Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Csernus doktor az árvízi helyzetről: `az életbe vetett hittel újra lehet építeni a házakat´

"A köveket önmagunkba vetett hittel, az élet szeretével újraépítheti a család" - üzente Csernus Imre egy bajba jutott győrújfalui családnak. Az online interjút júliusra halasztottuk.

Csernus Imre: "a helyes hozzáállás, ha nem temetésre, hanem a jövőre készülnek a bajba jutottak"

Kaptunk két kérdést a rendkívüli árvízi helyzet kapcsán egy győrújfalui testvérpártól: "Többször láttuk zokogni a szüleimet az utóbbi napokban, életük munkája van a győrújfalui házunkban. A rendkívüli árvíz esetén milyen viselkedést tart célszerűnek? Ilyen krízishelyzetben hogyan tudnánk segíteni Anyut és Aput? Válaszát előre is köszönöm!".

Erre természetesen telefonon azonnal válaszolt az ismert pszichológus.

"Az élet munkája akkor fejeződik, ha valaki már nem hisz önmagában. Ha ilyen rendkívüli szituációban összetörnek emberek, az halál közeli állapotot vetít előre.

A helyes hozzáállás - legyen bármilyen végkimenetelű az árvízi védekezés -, ha nem temetésre, hanem a jövőre készülnek a bajba jutottak. Minden jó szándék, segítő kéz ellenére elveszhet a házuk, de a köveket önmagunkba vetett hittel, az élet szeretetével újraépítheti a család.

Én ezt tanácsolnám a szüleimnek, ha veszélyben lenne a házuk, s minden tőlem telhető támaszt, segítséget megadnék nekik" - mondta Csernus Imre.

Előzetes

A péntek (június 7.) 14 órára ígért online interjút a rendkívüli árvíz miatt elhalasztottuk: a szókimondó pszichológus július közepén, az ETO első BL-selejtezős győri mérkőzése előtt válaszol a kisalfold.hu Olvasóinak kérdéseire.

Eddig érkezett kérdések

- Férjem alkoholistából gyógyszerfüggő lett, melyről 2 éve sikeresen
leszokott a kapcsolatunk alatt. Most úgy veszem észre másfajta-függő lett, és folyamatosan hazudik. Kérdésem: gyógyítható a szenvedélybetegség? Érdemes nekem küzdeni, vagy törődjek bele? Szerintem minden felelősséget rám hárít. Mit tanácsol?

- Azt szeretném megkérdezni, hogy Ön annyira ismeri a férfi és a női lélek rejtelmeit, a párkapcsolati hibákat, akkor hogy lehet, hogy Ön közel az 50-hez, két tönkrement házasságot tudhat maga mögött, gyerek sehol. Magának nem tud jó, hatékony magánéleti tanácsokat adni?

- Mit lehet kezdeni egy fel nem nőtt családapával (háromgyerekes), akinél elég későn, húsz év után (!) depressziót diagnosztizáltak, gyógyszeres kezelés alatt áll másfél éve? Mérhetetlen gőggel, fölényeskedéssel néz le másokat, kiidegelte feleségét, persze változtatni nem akar az életén.

Olvasóink a Csernus Imrének címzett felvetéseiket, problémáikat az online@kisalfold.hu e-mail címre küldhetik el, vagy írják be a hozzászólások közé - kérdezzenek bátran!

Kérjük, a levél tárgyában tüntessék fel: Csernus Imre.


Csernus Imre - fotó: Délmagyar.hu
Csernus Imre - fotó: Délmagyar.hu

Olvasóink írták

 • 9. Rinpócse 2013. június 09. 14:21
  „4.borsmenta
  Teljesen igazad van,cinikus szöveg,de ebből is meg lehet élni egyeseknek.”
 • 8. Dwatson 2013. június 09. 00:05
  „Mi lehet az az "élet szerete",ami a köveket összefogja,mert nálunk csak a habarcs vált be?”
 • 7. deszkás 2013. június 08. 15:28
  „Előrebocsátom aki akar építkezzen-itt csak a házra gondolok.Egyébként meg a véleményem:az a hülye aki két téglát egymás tetejére rak. ( a rendszerváltás után CSAK AZT SUGALLJÁK :béreljen az jobb -úgy mint Nyugaton!) Ha egymás mellé az más: mert járda lesz belőle.Én (MI) építettem,ráment életem fele az egészségemmel együtt!És mi voltunk az elsők akiknek EGYOLDALÚAN felmondták a Kölcsönszerződést! Mások meg vigyorogtak rajta.Csernus úr ebben a tekintetben maradjon az elménél-még ha kevés van is!”
 • 6. oxana 2013. június 08. 14:53
  „4. borsmenta

  Nem csak érzed, ez cinikus válasz. Ha a hittel mindent meg lehetne oldani, olyan szép lenne ez a világ.”
 • 5. thermoline 2013. június 08. 06:03
  „Én a Kiszel művésznő véleményét vártam még a Dr. úr szavai mellé.”
 • 4. borsmenta 2013. június 07. 23:39
  „Csak én érzem cinikusnak ezt a választ?”
 • 3. Filtec 2013. június 07. 18:00
  „Ingyen ad tanácsot?
  Április 1-e már elmúlt.”
 • 2. Virs-Lee 2013. június 07. 16:46
  „oxana... igy van vastagon igazad van ! Pld ez az a nagy "eletbe vetett hit" johetne a madzsar kormanytol penz eszkoz segitseg formalyaba nem ? Ja tudom kezem meg beleer a bilibe ... :DDDD”
 • 1. oxana 2013. június 07. 13:29
  „Tisztelt doktor úr, nézzük egy kicsit reálisabban a képet. Az életbe vetett hittel nehezen építhetö fel újra egy ház. A sok segítség, együttérzés ellenére az embernek az akaraterön túl elöször is anyagi eszközökre lenne szüksége. Nagyon sokan még nem tudták kifizetni a házat, akkor hogyan jutna egy újra?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvíz a megyében: az összes fotó itt - Küldjön fotókat

Összegyűjtöttük az árvízi helyzetről készült fotóinkat. Nézze meg milyen az élet a vízen túl! Tovább olvasom