Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Csikk és etikett az iskolában

Győr - Lapunk SMS-rovatában arra kérte tanárait egy győri osztály, hogy jelöljenek ki számukra helyet a cigarettázáshoz, ne a WC-ben kelljen rágyújtaniuk. Az igazgató lapunkon keresztül válaszolt. Eközben fény derült arra is, hogy amit például tehet egy iskola a dohányzó gyerekekkel szemben, az szabálytalan...

Nevelés: Fegyvertelenek az oktatási intézmények a dohányzó gyerekekkel szemben

Más esetben még dicséretes is lenne a világ országainak középmezőnyébe tartozni. A hazai dohányzási statisztika azonban a legkevésbé sem ad okot a büszkeségre.

A 15 évesnél idősebb népességet tekintve csaknem minden harmadik magyar dohányzik. Míg a férfiak körében csökken, de legalábbis stagnál a dohányzás gyakorisága, addig a nők és a fiatalok körében növekszik.
S ha már a fiataloknál tartunk: felvilágosító kampányok ide vagy oda, az iskolák tehetetlenek a füstölőkkel szemben. Az egyik győri középiskolás osztály elkeseredettségében SMS-t is írt szerkesztőségünknek, arra kérve a tanárokat, jelöljenek ki számukra egy dohányzásra alkalmas helyet, hogy ne kelljen a WC-be járniuk.

A felnőtt ember dohányzása csak akkor „magánügy
A felnőtt ember dohányzása csak akkor „magánügy

Igazgatójuk a Kisalföld kérdésére elmondta: miután az intézményben alapfokú oktatás is folyik, a kisebbek védelmében sincs erre mód. Egyébként a házirend, amelyet mind a diákok, mind pedig szüleik elfogadnak tanév elején, tartalmazza, hogy az iskolában és közvetlen környezetében tilos a dohányzás. Ennek ellenére az igazgató tudja, elkerülhetetlen, hogy itt-ott rágyújtsanak a gyerekek. Az ügyeletes tanárok rendszeresen ellenőrzik a WC-ket, így szerinte ott is legfeljebb csak egyszer-egyszer, suttyomban fordulhat elő. Az iskolán kívül annál inkább. A tömegével eldobált csikkekre néha egy-egy szülő hívja fel az iskola vezetésének figyelmét, amely rendszerint össze is szedeti a szemetet a gyerekekkel. Annak ellenére, hogy az igazgató is tudja, ezt nem tehetné meg.

A csikk eldobása egyébként, legyen szó fiatalról vagy idősebb dohányosról, ugyanúgy kultúra kérdése, mint az, hol gyújt rá, ha már ennek a káros szenvedélynek a rabja. Ebben a kérdésben a legkevésbé sincs tolerancia sem az egyik, sem a másik oldalon. Erről tanúskodik napok óta az SMS-rovatban elharapózott üzenetháború is. Pedig sokszor csak figyelmesség kérdése.

Tizenegy éve Füstölgők Társasága néven érdekvédelmi szervezetet alapítottak a cigarettázók, azzal a céllal, hogy tömörítse azokat a szivarozókat, pipázókat, tubákolókat is, akik a dohányzás kultúráját, a kulturált dohányzást fontosnak tartják. Elvük, hogy a nem dohányzó többség igényeit toleranciával kezeljék, és irányukban is ezt várják el. Érdemes meglátogatni a honlapot (fustolgok.hu), amelyen többek között a társaság etikettje is megtalálható.

A Füstölgők Társaságának etikettje

Zárt térben csak a dohányzásra kijelölt helyen gyújtson rá. Mindig kérjen előzetesen engedélyt a társaságában lévőktől a rágyújtásra! Gyermek-, fiatalkorú vagy várandós kismama közelében soha ne gyújtson rá, még a saját autójában sem. Ügyeljen arra, hogy cigarettájának füstje ne zavarjon másokat, lehetőség szerint törekedjen a levegő és a környezet tisztaságának megóvására. Mindig oltsa el a csikket a dohányzást követően! A csikket ne dobja ki a kocsiból, ne szórja szét a közterületen a kioltott cigarettát. Soha ne gyújtson rá olyan helyen, ahol tiltott a dohányzás, mint például a benzinkúton! Óvja a dohányzásra kijelölt helyek tisztaságát és szellőztessen rendszeresen! Ne feledje, a felnőtt ember dohányzása csak akkor „magánügy", ha nem veszélyeztet vagy zavar másokat.


