Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

Csíksomlyóra készül a Palestrina

Katona Tibor számára nem munka, hanem szolgálat, élete része, hogy a hétvégi szentmiséken a győri bazilika kántoraként megszólaltatja az orgonát és vezényli a liturgiát énekével gazdagító nagy múltú Palestrina Kórust.
A győri bazilika kórusa 1931-ben alakult. Katona Tibor karnagy tizenkét éve dirigálja az énekeseket. A Kisalföld érdeklődésére elmondta: az együttes elsődleges feladata, hogy az istentiszteleti alkalmakon szolgálatukkal „emeljék a liturgia fényét". Ezenkívül természetesen önálló koncerteken is szerepelnek, ilyenkor mindig alkalmazkodnak műsorukkal a hely szelleméhez, szentségéhez.

Arra a kérdésre, hogy van-e kedvenc műve, Katona Tibor elmondta: a diplomakoncertjére készült, amikor Kodály Jézus és a kufárok című darabja állt a szívéhez legközelebb, majd később Verdi Négy szent énekéből a Stabat mater lépett elébe.

– A kórus repertoárját elég sok forrásból tudjuk gazdagítani. Az ember, ha hall a rádióban vagy egy másik együttestől valami különlegesen szép zeneművet, vagy lát egy különleges kottát böngészve az interneten, máris megvan az új darabunk. Nemrég egy igazi kuriózummal, egy Rossini-motettával bővült a listánk.

A bazilika Palestrina Kórusa eddig egy – ugyan dupla – lemezt mondhat magáénak, amit A székesegyház zenei kincsei címmel adtak közre. A jövőben szeretnék egy emlékhangverseny anyagát is megjelentetni, ami egyelőre elegendő forrás hiánya miatt még csak a terveik között szerepelhet. Katona Tibor örömmel említette, hogy az együttes pünkösdkor Csíksomlyóra készül, ahol nemcsak zarándokok lesznek, hanem szolgálattevőként is szerepelnek a győri egyházi énekesek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bank, hitel, logika: mai történet okulásul

A banki ügyintézés logikáját józan paraszti ésszel nehéz követni, ezért kéri S. R. olvasónk,… Tovább olvasom