Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Csarnok: fél áron (is) üzlet

Mostantól öt éven át 13–25 millió forint helyett csupán hétmillióért adja bérbe az üzemeltetőnek a győri egyetemi csarnokot.
Két okot is talált az önkormányzat a bérleti díj csökkentésére: egyrészt az üzemeltető Unihall kft. veszteséges és felélte törzstőkéjét, másrészt az egyetemi csarnok alkalmatlan arra, amire épült. Mindkettő újdonság a közvélemény előtt. Az nem, hogy a győri polgármesteri hivatal 2002. október 3-án kötött szerződést az Unihall Üzemeltető és Szolgáltató Kft.-vel a csarnok üzemeltetésére.

Az Unihall fele-fele részben a X-Meditor Kft. és az Universitas Győr Kht. (a Széchenyi István Egyetem) tulajdona. A város úgy adta bérbe a vadonatúj épületet az Unihallnak, hogy majd évről évre emeli a bérleti díjat. Az első évben csupán egymillió forintot kellett fizetnie a kft.-nek, a tizedikben viszont – nyilván abban bízva, hogy beindul az élet s így lesz bőven bevétel – már 32,32 millió forintot kellene. Kellett volna...

Most nettó 12–13 millió forintnál tartanának, de a közgyűlés legutóbbi ülése után már biztos, hogy öt évig 7 millió forint (plusz áfa) marad az éves bérleti díj, legfeljebb az inflációval arányosan nőhet az összeg.

Alkalmatlan a feladatra

Miért döntött így az önkormányzat?
A többfunkciós csarnok sportrendezvények mellett kiállítások, hangversenyek, előadások rendezésére is alkalmas – elvileg. Gyakorlatilag viszont nem – írja két előterjesztés is. Az elsőt Sághy Zsolt, a gazdasági bizottság elnöke, a másodikat (amely az elsőt annyiban módosította, hogy a 7 millió forintos bérleti díj az inflációval arányosan nőjön évről évre) Bécsi Zoltán szocialista frakcióvezető jegyezte. Hogy pontosan idézzük az anyagot: „...jelenleg a csarnok nem alkalmas a több funkcióra, amely a tervdokumentációkban szerepelt." Természetesen megkérdeztük a képviselőt, hogy ezalatt pontosan mit ért. A válasz előtt azonban még egy mondat az eredeti előterjesztésből, amely összefoglalja az elmúlt időszak eseményeit: „A csarnok sok kiegészítésre szorult, a világítást javítani kellett, s még számos garanciális munkát elvégeztek, de a kulturális rendezvényeken az akusztika nem megfelelő, a raktározási kapacitás pedig elégtelen. Emellett bizonyos rendezvényekhez szükséges felszerelések is hiányoznak."

Bécsi Zoltán ez utóbbival folytatja: „Miután a Budapest Sportcsarnok leégett, szigorították a sportcsarnokokra vonatkozó biztonsági előírásokat, így a győriben is kötelező lenne az esőztetőrendszer beépítése. E nélkül csak sportrendezvényekre használható az épület, koncertekre és bálokra csak tűzoltók részvételével, ami újabb kiadást jelent. Ez a legnagyobb probléma a már említett akusztikai gondok mellett."

A frakcióvezető elismerte, komoly vitát váltott ki az anyag a szocialista képviselőcsoporton belül, s többen osztották azt az álláspontot, amelyet a Kisalföld is felvetett, miszerint ezek után bármelyik bérlő mondhatja azt a városnak, hogy vigyék le az ő díját is, mert különben veszteséggel zár.

Az energiaköltségek miatt

Ezzel elérkeztünk a bérletidíj-csökkentés második okához: többmilliós veszteséggel zárt tavaly az Unihall. „A 2002-es bérbeadás óta a működés feltételei nem a tervezettnek megfelelően alakultak, többek között az energiaköltségek emelkedtek jelentősen, s a bevétel növelésére nemigen van lehetőség." Az előbbivel nehéz vitatkozni, az energia ára az KSH által közzétett átlagos inflációs ráta 1,3-szorosát meghaladva emelkedett, s mivel az üzemeltetői szerződés tartalmazza, hogy ilyen esetben módosítható a bérleti szerződés, ezzel nyilván élt is az Unihall. Az üzemeltető az energiaköltségek miatt 2003-ban plusz 4 millió, 2004-

ben plusz 4,85 millió, 2005-ben pedig plusz 6,26 millió forinttal kalkulálhatott, amely meghaladta erejét. Ezért történhetett meg, hogy a társaság 4 millió forintot meghaladó veszteséggel zárta az elmúlt gazdasági évet, s négy év alatt elvesztette törzstőkéjét.
A mérleg szerinti eredmény meglehetősen hektikus volt ez idő alatt, hiszen 2003-ban mínusz 9,548 millióval zárt az Unihall, 2004-ben plusz 10,14 millióval, 2005-ben ismét mínusszal: 4,823 millióval.

Az Unihall egyéb tervei

Itt azért álljunk meg egy percre. Az Unihall nyilvános tervei között szerepelt ugyanis, hogy átveszi a Magvassy, illetve az adyvárosi sportcentrum (Grabo-sátor) üzemeltetését, mi több: pályázott és nyert is Szombathelyen az egyetemihez hasonló városi sportcsarnok üzemeltetésére. (Ennek a csarnoknak az üzemeltetési költségeibe az önkormányzat is beszállt.) Márpedig egy törzstőkéjét vesztett cégnek ez így meglehetősen nagy falatnak tűnik.

