Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Csend és fény a falak között - megszépült a kápolna

Ünnepi mise keretében Pápai Lajos megyés püspök szentelte fel a Prohászka Ottokár Orsolyita Közoktatási Központ kápolnáját.

A szentély oltárképe Udvardi Erzsébet festőművész alkotása.

A hajdani orsolyita iskola kápolnáját 1940-ben alakíttatták ki a szerzetes nővérek. Az intézmény 1948-as államosítása után a közelmúltig könyvtárnak és raktárnak használták az egykor felszentelt helyiséget. Évekkel ezelőtt vetődött fel, hogy a különleges adottságú tér ismét kápolnaként szolgálja az istentiszteleti alkalmakat. A 20 millió forintos rekonstrukciót a győri püspökség támogatta.

– A Mindenható kiegyenesítette a hatvankét évvel ezelőtt megtört utat és az iskola kápolnája, ahonnan évtizedekre kiűzték az Istent, ismét régi dicsőségében ragyog, és az időben ismét megjelenhet az örökkévalóság – hangsúlyozta Németh József atya, a közoktatási központ igazgatója azon az ünnepi szentmisén, amelyen – sok más mellett – megjelent Mádl Dalma, a volt köztársasági elnök felesége is, aki baráti szálakkal kötődik az orsolyita iskolához, illetve Udvardi Erzsébet festőművészhez, a megszépült kápolna oltárképének (a mű Jézus születését és a háromkirályok hódolatát ábrázolja) alkotójához is.

Pápai Lajos megyés püspök szentelte fel a Prohászka Ottokár Orsolyita Közoktatási Központ kápolnáját. Fotó: Bertleff András
Pápai Lajos megyés püspök szentelte fel a Prohászka Ottokár Orsolyita Közoktatási Központ kápolnáját. Fotó: Bertleff András

Németh József hálás szavakkal említette Udvardi Erzsébet mellett Horváth Istvánt is, akinek nevéhez a szakrális tér belsőépítészeti munkái fűződnek, Hefter László üvegművészt, aki a kápolna bejáratát és színes ablakait készítette, valamint Pfilf Éva festőművészt, aki a szentély oszlopain megszabadította az egykori szentképeket az évtizedek alatt rájuk meszelt festékrétegektől.

Az ünnepi szentmise keretében Pápai Lajos megyés püspök felszentelte a kápolnát és arra biztatta az intézmény diákjait, hogy gyakran térjenek be elcsendesedni, imádkozni, elmélkedni a fényt és örökkévalóságot sugárzó falak közé.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. április 27. 07:46
    „Már megint mekkora halat fogott a piros kipás!-mint mutatja!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrnap Győrben - nézze meg videónkat!

Az ország egyik legbiztonságosabb megyéjének nevezte szűk régiónkat a megye rendőrfőkapitánya,… Tovább olvasom