Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

Csavargás és pótmama helyett családi napközi Győrben

Portálunk annak járt utána, hogyan működik, és mit kínál a gyerekeknek a megyénkben kevésbé elterjedt családi napközi szolgáltatása, amely kézenfekvő alternatívát jelenthet a munkavállaló szülők csemetéinek nevelésére és felügyeletére a nyári óvoda- és bölcsőde leállások, illetve az iskolai vakációk idején is.

– Amikor más megyékből érkező, családi napköziket működtető nevelőkkel találkozom, csodálkozva hallgatják, hogy Győr-Moson-Sopron megyében – ami gazdaságilag több szempontból is kiemelkedő az országban – nem terjedt még el igazán ez az intézményi forma. Érdekes, hogy a hátrányosabb helyzetű térségekben pedig jóval többen veszik igénybe ezt a szolgáltatást. Ennek miértjét azóta sem tudom – kezdett bele a részletekbe a gyerekek megérkezése előtt Portörő József, a győri Aprajafalva Családi Napközi üzemeltetője, aki a maximális öt lurkó helyett most négy általános iskolás gyermeket tanít, akik az iskolai tanulószoba és a barátokkal való csavargás helyett "Józsi bácsit" választják délutáni programként.

Magántanár kontra családi napközi?

A falvakban a hiányos bölcsődei ellátás helyettesítőjeként indult családi napközi intézménye mára begyűrűzött a városokba is. Több mint három éves működésük ellenére a tapasztalatok szerint azonban a családi napközi lehetőségéről még mindig nem sokan hallottak a térségünkben, pedig a telített közintézmények helyett – főként nyáron – kézenfekvő alternatívát jelenthetnek az alapítványi, államkincstári felügyelet alatt álló, illetve az ÁNTSZ ellenőrzése mellett működő intézmények.

– Tisztában vagyok azzal, hogyan működik egy iskolai tanulószoba – indokolta meg döntésének hátterét egyszerűen egy anyuka, aki délutánonként a többséggel ellentétben családi napközire bízta gyermekét.

– A szülők inkább a magántanárokat részesítik előnyben, ha korrepetálásról vagy képességfejlesztésről van szó. Csakhogy anyagilag és időben is rosszabbul járnak, ha ezt a megoldást választják, hiszen egy magántanár csak egyetlen tantárgyban képes a gyerkőc segítségére sietni.

Természetesen én sem vagyok polihisztor, de végzettségem miatt a reál tantárgyakban kiemeltem számíthatnak rám, és az sem ritka, hogy német mondatokkal fordulok egy-két diákomhoz. Általában egy szülőnél többet tudok segíteni a tanulóknak, akik történelem és irodalom leckékben is gyakran fordulnak hozzám – fejtette ki József, aki a 2008-ban megnyílt első megyei napközi példáját követve, tavaly február óta működteti családi napközijét lakásában, amely csak első ránézésre hasonlít egy átlagos otthonhoz. Az épület ugyanis számos előírásnak felel meg, amelyek elengedhetetlenek a napközi üzemeltetéséhez.

Fotók: Marcali Gábor


"A nyári szünetre is vannak bevált feladataim"

– A közelgő nyári szünetre is vannak bevált feladataim és módszereim, amikkel leköthetem a gyerekeket. Elsősorban felvételi előkészítőt tartok hetedikeseknek, és azokból a tantárgyakból korrepetálom a gyerekeket, amikből az év során rosszabbul teljesítettek, így szeptemberben már olyan színvonalról kezdhetik meg az új tanévet, amire már érdemben építkezhetnek. Ilyenkor szoktuk átrágni magunkat a kötelező olvasmányokon is. Ezek mellett pedig gyakran szervezünk nyáron közös kirándulásokat, hiszen van elég érdekesség Győrben, amit érdemes felfedezni – mondta nyári terveiről Aprajafalva vezetője, miközben megérkezik a napközi egyik nyolcadik osztályos diákja, aki a nagy meleg ellenére, lelkesen vágódik be az íróasztal mögé.

– Szeretek ide járni, mert így otthon már nem kell a leckémre gondolnom. Amióta megnyitott a napközi, rendszeres vendég vagyok. A tanulás mellett a legjobb, hogy sokat beszélgetünk a mindennapi dolgokról Józsi bácsival – mesélte portálunknak a fiú, miközben holmiját pakolta elő.

