Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Csatadal a tengerentúlon

Az idei március 15-i ünnepségen a Csatadalt szavalja a tizenkét éves Csapláros Áron – ebben még nem lenne semmi különleges, számos kortársa hasonlóképp emlékezik meg e hétvégén nemzetünk szabadságharcáról. Ám ez a kisfiú ezt egy másik földrészen teszi. Mivel Kanadában él, számára ugyan nem kötelező tantárgy a magyar történelem, mégis számos részletét jól ismeri.

Otthon csak magyarul

Vancouverben, Kanada British Columbia tartományában született Csapláros Áron. Ám ugyanúgy anyanyelvként tanulta a magyart, mint a legtöbb kisgyerek, aki hazánkban jön a világra. Édesanyja, Tuka Andrea hároméves koráig otthon volt vele és csak magyarul beszélt hozzá. Tőle tudjuk, hogy mikor óvodába ment a kisfiú, akkor kezdte ott az angolt megtanulni. Most már hetedik osztályba jár és az angol mellett héberül is beszél. A francia nyelvet – ami Kanadában az angol mellett a hivatalos nyelv – ötödikes korában kezdte elsajátítani.


– A mai napig otthon magyarul beszélünk. Áron nemcsak jól beszél, de ír és olvas is magyarul – mondta méltán büszkén az édesanya, de persze mindezen nincs is mit csodálkozni, hiszen a kislegény magyar népmeséken, gyermekverseken és mondókákon nőtt fel.

Ha nyár, akkor Magyarország

Áron évek óta minden nyarat Magyarországon tölt, nagyon sok helyen járt az országban, ismeri a fontos történelmi nevezetességeket. Rengeteget kérdez, böngészi az újságokat, figyeli az eseményeket. Ha Kanadában valaki hallja, hogy magyarul beszélget anyukájával és megkérdezi, hogy milyen nyelven beszélnek, büszkén mondja, hogy magyarul. Nagyon szívesen mesél bárkinek Magyarországról és itt szerzett élményeiről. Amire pedig még büszkébb lehet – mert nem tantárgyaként tanulja a magyar történelmet –, hogy korához képest kiterjedtek az ismeretei nemzetünk történetének egyes szakaszairól, s e téren maga fejlesztette, fejleszti tudását. Sokat olvas többek közt a második világháborúról, a hidegháborúról.

Győri kenyér mindenekfelett

Szerelme a vasút, így ismeri a magyar vasúthálózatot, tudja, milyen a magyar mozdony, szerelvény, állomás. Kedveli a magyar ízeket is, leginkább a győri üzletekben kapható, a környéken sütött kenyeret margarinnal.

Szülei gyakran elviszik a Vancouverben működő Magyar Kulturális Egyesületbe, ahol ünnepségeket, színjátszó előadásokat tartanak. Számos rendezvényen szerepelt már, szavalt és kisebb-nagyobb szerepeket játszott a színtársulat darabjaiban, komédiában, operettben is. Az idei március 15-i megemlékezésen a Csatadalt szavalja és trombitán az Il Silentiót játssza. Őrzi, továbbviszi hagyományainkat hazánktól távol is, a tengerentúlon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hímzett szív a kokárdán

Korabeli levelek, nyomtatványok, dokumentumok, osztrák és magyar viseletek, fegyverek őrzik az… Tovább olvasom