Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Csepp Kelet-Afrika Győrben

Százával repkednek a trópusi, színpompás szárnyú pillangók a győri állatkert Kelet-Afrika házában, amit szerdán avattak fel. A két csimpánzkölyök, Gopa és Póla Zaire már új otthonában ünnepelheti első születésnapját.
A Xantus János Állatkert az állatok eredeti származási helye alapján, földrajzi rendezőelv szerint, minél természetesebb közegben igyekszik bemutatni lakóit. Így nagy ünnepnek számított, hogy tegnap megnyithatta a látogatók előtt a régi majomház helyén álló Kelet-Afrika házat, ahol a korábbinál jóval tágasabb helyen lakhatnak a csimpánzok.
A két éve Budapestről Győrbe érkezett Bianka, Lara és Misi, a helybelinek nevezhető Gipsy és Paula és az egyévesnél fiatalabb kicsik, a két itt született kölyök, Gopa és Póla Zaire mindennapjai üvegfalon keresztül követhetők figyelemmel.

A terráriumból ideköltözött tompaorrú törpekrokodilok őrködnek lakuk bejáratánál, a mellettük elvezető utat pálmák, csobogók szegélyezik.
Dr. Andréka György igazgató a Kisalföldnek elmondta: az új majomotthon már megfelel a faj igényeihez igazodó tartási feltételeknek, amelyeket az állatvédelmi törvény határoz meg. A legnagyobb hazai emberszabású csapat egyébként is megérdemelte a csaknem 150 négyzetméteres házat, amelynek belmagassága helyenként eléri a 8 métert. Berendezése rönkfából és kókuszkötelekből készült.

Az építkezés tavaly októberben kezdődött el. A beruházás költsége több mint 45 millió forint. Ebből 23 milliót pályázat útján nyert az állatkert állami keretből, a 6 milliós önrészt a tulajdonos, a város biztosította. A lakosok jövedelemadójuk 1 százalékának felajánlásával 4,7 millió forinttal támogatták a majomlak kivitelezését.


Őszre a csimpánzok szabadtéri kifutója is elkészül és más meglepetések is várják még idén a látogatókat az állatkertben. Április végére benépesül egy 7,5 ezer literes akvárium afrikai bölcsőszájú sügérekkel. Május elején megérkeznek a kényelmes életükről ismert lajhárok. Készül a mókusmajmok külső helye és hamarosan a fogófarkú sülök és a kajmáncsapat is látható lesz.

A dzsungelhangulatot erősítik a trópusi pillangófaj százával repkedő egyedei, amelyek a látogatók kezére szállva is szívesen nyitogatják színpompás szárnyaikat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Védett lesz Újváros?

Néhány hónapon belül védetté nyilvánítják a győri Újváros egy részét, egyebek mellett a Kossuth… Tovább olvasom