Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Csatornázottság: Lemaradás a ’90-es évektől

Győr-Moson-Sopron - Minden negyedik település küzd a csatornázatlanság okozta kellemetlenségekkel. Többségében kisfalvakról van szó, amelyek pénz híján „lemaradtak" a kilencvenes évekről. Ám megyénket még így is megirigyelhetik a szomszédok.
Szombati számunkban beszámoltunk arról, hogy beindultak a Nyugat-dunántúli Operatív Program pályázatai. Az adatok szerint a Vas és Zala megyét is magába foglaló régiónk nem kevesebb mint kétharmada érintett a kiírásokkal kapcsolatban, így igen örülhetünk, hogy Győr-Moson-Sopron településeinek csak a 25 százaléka, azaz a 182-ből 45 község ellátatlan – tájékoztatott Székely Imre, a területfejlesztési tanács munkaszervezetének vezetője. A vízügyi igazgatóság által készített összegzés szerint a 45 községből 4 esetében folyamatban van a fejlesztés, ezek: Árpás, Mórichida, Rábaszentmiklós és Gyarmat. Agglomerációban pályázik Nagyszentjános, Tényő, Töltéstava, Gönyű és Győrszemere, s megoldatlan a kérdés a gesztorfaluként támogatást igénylő Bősárkány körzetében – vagyis a Hanság mente és a Tóköz nagy részén –, Acsalagon, Maglócán, Barbacson, Rábcakapin, Tárnorétin, Markotabödögén, Fehértón, Győrsövényházon és Bezin. Ezekben a falvakban a vízügyi igazgatóság szerint ugyanúgy legkésőbb 2020-ig kell megoldani a szennyvízelvezetést, mint az 51 lakosú Cakóházán, valamint Dörben, Rábatamásiban, Bogyoszlón, Jobaházán, Potyondon, Magyarkeresztúron, Vadosfán, Szilsárkányban, Gyórón, Csapodon és Nemeskéren. Szükség volna a beruházásra még Rábapordányban, az 1500 lelket számláló Ivánban, a csaknem ezerfős Tápszentmiklóson, valamint a kisebbekben: Csikvándon, Pásztorin, Cirákon, Dénesfán, Répceszemerén, Pusztacsaládon, Cséren, Csáfordjánosfán és végül Romándon, Bakonypétertden és Bakonygyiróton.


Lehetőségek régen és most

Ezekben a falvakban a szippantós autó munkája körülbelül 2500 forintba kerül köbméterenként, azaz körülbelül nyolcszor annyiba, mint ha csatornán folyna el a szennyvíz. Egy négytagú család Fehértón vagy Bezin nem ússza meg havi 15 ezer forint alatt. Ám azok a kistelepülések, amelyek önerő híján „lemaradtak" a kilencvenes évek első feléről, eddig hiába vártak uniós forrásra. Bősárkány és a gesztorságába tartozó 9 település már ötször pályázott állami pénzekre, de hiába – tudtuk meg a polgármestertől. Szalay Imre szerint igen nagy kár, hogy az akkori önkormányzat nem használta ki a kilencvenes évek első felének dömpingjét, mert szerinte, ha akkor pályázott volna, ma már a kamatokkal sem lenne adós Bősárkány. A gesztorság csatornázási tervét 2000-ben elkészítette a Pannon-Víz rt., s most, 7 évvel később a települések az uniós „KEOP"-pályázatban bíznak, amit a közelmúltban írtak ki. A csornai tisztítómű kapacitására alapozó községeket összekötő nyomóvezetékek kiépítése 4, 4 és fél milliárd forintba kerülne.

A falvakban a szippantós autó munkája körülbelül 2500 forintba kerül köbméterenként, azaz körülbelül nyolcszor annyiba, mint ha csatornán folyna el a szennyvíz. Fotó: Krizsán Csaba

Hiába adott a rendszer...

S akkor még nem is beszéltünk azokról a településekről, ahol átadták ugyan a rendszert, de a falu egyes részei továbbra is ellátatlanok. Ilyen Pázmándfalu, ahol tavaly végeztek a kivitelezéssel, ám a nyújtott kényelmet mégsem élvezik a Hegyalján és a hegyen élők. Nagy Imre Gusztáv polgármester szerint az önkormányzat szeretné idővel orvosolni a problémát, ám a még ellátott Temető utca és a Hegyalja között 350 méteres a távolság. Ami ideesik, azt holtvezetéknek hívják, s ennek kiépítésére nem volt elegendő a Nyalkával és Táppal közösen vállalt 750 millió plusz áfa költségű beruházás.


Ellenőrzések várhatók

De Pázmándfalu csak egy a sok közül: a Pannon-Víz zrt. szerint a rákötések aránya a két-három éve elkészült csatornarendszereknél 50-60 százalékos. Tőke László elnök-vezérigazgató tájékoztatása szerint május 31-én 13.500 olyan ingatlan volt, amely előtt ott volt a csatorna vagy a tisztítóakna, de nem kötöttek rá. A vízmű indított egy akciót és levélben felhívták a tulajdonosok figyelmét, ha rá is kötöttek, azt következmények nélkül jelentsék be. Ekkor 3600 fogyasztó bevallotta, hogy illegálisan használja a csatornahálózatot. Jelenleg 9000 olyan fogyasztó van, aki nem tette meg ezt a bejelentést, ők ellenőrzésekre számíthatnak. Ha a vízmű munkatársai leplezik le, visszamenően ötévnyi csatornadíjat számláznak ki a jogtalan használónak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mezőgazdasági összeírás hétfőtől

Magyarország - A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mától november 30-ig mezőgazdasági… Tovább olvasom