Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Csapvíz vs. ásványvíz: olcsóbb és ásványi anyagokban gazdagabb, ami a csapból folyik?

Friss laboratóriumi vizsgálatok szerint a győri csapvíz egyes összetevői közel annyi vagy akár több ásványi anyagot is tartalmaznak, mint közismert ásványvíz márkák. Szavazással.

Érdekes és egyben elgondolkodtató diagramot osztott meg pár napja a Pannon-Víz Zrt. Facebook-oldalán.

A laboratóriumi vizsgálatok szerint a vízszolgáltató csapvize legalább olyan gazdag ásványi anyagokban, mint négy ismert ásványvíz márkáé (NaturAqua, Emese, Szentkirályi, S Budget), sőt, egyes mutatókban még jobb is.

Tekintettel, hogy az olcsóbb ásványvizek palackja (1,5 liter) is 70-85 forint körül mozog - érdemes mélyebbre ásni a témában.


Forrás: Pannon-Víz Zrt. (Facebook)
Forrás: Pannon-Víz Zrt. (Facebook)


"A Szigetköz alatti vízkincs európai léptékkel is jelentős értéket képvisel"

"Vízmű-telepenként eltérő a szolgáltatott víz minősége, még pontosabban kutanként más és más a vízminőség. Különösen a mélyfúrású kutaknál, hiszen nem mindegy, melyik vízadó réteget csapolják meg ezek a kutak.

Egy-egy ellátási körzetre átlagos vízminőséget szoktunk megadni. Győrt és az agglomerációt két vízmű-telep látja el vízzel, Szőgye a déli és keleti kerületeket, Révfalu pedig az északi és nyugati városrészeket" - kezdte érdeklődésünkre Tóth László, a Pannon-Víz Zrt. diszpécserszolgálatának vezetője.

"A védett rétegvizekbe a kőzetekből oldódnak be azok az anyagok, amik a víz ásványi anyag tartalmát adják. Ahol a föld alatt kevesebb ilyen kőzetet találunk, például Csorna, Rábaköz, Tóköz térségében, ott természetesen kevesebb a víz ásványi anyag tartalma.

A Bakony és Sokoró térségében pedig magasabb a kutak vízének az ásványi anyag tartalma. A Szigetköz alatt 200-300 méter vastag kavics réteg található, tehát adott a feltétel az ásványi anyagok beoldódására. A Szigetköz alatti vízkincs európai léptékkel is jelentős értéket képvisel" - folytatta Tóth László.


"Milyen drága lenne a vízdíj, ha egy-egy világklasszis futball sztárral reklámozná magát valamelyik vízmű?"


Az egészséges kisalföldi csapvíz ellenére évről évre több palackozott ásványvizet adnak el régiónkban is. "Mi lehet ennek az oka? Szerepet játszhat-e ebben az, hogy több megyében még mindig meglehetősen klóros a víz?" - vetettük fel Tóth Lászlónak.

"A győri csapvíz valóban nagyon finom, bárki meggyőződhet róla, aki más nagyvárosok vízét is megkóstolja.

Az is tény, hogy az egészségtudatos fogyasztási szokások és reklámköltségek hatására emelkedik az ásványvíz fogyasztás.

Az ásványvíz forgalmazók évente 6 milliárd forintot költenek reklámra, ami megfelel a Győr-Moson-Sopron megye kétharmadát ellátó Pannon-Víz Zrt. éves árbevételének.

Ezen számok ismerétben nyugodtan feltehetjük a kérdést: milyen drága lenne a vízdíj, ha egy-egy világklasszis futball sztárral reklámozná magát valamelyik vízmű?" - kérdezett vissza Tóth László.


Forrás: Ásványvizek.hu.
Forrás: Ásványvizek.hu.


Több nagyvárosban folyamatosan klórozzák a vizet

"Más vízellátó rendszereken, főleg nagyvárosokban tényleg érezhető a klóros íz. Azért klórozzák a vizet, hogy a bakteriológiai szennyezettséget visszafogják.

A Pannon-Víz Zrt területén nincs erre az eljárásra szükség, olyan jó a vízminőség.

Egyedül Szőgyén, technológiai okokból adagolunk klórt, de a vízműtelepet elhagyó vízben klórtartalom már nem mutatható ki" - tette hozzá a Pannon-Víz Zrt. diszpécserszolgálatának vezetője.


A 19 literes, palackozott Pannon-Vízből az elmúlt évben hány palackkal fogyott? Mennyire nyereséges a forgalmazásuk?

"A közel 20 literes palackokból tavaly 19 400 darabot vásároltak; szükséges még néhány év, míg megtérül a vízpalackozó beruházásunk.