Olvasóink írták

 • 15. rák 2008. június 10. 13:01
  „Nem tudják mi a tét. Ez egy olyan dolog ami hajlamosít a tüdőrákra. Ezt tudjuk, van egy csomó olyan amit nem is tudjuk mitől van. Egyszer csak ott vagy betegen, őrítő fájdalommal, reményvesztetten és a félelmed a családod szemében csillog, ez a legborzasztóbb. És rettegés a műtéttől, kezeléstől, ahogy remegő kézzel nyújtod a kezed a vénaszúrásra, hogy csöpögjön a méreg beléd. És elrepülnek a remények egy jövőről, mások jövőjéről, a gyermeked szemébe nézve az ő jövöjéről. A szüleidéről, a barátodéról és még az utcabeli nénit is megviseli a hiányod. Hát meg kell tenni mindent még ha nehéz is, hogy kizárjuk a kockázatokat és a dohányzás nagy kockázat, főleg egy fiatalnak.”
 • 14. mi? 2008. június 10. 09:23
  „alibimi

  "osztályfőnöki óra: látogatás a győri Petz A. Megyei Oktató Kórház onkológiai osztályára"

  Nem ártana nekik. Mondjuk tény, hogy az ottani betegek közt is akad, aki nem tanult a saját hibájából, de az is tanulságos lenne.”
 • 13. tollas 2008. június 09. 21:54
  „Nem igaz hogy nincs megoldás a dohányzás visszaszorítására,
  csak akarni kell.-- Bátran megkell lépni.
  Drasztikus lépések nélkül ezek megint üres szavak
  lesznek.”
 • 12. Virgács 2008. június 09. 18:35
  „Az iskola helyében sürgössen egy felvilágosítást tartanék - bemutatóval - a dohányzás következményeiröl.
  A dohányzás igaz magánügy, de nagyon sok betegségnek okozója. Sajna a dohányosok többsége nincs tekintettel a nemdohányzókra, nembeszélve arról, hogy a csikket mindefelé leszórja még akkor is, ha van közelben szemetes.
  Most tapasztalom a nem dohányzó oldalt, nagy akaraterömre volt szükség, most 1 éve nem dohányzom. Ismerem mindkét oldalt.Egy fiatalt meggyözni arról, hogy ne dohányozzon nagyon nehéz, ha a többség cigizik.Felvilágosítás! mint az iskola és a szülök tehetnek lépéseket egy egészségesebb fiatalság érdekében.”
 • 11. Lukis 2008. június 09. 17:09
  „Én a Lukács iskolába járok. Sajnálattam lehet észrevenni, mennyire sok diák szünetenként kb. 400-500 gyerek is lemegy a dhoháynzóba. Igaz tiszta a wc, ez benne a jó, a tíltás nem ér semmit, nem foglalkoznak vele csak annyit mondanak max, hogy de izetlen aki kitalálta vagy anyázzák az iskolavezetést miért nincs dohányzó. Egyszóval jó, hogy tudnak cigizni a srácok, mert így nem kell az ő szemétjüket is belélegeznem. Elég az, ha valaki a mártítok utján halad és pont amikor szünet van benéz az iskola területére milyen füstfelhő száll fel, meg is értenek minket..

  No cigi és csak tanulni kell ennyi nem másra való a suli. Én tudom.”
 • 10. alibimi 2008. június 09. 16:35
  „osztályfőnöki óra: látogatás a győri Petz A. Megyei Oktató Kórház onkológiai osztályára”
 • 9. tollas 2008. június 09. 15:39
  „A füstölgők "t"ársaságának etikettje, elavult.
  Ok. - A fiatalságot érő iszonyatos erejű káros hatás.
  Lavaslat, először is a dohánytermékek árának csökkentése.
  Dohánygyárak tönkre mennek, -kit érdekel.

