Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Cseresznyekóstolóból garázstárlat

Különös tárlat látható Eszes Tiborék Komlóhát úti garázsában. A házigazdák és az alkotók a kiállítást csendes „tüntetésnek” szánják a magyar lélek formavilága, a természetesség mellett.

A kapunyitáshoz az ötletet az idén korán megérett cseresznye adta. Eszes Tiboréknak olyan sok termett, hogy minden arra járót kis kóstolóra udvarukba invitáltak. Többekről akkor derült ki, hogy már évek óta egy utcában laknak, mégsem ismerik egymást. A cseresznye már régen elfogyott, de a kapu továbbra is nyitva maradt. Most friss „gyümölcsként", Ágos-fa címmel sajátos kiállítást kínálnak a házigazdák. Ez a tárlat csendes demonstráció a magyar lélek formavilága, a természetes anyagok, főként a fa használata mellett.

A jelenkor társadalma kihasználja a természetet, kirekeszti az alternatív gondolatokat, levetkőzi magáról a lélek világát, formai megnyilvánulásait és vele együtt az ősi tudást – vélekedett érdeklődésünkre Eszes Tibor építész, aki szerint manapság hiányozik az a „középosztály", amely hajdan vásárolta, élte és használta a kultúrát. – Ma nagyon sok alkotó érzi magát használaton, társadalmon kívülinek. Sokan bújnak el a csendbe. Ezeket a művészeket, mestereket szeretnénk bemutatni munkáikon, műveiken keresztül. Ezzel szeretnénk megsimogatni önbecsülésüket. Ezek az emberek nem tiltakoznak a periféria ellen, de azt a minimális jogot, hogy kis levegőhöz, megbecsüléshez jussanak, ők is igénylik. Őket, ha arcul ütik, nem adják vissza, hanem még beljebb bújnak az erdőben. És várnak.

Várnak és remélik, hogy talán majd jön olyan idő, amikor gazdag és ősi tudásukat nem pofonnal, hanem kézfogással nyugtázzák. Ezt a kézfogást kapják most „előlegként" Eszes Tibortól és feleségétől, akik sajátos helyen, Komlóhát úti házuk garázsában rendeznek műveikből, a tudást őrző és élő nép művészetéből kiállítást.

Résztvevők

Az „Ágos-fa" című kiállításon Óbermayer István fafaragó népművész, Szabó Gáspár fafaragóművész, Gyurácz Teréz ikonfestő, Bauer Tiborné Ancsa és Mészáros Kálmán kosárfonó, Réz István faszerszámkészítő munkái szerepelnek. Az alkotókör tagja még Balaskó Attila és felesége, Oroszi Emma iparművészek, Pfilf Éva festőművész és Eszesné Takács Szilvia is.

Gülch Csaba

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ökoportya katicától levelibékáig

Az ökoportyázók azért ülnek autóba, hogy a rali távjának teljesítése közben az ökológiai… Tovább olvasom