Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Csarnokkal zárják be a bűzt

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség kötelezi a Győr környéki fehérjefeldolgozó céget, hogy egy éven belül tegye zárttá a komposztálót, s a folyamat során keletkező bűz elszívásáról is gondoskodjék.
Gönyű, Vének, Likócs és Bácsa lakói fellélegezhetnek, bár a cég azt mondja, nem eszik olyan forrón a kását. Felgyorsultak az események a Győr és Gönyű közötti fehérjefeldolgozó körül. Cikkünk megjelenése után (Terjengős ügy és szag Véneken – Kisalföld, szeptember 9.) alig két héttel az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség határozatot hozott, amelyben kötelezi az Atevszolg Innovációs és Szolgáltató Részvénytársaságot, hogy „a fehérjefeldolgozó telephelyen állati eredetű és egyéb hulladékok nyílt téri komposztálása során keletkező, a lakosságot zavaró bűzkibocsátás megszüntetése érdekében tegye zárttá a feldolgozót; s a folyamat során keletkező bűz elszívásáról és kivezetéséről is gondoskodjék biofilteren át". A cégnek a határozat jogerőre emelkedésétől számított egy éven belül kell teljesítenie az előírást. (Jogerőre akkor emelkedik, ha szeptember 24-től számított 15 napon belül nem fellebbeznek ellene.)

Mindent be kell fedni?

Az előzményekről röviden: egy véneki nyugdíjas, Kisbakonyi János birtokháborítás címén fordult bírósághoz a részvénytársaság ellen, bár célja egyértelmű volt: valamit tenni a folyamatos bűz ellen. Akciójából csaknem uniós ügy lett, a szag ugyanis nem ismer határokat, így a Duna túloldalán, a szlovákiai települések is perre készültek. Lehet, hogy erre végül nem kerül sor, legalábbis akkor nem, ha a cég teljesíti a hatóság kötelezését. Dr. Kiss Jenő, az Atevszolg rt. vezetője a Kisalföldnek azt nyilatkozta: arról, hogy fellebbeznek-e a döntés ellen, később döntenek. Előtte pontosan értelmezni kívánják a hatósággal a kötelezést. Az ugyanis első olvasatban azt jelentené, hogy 5500 négyzetméter területet kellene befedni (mintegy 6 méter magasan).

Ez meggyőződésük alapján nem szükséges, a teljes lefedésen kívül létezik ugyanis más műszaki megoldás is, amely a kötelezés szellemének megfelelhet, s mellyel éppúgy meg tudják a kadályozni a bűz kiszivárgását, mintha az egész köré csarnokot építenének. A társaság számára természetesen a beruházás költsége is fontos. „Nem titkolom, a környezetvédelmi felügyelőség határozata derült égből villámcsapásként ért, hiszen előzménye – s most elsősorban szakmailag megalapozott vizsgálatokra, igazolt tényekre gondolok – nem volt. Ezzel együtt az előírásoknak meg kívánunk felelni" – mondta dr. Kiss Jenő.

A kellemetlen szag fokozatai

A környezetvédők természetesen üdvözölték a környezetvédelmi szakhatóság döntését, de Reuter György, a Zöld Demokraták Szövetségének alelnöke a korábbi tapasztalatok miatt annak a félelmének adott hangot, hogy az elsőfokú hatóság döntését felülbírálhatja a másodfok. Ehhez annyit kell tudni, az első fok az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség, a másodfok pedig az országos környezetvédelmi főfelügyelőség – tehát ugyanaz a „cég", csak eggyel magasabb szinten. Reuter egyértelművé tette:

„Reméljük, és elvárjuk attól a vállalattól, amelyik profi környezetvédelmi vállalkozásként aposztrofálja magát, hogy teljesíti a kötelezést és saját háza táján is rendet tart környezetvédelmi szempontból." Szerinte egy akkora cégnek, amely évente 1,1 milliárd forintos bevétellel számolhat, kell hogy legyen pénze egy ilyen csarnok megépítésére. A szakmai vizsgálatokhoz pedig annyit tett hozzá: „Aki a környéken él, tudja, büdös van, ezen pedig kár fokozatokat keresni."

Szkeptikusok és reménykedők

Az érintett településeken az emberek egy része már csak legyint, mondván, ebből sem lesz semmi, mások azonban úgy vélik, egy éven belül születik megoldás az évek óta húzódó problémára. „Ha tényleg lesz, valóban Európába jutottunk" – szól az egyik oldal, de jön az ellenérv is: „Ugyan, akkor meg majd máshonnan jön a bűz." Amiben mindenki egyetértett, elemi érdekük változtatni a helyzeten, hiszen házaik, földjeik töredékét érik addig, amíg úgy kell hirdetni azokat: kiváló helyen, de bűzfelhőben eladó egy Győr melletti ingatlan...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrben már melegek a radiátorok

Megkezdődött a távfűtés: kedden délutántól melegek a megyeszékhely lakásai. A Győrhő a szükséges… Tovább olvasom