Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 15°C

Csatornafedelek: évente száz eltűnik

Nem kevesebb, mint nyolc hónap felfüggesztett börtönre ítéltek egy férfit, akinél kilenc darab csatornafedelet talált a rendőrség egy közúti ellenőrzés során.

Intő jel ez arra, hogy a még mindig nagy számban tünedező fedelek elorzói nem csak lopásért felelnek, mivel tettükkel a közlekedés biztonságát is veszélyeztetik.

Nemcsak lopásért, hanem a közlekedés biztonságának veszélyeztetéséért is felelnie kellett annak a győri férfinak, akit nyolc hónap börtönbüntetésre ítélt a Győri Városi Bíróság. Az éttermi maradékok begyűjtésével foglalkozó, középkorú férfi autóját Győr-Szigetben, egy közúti ellenőrzés során állította meg a rendőrség, s a moslékoskannák alatt csatornafedelekre és víznyelő rácsokra bukkantak a járőrök. Nem kevesebb, mint kilenc darab aknafedelet foglaltak le, ami kilenc életveszélyes helyet jelent a városban. Ezt is tekintetbe véve a bíróság nemcsak a fém értékét vette alapul a büntetés kiszabásakor, hanem folytatólagosan elkövetett közlekedés biztonsága elleni bűntettben és folytatólagosan elkövetett lopás vétségében mondta ki az elkövető bűnösségét. A szabadságvesztés végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztik.

A vízmű rendészetvezetője elmondta: vaslemezekkel pótolták az ellopott fedeleket, egy-egy ilyen akció csaknem 30 ezer forintba kerül a társaságnak s áttételesen a fogyasztóknak. A régi, öntöttvasból készült csatornafedelekben – ahogy mondani szokták – még ˝rendesen benne van az anyag˝, a széles alsó, megerősítő bordák gyakoriak, így ezek igen kapósak a tolvajok körében. Ugyanakkor a korszerű, új acélötvözetű darabok már vékonyabbak, csuklós kivitelűek, bajonettzárral záródnak, lopásbiztosak.

A Pannon-Víz zrt. tájékoztatásából kiderült: a jogszabályi szigorításoknak köszönhetően ma kevesebb csatornafedő tűnik el, mint korábban, a vízmű a rendőrséggel közösen feltérképezte az érintett helyszíneket, s ahol nagyobb a kockázat, ott gyakrabban járőröznek. Így is igaz, hogy Győrben évente átlagosan 100 darab csatornafedőt és víznyelő rácsot lopnak el, s ezzel csaknem két-három millió forintos kárt okoznak, nem számolva az autósok, kerékpárosok kárát s a balesetveszélyt. Jelenleg a tolvajokat legfeljebb 3 év börtönbüntetés fenyegeti, ha az ellopott aknafedél miatt súlyos baleset történik, ennél is több: 15 év börtön a felső határ.

Olvasóink írták

 • 4. 19 2010. november 06. 09:13
  „2
  vagyis kedves szocialista demszkiszájú,
  Tudom, hogy neked újdonság, de:
  A lopás egyértelműen BŰN!!!!”
 • 3. Tasi 2010. november 05. 17:09
  „Nem a vízmű embere volt, aki épp úton volt, hogy pótolja a fedeleket? :)”
 • 2. szocdem 2010. november 05. 10:47
  „1.

  Igazad van. Ez csak egy magyar. Akár kötelet is kaphatott volna, hogy az ízlésednek megfeleljen az itélkezés, meg a jog.

  A hasonló lelkület miatt van, hogy a bűnnek alig nevezhető cselekményekért is börtönbe csuknak már bárkit ebben az országban,a külföldieket meg a valódi bűnökért se büntetik meg... Köszi neked és az elvbarátaidnak.”
 • 1. Beex 2010. november 05. 10:10
  „Nevetséges... bárki kitörheti a nyakát egy ilyen miatt, ez meg felfüggesztettet kap...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tárgyak röntgenezésére alkalmas CTR gép a Széchenyi Egyetemen

1,3 milliárd forintos európai uniós eszközfejlesztés keretében szerezte be a győri Széchenyi István… Tovább olvasom