagászkörökben sokat emlegetett kupolába. A legendás kupolába, ahol egy közel fél évszázados, de ma is profi módon működő távcső segítségével megfigyelhetők az égbolt csodái.

– Látványos dolgokkal lehet megnyerni az embereket a csillagászásnak. Ilyen például a Hold, ami szabad szemmel is szép, de távcsővel gyönyörű. Ezek után lehet mutatni olyan bolygókat, objektumokat, amelyek ritkák, érdekesek, ám kevésbé látványosak.

Annak idején a kupolában megnéztük az Androméda-galaxist, ami kétmillió fényév távolságot jelent. Az akkori vezetőnk, Szitter Béla elmondta, hogy amit látunk, az már nincs, az kétmillió évvel ezelőtti kép. Nem volt látványos, de egyszerűen lenyűgözött bennünket. Ezt felfogni, no és megérteni!
Pértsy Kornél elmondta, hogy a megfigyelt jelenségekről, bolygókról fényképeket is készít, de valójában szórakozásból figyeli az égboltot. A felfedezés és rácsodálkozás öröméért.

Egyik legnagyobb élményeként említette, mikor a nyolcvanas évek közepén csak úgy találomra „vadászgatott" az égbolton és észrevett egy furcsa, oldalán lyukasnak vélt csillagot. Erről aztán pár perc múlva kiderült, hogy távcsövével a Szaturnusszal nézett szembe. A lyuk pedig nem volt más, mint a bolygó gyűrűje melletti két sötét folt.
– A legfrissebb élményem, mikor májusban a Merkúr átvonult a Nap előtt. Ehhez csoportunk Pete Gábor vezetésével a győri városháza előtt reggel hattól déli egy óráig szervezett megfigyelést. Sikeres volt, mert legalább háromezren vettek részt a programunkon.

Az egyik távcsőre kamerát is szereltünk, így az egész jelenséget felvettük videóra. A másik friss élmény szintén a csillagászati hónaphoz, májushoz kötődik. Napfogyatkozás volt, kis csapatunk – köztük nagyobbik lányom is – hajnali fél négytől ott strázsált a győrújbaráti dombon, hogy megláthassuk a csodát. Mert bizony az égbolt csodálatos. Az ember arányaiban el sem tudja képzelni magát ebben a világban. Amikor felnéz és megpillantja a csillagokat, akkor döbben rá igazán, hogy ő ebben a hatalmas és felfoghatatlan rendszerben még a porszem részeinél is kisebb.

Pértsy Kornél megjegyezte: szívesen várják azokat az érdeklődőket, akik szeretnének az öreg távcső és természetesen a csillagász szakemberek segítségével az ég csodáira pillantani. Érdeklődni és bejelentkezni a kéthetenkénti pénteki programra a (20) 398-7260-as mobilszámon lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miért vitáznak a milliós fejlesztésről?

Kétszázmillió forintos fejlesztést tervez a mezőörsi Magyar Műhely Alapítvány. A most hetven diákot… Tovább olvasom