Nem beszélve arról, hogy ha egy cég elveszíti a vagyonát, továbbviheti-e a másfél milliárdos csarnok üzemeltetését. Bécsi Zoltán erre azt válaszolta: „Ha nem ők, akkor kik? Mindenkinél egyéni elbírálás alapján döntünk, az egyetemi csarnok esetében tudomásul kell vennünk, hogy mi magunk állítottunk neki konkurenciát – a Magvassy-sportcsarnokkal. A pozitív diszkriminációnak ez esetben helye van."

Koncertek, rendezvények

A Kisalföld természetesen megkereste az Unihall kft. ügyvezető igazgatóját is, aki azt válaszolta: „A tulajdonostársakkal egyeztetve úgy döntöttünk, nem kívánunk nyilatkozni ebben az ügyben. Minden benne van a közgyűlési anyagban."

Szerettük volna elkérni a cégtől az elmúlt év kimutatását: arra voltunk kíváncsiak, milyen rendezvényeik voltak, s abból mennyi bevételt szereztek, illetve milyen kiadásaik voltak emellé; de nem kívántak a nyilvánosság elé állni ezzel sem. Így magunk kezdtünk számolni – a lap archívumára és egyéb forrásokra támaszkodva.

Az eredeti szerződés szerint az egyetem évi hétmillió forintért használhatja a csarnokot (ez az összeg is az áfa mértékével nő folyamatosan 2002 óta), az egyéb rendezvényekkel együtt a campus mintegy tízmillió forintot fizet évente a csarnok használatáért. A női kosárlabdacsapat az egyetemi csarnokban játszotta mérkőzéseit az elmúlt bajnokságban – úgy tudjuk, ez is körülbelül tízmillió forint bevételt hozott az Unihallnak. Nagyobb koncertekre, rendezvényekre 700 ezer forinttól adja ki a csarnokot az üzemeltető egy napra, ez az összeg az üres csarnokot jelenti, erre jön minden egyéb szolgáltatás: a székek, a takarítás stb.

A Kisalföld archívuma szerint 2005-ben az egyetemi csarnokban rendezték meg a médiabált, a lokálpatrióta-bált, az esküvői kiállítást és divatbemutatót, az ETO-labdarúgótornát; itt lépett fel a Grúz Nemzeti Táncegyüttes, majd a Fuego és a Crystal. A Győri Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar ifjúsági hangversenyének is otthona volt, emellett a Fantastic Dance Show-nak, Vadim Jelizarov Táncszínházának is. Itt rendezték meg tavaly a Házépítés Nemzetközi Expo Turnét, a Megasztár-koncertet, a Győri Általános Vásárt, a Desperado és a Nox koncertjét, az Edda 25 éves jubileumi koncertjét, a Republic koncertjét és a musicalkoncertet.

Az idei kínálatban az Unihall honlapján szerepel a médiabál, az esküvői kiállítás, a lokálpatrióta-bál, a Női All Star Gála, a Demjén-koncert, az Első Győri Operagála, a Neoton Família-koncert, a Lady Salsa: latin show-műsor Kubából, Sony Ericsson Music Tour Dobrádi Ákossal és zenekarával, a Megasztár-koncert, a Győri Általános Vásár, a kézilabda EB és a luxusautó-kiállítás.

Öt év múlva újra

Mindezek ellenére a város elfogadta, hogy nem reális, amit mostantól kérne bérleti díj gyanánt, hanem csökkenteni kell az összeget. Az egyetemi csarnok avatása előtt az illetékesek úgy nyilatkoztak, egy ilyen csarnok üzemeltetése éves szinten körülbelül 50–60 millió forint. A szerződés mindenesetre 2010. május 1-jéig így marad, akkor külön megállapodást kötnek a felek.

Nem tudni, az igennel szavazó képviselők közül kinek lehetett az a végső érv, hogy „amennyiben a bérlő kérését nem méltányoljuk, fennáll a veszélye, hogy a bérleti szerződést felmondja. Érdeklődő ajánlattevő híján az üzemeltetés terhei az önkormányzatunkat terhelné és a minimális bevétel helyett jelentős összegű kiadással járna." Azt azért csendben megkérdezzük: hogyan lett volna egyáltalán „érdeklődő ajánlattevő", ha erről a helyzetről eddig az érintetteken kívül a nyilvánosság nem is tudhatott?

Az eredeti szerződés értelmében az első évben nettó 1 millió forint bérleti díjat kellett volna fizetnie az Unihallnak, a második évben már 3,59 milliót, a harmadikban 7,18 milliót, a negyedikben 12,77 milliót, az ötödikben 14,36 milliót, a hatodikban 17,95 milliót, a hetedikben 21,54 milliót, a nyolcadikban 25,13 milliót, a kilencedikben 28,72 milliót, a tizedikben pedig 32,32 millió forintot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több óra, kétszázzal kevesebb tanár?

A kormány két tanórával és két egyéb iskolai tevékenységre fordítható pluszórával növelné a pedagógusok jelenlegi, heti 20 órás kötelező óraszámát, külön díjazás nélkül. A javaslat szinte minden győri iskolát érint, azokat mindenképpen, amelyek kihasználják a törvény által meghatározott maximális óraszámot. Márpedig a város intézményeinek 85–90 százaléka ilyen. Tovább olvasom