A vizet adagolóval együtt forgalmazzuk, így elsősorban közintézményeknek, vállalkozásoknak éri meg ezt a bérleti konstrukciót választani.

Több külföldi érdeklődőnk is volt már" - tette hozzá Tóth László.
 


Mi lehet a gyógyír a kemény vízre?

Az ásványi anyagokban telített vizek többnyire kemények. Adja magát a kérdés, hogy a Kisalföldön mennyire ártalmas a csapvíz az emberi bőrre, illetve a mosógépekre?

"A vízkeménység ősi ellenség, korunk egyik legfőbb problémája, a kemény vizet sulykolják negyedóránként a reklámok, több tízmilliárd forintos hirdetési bevételt hozva a TV csatornáknak.

Ne felejtsük el azonban, hogy az emberi szervezetnek nem ionmentes vízre, hanem optimális vizes oldatra van szüksége, amihez a győri ivóvíz nagyon közel áll.

Némely ásványvíz is közel áll ehhez, de vannak úgynevezett `vastagabb´ ásványvizek is, melynek fogyasztásában érdemes mértéket tartani, hiszen felboríthatják a szervezet sóháztartását.

Mosógépek esetében kitűnő gyógyír a kemény vízre az ecet, azaz a havonta egyszer elvégzett ecetes átmosás.

Ősszel újabb reklámkampányunkban egyébként pont a környezetbarát takarítási, háztartásvezetési tippeket szeretnénk minél jobban megismertetni játékos formában. Bőrgyógyászati kérdésekben pedig a legnagyobb jóindulattal sem merünk tanácsot adni" - zárta szavait Tóth László.


 
A szomszédos megyékhez képest (Vas, Veszprém, Komárom-Esztergom) mennyire "kemény" a csapvíz a Pannon-Víz szolgáltatási területén?


Mindhárom megyében olyanok a talajtani adottságok, hogy a mélyfúrású kutak vize bőségesen ki tuja oldani a kőzetekből az ásványi anyag tartalmat, vagyis néhol "ásványvíz folyik a csapból".

A győri csapvíz a közepesen kemény vizek felső tartományában tartozik, átlagosan 14 német keménységi fokkal.

A Pannon-Víz Zrt. vízszolgáltatási területének keménységi térképe megtalálható a hivatalos honlapon, ugyanitt a részletes vízminőségi adatok is hozzáférhetőek.


Forrás: Pannon-Víz Zrt. (Facebook)
Forrás: Pannon-Víz Zrt. (Facebook)


Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. borsmenta 2012. október 20. 11:12
  „Ajánlott olvasmány a Pannon-Víz munkatársainak

  http://penzcentrum.hu/lakas/eletveszelyes_ivoviz_tobb_szaz_magyar_telepules_fertozott_itt_a_lista.1034268.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox

  Jó lenne tudni, melyik az a hét település a megyében, ahol ez a helyzet.”
 • 49. Goldman 2012. szeptember 19. 15:21
  „http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81sv%C3%A1nyv%C3%ADz”
 • 48. miro132 2012. szeptember 19. 13:39
  „a három literes szódásszifonhoz 3 db normál patront kell felhasználni egymás után... egy db patron 20ft + vízdíj így 60ft -ból van 3liter friss szódavized :)”
 • 47. oPTiKa 2012. szeptember 19. 12:55
  „Egyáltalán nem kéne vizet inni, mert abban szeretkeztek a halak ;)”
 • 46. bojtár 2012. szeptember 19. 11:47
  „42.apokalipszis 2012.09.18. 18:34
  hát igen ezt hívják úgy,hogy globalizáció
  a múltkor mosolyogtam jót az egyik híres ásványvíz reklámon a tévében a szöveg a következő volt kb:A jégkorszakból idejébel 10.000m mélyről .Elmentem a boltba kiváncsiságból megnéztem a dobozt rá volt írva MINŐSÉGÉT MEGŐRZI :2 HÓNAP :) no comment”
 • 45. drKotász 2012. szeptember 19. 10:09
  „33. Madarász
  Most ezzel magadat nyugtatod? Engem nem kell győzködnöd, én nem iszom csap vizet.”
 • 44. icalicoh 2012. szeptember 18. 19:20
  „A hisztériát szerintem egy másik "üzleti" ár gerjeszti főleg : a vízszűrősök .

  Rafináltan , megtévesztően megfogalmazott reklámokban hirdetik a jobbnál jobb vízszűrőket , amik ásványi anyag mentessé teszik a vizet , de azt nem írják , hogy a szervezetünknek az ásványi anyagokra szüksége van ...

