Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Csatakürt Győrből és a riogató papírtigris

A Kisalföld által indított országos népi kezdeményezés hatvannapos időtartama alatt, amit az aláírásgyűjtésre szánhatunk, visszatekintünk a Kisalföld cikkeit felidézve a Szigetköz elmúlt negyedszázadára. (7. rész)
„A szlovák oldalon, a csúnyi kanyarban áttöltötték a Mosoni-Duna medrét. Jakus György vízügyi igazgató elmondta a Kisalföldnek, hogy a szlovákok a tározótér leszűkítésével saját duzzasztóművet építenek. A Mosoni-Duna útban volt, a medrét áttöltötték, a lefektetett csöveken a gát alatt az eddigi vízhozam egyötöde áramolhat keresztül." (1991. december 17.)
„Sámsondi Kiss-György kormánybiztos arról tájékoztatta lapunkat, hogy a jelenlegi feszült helyzet ellenére a kormánybiztosság megszűnik. Keresztes K. Sándor környezetvédelmi miniszter elmondta: tárcája nem tehet mást, mint hogy lépéseket sürget a külügytől. A legilletékesebbet, Mádl Ferenc tárca nélküli minisztert hiába kerestük." (1991. december 18.)

„Pap János országgyűlési képviselő meglepődött: valóban építenék a C variánst? Mádl Ferenc titkárságvezetője ugyanis tudatta vele, hogy sem a terepbejárások tapasztalatai, sem a helybeliek tájékoztatása nem támasztja alá, hogy a C variáns építésének kezdetére utaló tevékenység folyna a tározó területén... Dunacsúnynál építés nincs, földmunkák sem folynak... Ezután a képviselővel a helyszínre utaztunk. Harminc-negyven munkagép dolgozott teljes intenzitással. Amit láttam, szöges ellentétben van a pesti információval, mondta Pap János." (1991. december 19.)

„Vargha János szerint kevés a valószínűsége annak, hogy a szlovákok megépítik a C variánst, mint mondta, csak egy csatakürtöt fújtunk meg Győrben, amikor kifejeztük aggodalmunkat... Tegnap a Szigetközi Tájvédelmi Körzet munkatársaival, Koltai Gáborral és Láng Mercédesszel ismét a helyszínen jártunk. A szlovákok teljes kapacitással dolgoztak Dunacsúny határában. Láng Mercédesz szerint ha a C variáns megépül, a kulcs, a vízkormányozás lehetősége Dunakiliti helyett egyértelműen a szlovákok kezébe kerül. Számukra az lesz a fontos, hogy az erőmű működjön, az már kevésbé, hogy mennyi víz jut a Szigetközbe." (1992. január 15.)

„Októberben, amikor a vízállás a legkedvezőbb, áttöltjük az Öreg-Duna medrét, és üzembe helyezzük a bősi erőművet, nyilatkozta a Kisalföldnek a szlovák vízügyi beruházó vállalat vezérigazgatója. Julius Binder elmondta, hogy az építkezést tavaly november 18-án kezdték meg, a magyar félnek többször is felajánlották a tervdokumentációkat, de senki sem vette át tőlük. Julius Binder szerint a magyar politikai garnitúra kategorikusan elzárkózik a vízlépcsőtől, ahelyett, hogy szakemberekre bízná ezt a kérdést."

„Dr. Király Miklós kormányfőtanácsos úgy nyilatkozott, hogy északi szomszédainknál nincs pénz a C variáns megépítésére, így a pótmegoldás nem más, mint papírtigris, amellyel a szlovák fél fenyegetőzik." (1992. január 25.)

„Julius Binder határozottan cáfolja Király Miklós állítását, ami szerint a C variáns papírtigrisnek minősülő ijesztgetés. A főberuházó elmondta, hogy az üzembe helyezésre szánt 3,4 milliárd koronából 450 milliót már be is építettek." (1992. január 27.) (Folytatjuk.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fix standok az aláíráshoz

A Kisalföld aláírásgyűjtőivel az ügyfélszolgálati irodáinknál felállított fix standokon túl is több helyen találkozhattak, találkozhatnak olvasóink. Tovább olvasom