Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Csendesebb lesz a marcalvárosi éj

A Győr – Sopron – Ebenfurti Vasút Rt. önkormányzati képviselői tiltakozásra megszüntette az éjszakai tolatásokat a marcalvárosi iparvágányon. A mérések kimutatták: a lakókat valóban zavarta a mozdonyok és a szerelvények zaja.

(illusztráció)
„A marcalvárosi háztömbök elé benyúló tolatóvágányon éjjel-nappal végzik a szállítást. A nagy zaj, a sok csikorgás mintegy ezer ember nyugalmát zavarja éjszakánként" – nyilatkozta a Kisalföldnek idén januárban Horváth László. A győri Marcalváros II városrész önkormányzati képviselője levélben kereste meg a GySEV Rt. akkori vezérigazgatóját, Berényi Jánost, aki válaszában kifejtette, egyelőre nem lát lehetőséget az éjszakai tolatások szüneteltetésére.

Horváth ezután az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőséghez fordult. A hatóság februárban méréseket folytatott, s kiderült: az éjszakai zajszint 45 decibel, ami ugyan alatta marad a megengedett 55 decibeles határértéknek, de kétségtelenül zavarhatja a lakókat.

Azóta kedvező fordulatot vett az ügy. Fehérvári László, a GySEV Rt. új vezérigazgatója a múlt héten levelet írt a helyi politikusnak, s közölte, a vasúttársaság – Győr-Marcalváros lakosságának éjszakai nyugalma érdekében – megállapodást kötött az iparvágány-felhasználókkal, s eszerint a vonatok összeállításával kapcsolatos tolatásokat június 17-től éjjel tizenegy és reggel hat óra között megszüntették. „ A vasúti tevékenységet alapjaiban meghatározó jogszabályi előírások, illetőleg a GySEV Rt. koncessziójának rendelkezései értelmében ugyanakkor a tolatások nélküli vonatforgalom lebonyolítására, vagyis a vonatok érkeztetésére és indítására az éjszakai órákban is köteles a vasúttársaság. Ez utóbbi tevékenység zajkibocsátása azonban töredékét képezi az eddigi rendszeres tolatási munkák okozta zajhatásoknak " – áll a levélben.


 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyképű művészek

Nagyképűek. Sokan jellemezhetik így a Korszakváltó csoport tagjait. Azok is, akik dicsérni, és azok… Tovább olvasom