Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Csillaglesők a Krúdy-iskolában

Közel egymillió forintos csillagászati távcsővel gazdagodott Győrben a Krúdy Gyula-középiskola.

Az új berendezés adatbázisa lehetővé teszi többek között, hogy a szerkezet 13 ezer égitestre álljon rá automatikusan, s kövesse a kiválasztottat.

A Fizika Napja rendezvénysorozattal a napjainkban elhanyagolt természettudományi képzést pótolja a győri Krúdy Gyula-középiskola. A program keretein belül rendezték meg a közelmúltban a ˝Határ a csillagos ég…˝ interaktív kiállítást. A rendezvény sikere – számos iskola több ezer diákja vett részt rajta – is hozzájárult egy újabb technikai fejlesztéshez: mintegy egymillió forintot érő csillagászati távcsővel gazdagodott az intézmény.

A szerkezet beszerzéséhez szükséges pénzt Horváth László önkormányzati képviselő ajánlotta fel képviselői keretéből. Fotó: Krizsán Csaba
A szerkezet beszerzéséhez szükséges pénzt Horváth László önkormányzati képviselő ajánlotta fel képviselői keretéből. Fotó: Krizsán Csaba

A távcső 30 centiméter átmérőjű, 150 centi fókuszú, maximális nagyítása 470-szeres. Az állványába beépített adatbázis alapján 13 ezer égi objektumra tud ráállni teljesen automatikusan, néhány gombnyomást követően.

Elég beírni az égitest nevét, a szerkezet megtalálja, és olyan pontosan követi, hogy akár felvételek is készíthetők róla. Órák alatt sem mozdul el a látómezőből.

A távcsövön egyelőre a számos fizikaversenynek, rendezvénynek otthont adó Krúdy diákjai tanulmányozzák az égboltot, de az elképzelések szerint később más iskolák tanulóinak is alkalmat adnak erre. A szerkezet beszerzéséhez szükséges pénzt Horváth László önkormányzati képviselő ajánlotta fel képviselői keretéből, s adta át a messzelátót az iskola igazgatójának, Nagy Attilának és Ács-Kurucz Lászlónak, aki bemutatta működését a diákoknak.

Olvasóink írták

  • 1. Tabornok 2010. május 26. 14:32
    „Végre valami joóóó HÍR!
    További sok sikert az iskolának és diákjainak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisalföld Vágta - Lóerők döntöttek - Friss galéria

A regionális elődöntőn hatalmas csata után hirdettek győztest Gyirmóton. Tovább olvasom