– A gyerekeknek meg kellett tanítanom azt, hogy én azért vagyok, hogy elmagyarázzam, amit nem értenek a tananyagból. Tőlem bármikor kérdezhetnek, és megbízható válaszokra számíthatnak. Arra is szeretnék hangsúlyt fektetni, hogy a gyerekek megtanuljanak tanulni, hiszen a középiskolában ennél csak több ismeretet kell elsajátítaniuk – fejtette ki a kisalföld.hu-nak az üzemeltető.

Alapos munka, javuló eredmények

– Mivel több év pedagógusi tapasztalat áll a hátam mögött, én is tisztában vagyok azzal, milyen egy délután a legtöbb iskola napközijében. Ezekkel szemben alaposabb felkészítést, biztonságos légkört ígérhetek. Itt biztos, hogy elkészül a leckével a gyerek, aki az odafigyelés miatt érzi, hogy kontroll alatt van, a szülő pedig nyugodtabb, hiszen tudja, hogy a csemetéje hol van, mit csinál.

A munka sokkal eredményesebb lehet, ha ilyen kis csoportokban végezzük, másrészt pedig mivel hónapok óta jól ismerem a hozzám járó emberpalántákat, könnyebben ráérzek nehézségeikre, mint – önhibáján kívül – egy tanulószobába becsöppenő nevelő a több tucat nebuló között – szögezte le véleményét a pedagógus, akinek gondolatait az itt tanuló, általános iskolás lány is megerősíti.

– A tanulószobán az osztálytársaimra csak egy egyszakos nevelő felügyel, aki a nagy létszám miatt sem tud mindenkinek segíteni a leckében. Amióta ide járok, javultak az eredményeim, tanulószobás társaimhoz képest pedig sokkal jobb jegyeket kaptam az iskolában. A felvételim is úgy sikerült, ahogy szerettem volna – állítja büszkén a kisdiák.

A családi napközik intézményhálózata természetesen nem csak általános iskolás korú gyermekeknek, illetve családjaiknak nyújt szolgáltatásokat. A Család és Családokért Győr Alapítvány a térségben kilenc napközit működtet, amelyekbe 1-től 14 éves korig várják a gyermekeket.

Bővebb információk a megyei intézményekről itt találhatók: http://www.csanagyor.hu/index.php

Olvasóink írták

 • 4. tradermike 2011. május 31. 22:40
  „Bocsánat, de nekem az jutott erről eszembe, hogy ez egy "különcképző". Különtanár, különfoglalkozás, különgyerekekkel szocializálódás. Szerintem nem normális, ha egy nyolcadik osztályos fiú Józsi bácsival beszéli meg "aélet nagy dolgait", ahelyett hogy saját szabadidejét saját maga által választott közösségben és programokkal töltse.
  Akkor már sokkal inkább egy pótmama, max a gyerek 10 éves koráig. 600-700Ft/óra, egyetlen gyereket vállal, akire meximálisan odafigyel napi 1-2 órában. Elmegy érte iskolába, segít megírni a leckét, és/vagy azt csinálják amit a lurkó szeretne. Igaz a pótmama nem ért különösebben semmilyen tantárgyhoz, de gondolkodni, szépen beszélni, írni-olvasni, és illemre biztosan megtanítja a gyerkőcöt. Ez mondjuk havi szinten max 30e Ft, de embert nevel, nem pedig egy társaitól elszeparált tanulógépet.”
 • 3. eldob 2011. május 31. 21:27
  „Törpilla1, igazad van, rosszul számoltam...
  Mivel ezek a drága intézmények 8-16-ig vállalják 35 rugóért, így reális még napi szinten 2*1000 térítésdíj =>havi 40.000 és ebben az esetben még nem is túlórázok, csak letöltöm a 8 óra munkaidőt, a 20-40 perc ebédidőt és az utazást a munkahely és a családi napközi között.
  Mindösszesen: 35.000+12.000+40.000=87.000 HUF”
 • 2. Törpilla1 2011. május 31. 18:39
  „Mielőtt ilyen hozzászólásokat írsz, légy szíves olvasd el a cikkben szereplő alapítvány honlapját, ott ugyanis fent vannak a térítési díjak.”
 • 1. eldob 2011. május 31. 10:32
  „Talán azért nem népszerűek ezek az intézmények, mert 60.000 Huf körül áll meg a havi díj, amely a családok nagy részének a havi keresete. Marad hát az óvodai hering feeling, ahol 30 gyereket sűrítenek egy csoportba. Ebben a témában sincs meg az arany középút :(((((( Magyarország én így szeretlek....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pálmafák és virágok a győri Széchenyi téren - fotók

Hetek óta ismét megnyitottak Győr főterének szökőkútjai, de a Széchenyi tér idén pálmafákat és sok… Tovább olvasom