Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 4°C | 14°C Még több cikk.

Csicsókeresztúrtól Ménfőcsanakig egy az imádság

Győr-Ménfőcsanak - Erdélyből érkező árva gyermekeket fogadtak a múlt héten Ménfőcsanakon, a vakációzók helyi családoknál kaptak szállást.

Mosolygósak, felszabadultak, s amikor éppen félidőnél tart a foci, a teremben mindenki talál egy ölelő kart, amely érkezésre éppen őt várja. Csicsókeresztúrról nyolc gyermek nyaralt befogadó családoknál. A Szilágyi házaspár kezdeményezéséből – barátaik segítségével – hagyomány lehet.

– Azt gondoljuk, mi adunk, pedig jó érzéssel, szeretettel mi gazdagodunk – vallja Szilágyi Márta, a program főszervezője. – Többször jártunk a családommal Erdélyben, azután e-mailt, levelet váltottunk, mire megvalósult a találkozó. Egy templomba járunk, úgyhogy sok segítségünk akadt.

Ménfőcsanakon évekkel ezelőtt gyakrabban fogadtak erdélyi gyermekeket, az itteniek pedig bebarangolhatták a fenséges erdélyi tájakat, szívhattak valamicskét a havasok levegőjéből. A ménfőcsanaki baráti társaság ezt a hagyományt szeretné feleleveníteni azzal, hogy vakációzókat fogadtak Csicsókeresztúrról, ahonnan a gyerekek két gondozóval és Lőrinczi Károly plébánossal érkeztek. A Kolozsvártól körülbelül 70 kilométerre lévő csicsókeresztúri Szent Anna-házat évekkel ezelőtt összefogással újították fel azért, hogy az épület a hátrányos helyzetű gyermekek otthonává válhasson.

– Igaz, ránk kevesebb figyelem jut, mint Böjte Csaba testvér dévai árváira – fogalmazott az atya –, de reményeink szerint a gyerekekből hozzájuk hasonlóan becsületes felnőtteket nevelünk. A sokgyermekes családok különböző – elsősorban anyagi – gondokkal küzdenek, de olyan neveltünk is van, aki szülőjét, hozzátartozóját veszítette el.

A ménfőcsanakiak összefogása példa arra, hogy jó szándékkal, szeretettel is lehet igazi élményt varázsolni. A csicsókeresztúriaknak számos programot szerveztek pannonhalmi és balatoni kirándulástól kezdve a családi és kézműves-foglalkozásig, s nem mellékesen életre szóló barátságok szövődhetnek Csanaktól Székelyföldig.

Harcsás Judit

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutyakiállítás Győrben

Győr - Rekordszámú, 1007 kutyát neveztek a hétvégi győri MEOE-CAC országos kutyakiállításra, amely… Tovább olvasom