  Nyerünk egy káros szenvedéllyel kevesebb, egészséges
  fiatalságot.”
 • 8. georgbb 2008. június 09. 15:12
  „Egyszerű.. Közintézményben be kell tiltani és büntetni kell... Előbb-utóbb elfogy a büntire a zsebpénz...”
 • 7. Nana23 2008. június 09. 13:47
  „6.hsz-hez: Miert aki dohanyzik az uninteligens? (en is gyuloltem kicsikoromban a szuleim cigaretta fustjet, nem inteligencia hanem izles, ami valtozhat...)

  Sajna en 16 evesen szoktam ra es nem tudok leszokni, pedig nagyon szeretnek. A megelozes hive vagyok, tobb felvilagositas kene es beszelgetes a fiatalokkal, mit nem adtam volna erte ha valaki elmondja hogy mekkora szenvedes ha abba akarja az ember hagyni :S (bar valoszinu mentem volna a sajat fejem utan)

  Azt kihagyta a cikk, hogy a 18 evet betoltott diakok kertek azt a helyet... Volt mar ilyen korabban is, hogy egy iskolaban ezt kertek az 5-od evesek. Mindenkinek jogaban all ugy elcseszni az eletet ahogy akarja ha betoltotte a 18-at. A tanarok meg ellenorizhetik, hogy csak 5-od evesek jarjanak oda.

  Egyebkent nekem sosem vettek a szuleim, a boltos ujsagos mindig adott... (talan itt van a problema...)”
 • 6. éne 2008. június 09. 13:01
  „Igen! Sajnos a mi családunkban is van 14 éves GYEREK, aki az anyjával együtt cigizik! Szerintem nem ettől "jó" egy szülő!
  De van olyan is akinek az anyukája azóta dohányzik mióta a gyerek (16) megszületett,de ő nem is akarja kipróbálni!!!
  Ez inteligencia kérdése!”
 • 5. sportos 2008. június 09. 12:04
  „Kérdem én, a cigit ki veszi? 18 éven alulit - elméletben -nem szolgálnak ki dohányáruval.
  Lehet, hogy éppen a szülő veszi meg.”
 • 4. tricse 2008. június 09. 11:11
  „Üdv!

  Én most éppen dohányzós korszakomat élem,de mivel a párom 4 éve abbahagyta ezért a lakásban tilos,kint az erkélyen lehet(sarokban,legtetején lakunk,a szomszédba se megy be a füst!)
  A lányom 16,5 éves és tudom,hogy rágyújtott már nem egyszer,főleg buliban és haverok közt! Véleményemet elmondtam neki,tiltani úgyse tudnám!
  DE
  Az én jelenlétemben nem gyújthat rá ez szabály! Kérdezte a barátnője,hogy miért nem--neki megengedi az asnyukája,együtt is szoktak cigizni meg,hogy ha elmegy a lányom ahol nem látom akkor szabad neki? Nem értették pedig egyszerű:
  Szerintem a részleges tiltás is nagyon sokat ér,csak az én példámon: otthon napi pár szál cigi,mert fene se mászkál ki annyit az erkélyre,szórakozóhelyen meg fél doboz pár óra alatt!
  Na ebből csak annyit akartam kihozni,hogy ha kijelölnek a suliban dohányzóhelyet akkor még az is rágyújt majd aki most félve a szankcióktól csak akkor teszi ha kiment a suliból!”
 • 3. Goldmund 2008. június 09. 10:34
  „Ha a házirend tartalmazza, hogy tilos rágyújtani, akkor mit akarnak a gyerekek? Akinek nem tetszik a házirend, ne járjon oda.”
 • 2. mi? 2008. június 09. 09:33
  „Elsősorban a szülőknek kéne lépni. És igenis megnevelni a gyermekeket.
  Múltkor pont egy kiscsajt kaptam azon, hogy az autómon nyomta el a cigarettáját. Ha nem lett volna ott a barátnőm, és az elköveteő nem lett volna fiatalkorú, valamint lány, tuti hogy lenyalatom vele, és eltöröm még a kezét is.”
 • 1. Magor 2008. június 09. 07:22
  „Nem tudom mit képzelnek azok a taknyos tinik akik ilyen sms-el bombázzák az igazgatót! Aztán majd jöhet a pia és a drog is! Talán a tanulással kellene törődni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrt csábítaná a Pannonhalmi borvidék

Győrújbarát - Törvény kényszerítette hegyközségei egybeolvasztására a Pannonhalmi borvidéket, de ez… Tovább olvasom