Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Csatát nyertek a kismegyeriek: újra helyén a bronzturul!

Szebb ajándékról nem is álmodhattak volna a kismegyeriek az 1809-es Napóleoni csata 201. évfordulóján, mint az egy éve ellopott és szétdarabolt emlékmű helyreállítása.

A franciák helyett a csatát ezúttal a győriek nyerték, - a turul helyreállításával.

A tavaly áprilisban vandál módon a helyéről elvitt és összetört bronzturul helyreállítása a város megbízásából Lebó Ferenc szobrászművész és munkatársainak egy éves, sziszifuszi munkáját dicséri. Mankót jelentett a munkában, hogy a művész két éve végezte az emlékmű kőanyagának restaurálását, és az akkori ismeretei, illetve fényképei alapján sikerült a szobrot helyreállítania.

A győriek a médiumokban közzétett felhívásra adakozhattak, úgy tűnik, eredménnyel. Barabás Gyuláné például a nyugdíjából adott a "közösbe", mert rendkívüli módon bántotta ami történt. Az Alcufer Kft. egymillió forintja jelentős összeget jelentett a feljújítás során, - Horváth Ferenc ügyvezető természetesnek tartotta a gyors segítséget. Hosszú lenne a sor, ám tény, hogy a cégek, a vállalkozások és egyéni felajánlók segítségének köszönhetően gyűlt össze az a három és félmillió forint, amely hozzájárult a turul felújításához. Simon Róbert Balázs alpolgármester az emlékmű átadása kapcsán néhány érdekes, ugyanakkor a történelemkönyvekből nem ismert emlékről is szólt. Az vesztes csataként emlegetett összecsapásban fiatal főhadnagyként harcolt gróf Széchenyi István, Kisfaludy Sándor és Jókai Mór édesapja is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázolt az Intercity: nem tudták megmenteni a lábát

A hétvégi buliból hazafelé tartott az a 23 éves szerencsi fiatalember, akit vasárnap hajnalban vonat… Tovább olvasom