  Nagy üzlet , újgazdagéknál divat : Drága , de van ....”
 • 43. Csetneky 2012. szeptember 18. 19:16
  „Magam részéről szénsavmentes "ásványvízért" nem adok pénzt. Szénsavasért és javarészt akkor, ha nem otthon vagyok. Ha a csapvizet egy palackban beteszed a hűtőbe, tökéletesen megfelelő. Persze, ha rám hallgat, mindenki olyan vizet iszik, amilyet akar.”
 • 42. apokalipszis 2012. szeptember 18. 18:34
  „Ahol hüleségekre tudnak költeni az emberek ott nincs válság se szegénység!Nagyfaternak tüzelőre meg kajára volt elég a nyugdíj,úgy,hogy a javát megtermelte.Ma meg mindenért sír mindenki ,mert belobogtatták a nyugati jólétet.”
 • 41. apokalipszis 2012. szeptember 18. 18:27
  „Az ásványvíz egy újkori divat a maga <moderálva>ságával ,eldobható környezetszennyező üvegeivel.A lényeg ,hogy válság van!!!))”
 • 40. ktl 2012. szeptember 18. 17:43
  „Én maradok a sörnél :)”
 • 39. ildancs20 2012. szeptember 18. 16:29
  „A sok arha elhiszi, hogy van annyi természetes ásványvíz mint amennyit eladnak? A csapvíz ugyanolyan jó,sőt még jobb is! Tudom minden káros, élj egészségesen! Haha!! Nem elég a drága íz számla még vegyek is a boltban palackozott poshadt vízet?? Egyébként megjegyzem csak Magyarországon divat a szénsavas víz, külföldön szinte nem is ismerik!! (pl.görög)”
 • 38. Mankapunka 2012. szeptember 18. 16:00
  „ATXadmin

  Ezekkel szokták nyáron kitámasztani az ajtót,6-os zsugor erre pont alkalmas,süti a nap végig,utána meg cserélgetik,ostoba meg majd hazaviszi boldogan.”
 • 37. ATXadmin 2012. szeptember 18. 14:34
  „Szerintem nincs annyi annyi IGAZI ásványvíz a világon mint amennyit eladnak évente :D”
 • 36. ATXadmin 2012. szeptember 18. 14:33
  „23, egyet értek veled semmi baja nincs a győri csapvíznek sőt azt kell hogy mondjam az egyik legfinomabb az országban "sok helyen ittam csapvizet" de ez az én véleményem az ásványvíz szinte csapvíz csak bubis max pumpálnak bele mást is ja meg heteket áll a polcokon ezek után mondhatjuk hogy poshadt víz :D”
 • 35. Hunicum 2012. szeptember 18. 13:36
  „32.miro132

  Lehet kapni a három literes szódáspalackhoz patront is?”
 • 34. Primax 2012. szeptember 18. 13:25
  „Ásványvíz az, amelynek 1 literjében minimum 1000 mg oldott ásványi anyag van. Hivatalosan - csak - ezeket lehet(ne) annak hívni.
  Érdemes megnézni az apró betűs tájékoztatót a palackokon...
  Nyolc éve nem iszom csapvizet.”
 • 33. Madarász 2012. szeptember 18. 12:34
  „dr Kotász! Tudod, hogy mekkora eget verő mennyiség az a 0,17 MILLIGRAM egy literben?

  7. Győrben nem klórozzák a vizet. Egyébként az élő szervezetnek minimális mértékben.

  Amúgy a sok ilyen-olyan ásványvíz sem jó, mert a túladagolás is megárt egyes anyagokból. Itt is igaz: "Ami kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben méreg."”
 • 32. miro132 2012. szeptember 18. 11:25
  „Régóta tudom azt hogy az olcsó ásványvizekben nincs szinte semmi oldott ásványi anyag. A szénsavmentes ásványvíz ráadásul hamar megposhad abban a baktériumok elszaporodnak. Ezért egyáltalán nem iszom szénsavmentes palackos vizet.
  A szénsavas víznél, ha megnézem hogy mi van benne akkor csak a visegrádit, balfit, és kékkutit érdemes megvenni mert a többiben nincs semmi só. Persze ezeket is csak módjával, ha nem akar az ember vesekövet beszerezni ..
  Mivel utálom cipelni a palackos vizet ezért visszatértem a régi jó szódás szifonhoz, melyből már lehet 3L méretűt is kapni. Tuti hogy friss lesz a vizem, nincs pet palack és nem kell cipelni ..”
 • 31. Mankapunka 2012. szeptember 18. 11:07
  „Jó,akkor onnan viszik.Nektek van igazatok.”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyárbúcsúztató volt Likócson a hétvégén - fotók, videó

Szombaton tartották a Győr – Lilócsi Molnár Vid Bertalan Közösségi Ház udvarán a… Tovább olvasom