Kisalföld logö

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos 0°C | 9°C Még több cikk.

Csehszlovákia saját területén tereli el a Dunát

A Kisalföld által indított országos népi kezdeményezés hatvannapos időtartama alatt, amit az aláírásgyűjtésre szánhatunk, visszatekintünk a Kisalföld cikkeit felidézve a Szigetköz elmúlt negyedszázadára. (3. rész)
"A Bős–Nagymaros vízlépcsőrendszer részeként tegnap átadták a dunakiliti műtárgyon létesült acélszerkezetű hidat. A 250 méter hosszú híd a duzzasztóművön nyugszik. A hétkamrás duzzasztó hat zsilipe a víz szabályozását szolgálja majd, egy pedig a hajók átzsilipelését. Az építők tartják a kivitelezés előrehozott ütemét.

Elképzelhetetlennek tartják, hogy őszre ne készüljenek el a duzzasztóművel. A tervek szerint novemberben leengedik a duzzasztómű kapuit és mögötte, a Dunakilititől Pozsonyig húzódó tározótóba fogják a Duna vizét, mintegy 200 millió köbmétert, innen jut majd a 17 kilométer hosszúságú üzemi csatornán a tározótó vize a Bősnél lévő turbinákra.

A 17 kilométeres szakaszon 15 métert esik a vízszint. Dunakilitinél most 1300-an dolgoznak." (1989. február 23.)
"A Minisztertanács tanácsadó testülete... a Duna Kör szakértői véleményének megismerése után... a nagymarosi beruházás leállítását javasolja a kormány számára... A nagymarosi nagyduzzasztó felépítésének elhagyása esetén a már felépített és befejezéséhez közeledő dunakiliti és bősi létesítmények lehetővé teszik az alapenergia-termelést, s ezzel az erőművet hasonlóvá teszik más dunai erőművekhez." (1989. május 13.)

"A Minisztertanács Németh Miklós elnökletével úgy döntött, hogy a nagymarosi munkálatokat azonnali hatállyal felfüggeszti." (1989. május 15.)

"A vízlépcső nagy tehertétele az országnak, a gazdaságnak, a környezetnek, a politikai közhangulatnak, a politikai intézményeknek egyaránt. Ebben sűrűsödik az átalakulóban lévő magyar társadalom szinte minden ellentmondása. Súlyos realitás és jelkép egyidejűleg." (Németh Miklós beszéde a parlamentben, 1989. június 3.)
"Ahogy azt a minap közöltük, a dunakiliti duzzasztómű áll. A Duna jelenlegi medrének jobb partján nagy mennyiségű, a meder elzárására szolgáló követ halmoztak fel. Az eredeti tervben az szerepelt, hogy idén október 20-án zárják el a Duna medrét, és a folyamot a duzzasztómű felé terelik. Annyi bizonyos, hogy az előkészítő munkák korábbi felfüggesztése miatt a mederáttöltést idén ősszel már nem lehet megvalósítani." (1989. augusztus 11.)

"Szombaton magyar–csehszlovák tárgyalásokra kerül sor. A tárgyalásokon a magyar fél részletes tájékoztatást kér a Csehszlovákia területén tervezett mederáttöltési intézkedésekről." (1989. szeptember 9.)

"A Minisztertanács bős– nagymarosi beruházást ellenőrző társadalmi bizottsága azt javasolja a kormánynak: ajánlja az Országgyűlésnek a bősi vízlépcső építésének folytatását, ugyanakkor a nagymarosi vízlépcső elhagyását. A bizottság szerint a dunakiliti meder elzárására legkorábban 1990 októberében kerülhet sor." (1989. szeptember 20.)
"Csehszlovák–magyar kormányfői csúcs kezdődött Prágában. A magyar fél szerint ökológiai szempontból az lenne a legjobb megoldás, ha sem a nagymarosi, sem a bősi erőmű nem épülne meg. De figyelembe kell venni a csehszlovák érdekeket is, s ennek megfelelően a magyar tárgyalófél azt javasolja, hogy a nagymarosi vízlépcső ne épüljön meg, ám a csehszlovák létesítményeket üzembe kell helyezni."
"Miroslav Pavel, a csehszlovák kormány szóvivője jelezte, országa nem tesz le arról, hogy a magyar munkálatok leállítása miatt saját területén hajtsa végre a Duna medrének áttöltését." (1989. október 14.)
(Folytatjuk)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vita nélkül mondtak igent

Halászin, a Mosoni-Duna mellett nőtt fel dr. Litresits András, de azzal, hogy országszerte milyen… Tovább olvasom