Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Csibi kutya nem érdemelt golyót a győri üzletembertől

Semmi nem indokolta, hogy légpuskával lőjön a szomszéd kutyába a vádlott, aki ezt önvédelemmel magyarázta a bíróság előtt. A győri üzletembert állatkínzás miatt próbára bocsátották és a kormányhivatal is elmarasztalta.

Emlékeznek a Csibi nevű német vizslára, amelynek lapockája alatt ma is ott lapul a szomszédtól származó lövedék? A kiválóan célzó győri üzletember azzal magyarázta a 2013. augusztus 27-én eldördült lövést, hogy a kutya rendszeresen átszökdösött az udvarukra és fenyegető volt. Szomszédja szerint viszont Csibi csak sütkérezett a saját gazdája udvarán, amikor a vádlott átlőtt a szomszéd telekről.

A Győri Járásbíróság állatkínzás vétsége miatt egy évre próbára bocsátotta az üzletembert, de a tényállás rögzíti, hogy Csibi valóban két évig ugrált át hozzájuk és ez ellen megnyugtató megoldás nem született a sértett részéről. A szomszéd egyszer belerúgott a kerítésbe, amikor látta, hogy a kutya ismét hozzá készül, az állat először visszahőkölt, de aztán újra próbálkozott. A vádlott kihozta a garázsból a 25 éve meglévő légpisztolyát s a kutyát a lapockáján találta el a lövedék. Az eb orvosi ellátást kapott és a mai napig egészséges – áll a határozatban. 
 
A bíróság nem látta bizonyítottnak, hogy a vádlott a kerítés túloldaláról lőtt volna át, a rendőri jelentés a vádlott és a sértett nyilatkozata alapján azt rögzítette, hogy az átmászás során érte lövés a kutyát. Elutasították azt a polgári jogi igényt is a sértett részéről, hogy a kutya testében maradt golyó ólommérgezést és folyamatos életveszélyt idézett volna elő, a szakértő ezt cáfolta.

Ugyanakkor a másik fél is kapott elég hideget az ítélet mellé: megállapították, hogy a cselekményt nem lehet önvédelemmel magyarázni. „Minden alkalommal, amikor a kutya átmászott, fennállt annak a lehetősége, hogy egy esetleges támadást a vádlott elkerüljön. Az sem volt bizonyított ugyanakkor, hogy a kutya fizikai sérülést okozott volna" – közölte a tényállással kapcsolatban a bíróság szóvivője. Ugyanakkor azt is aláhúzták, hogy a kutya a gazdája mulasztását szenvedte el.

A vádlott felmentésért fellebbezett, nyilatkozni ugyanúgy nem kívánt, ahogy a másik fél. Úgy tudjuk, hogy a megyei főügyészség kezdeményezésére 450 ezer forintos állatvédelmi bírságot is kiszabtak rá, amelyet a bíróság felülvizsgálhat. A próbára bocsátás azt jelenti, hogy az elítélt büntetlen előéletűnek számít, de a próbaidő alatt nem követhet el bűncselekményt.

Nyitóoldali képünk illusztráció.  MTI Fotó: Bugány János

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az amerikai álom Nyúlon: egyetlen gép fél millió dollárt ér, s ez még csak a kezdet! - videó, fotók

A kisalfold.hu betekinthetett abba a nyúli üzembe, ahol olyan gépeket gyártanak, melyek képesek az elektronikai cikkeket teljesen vízhatlanná tenni. Tovább olvasom