Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Csapdahelyzetben vannak

Győr-Moson-Sopron - A kirúgástól tartva a bevásárlóközpontokban dolgozók nem merik nem aláírni a szerintük a valóságtól eltérő jelenléti íveket, nem mernek tanúskodni munkaadóik ellen a szerintük jogszabálysértő munkaidő-beosztás, bérezés miatt. Így viszont azt szinte lehetetlen leleplezni.
„Szerintünk ma Magyarországon 168 óra havonta a munkaidő, a túlórapótlék 50 százalék, a szombat-vasárnapi munkaidőt 100 százalék pótlékkal kell fizetni. Ehhez képest a bevásárlóközpont csaknem teljes területén, ahol dolgozunk, a munkaidő havi 190–200 óra, a jelenléti ívvel az összes üzletben csalnak, az elszámolt munkabér 168 óra, a túlórát se kiadni, se kifizetni nem szokás, így havi 22–32 órát ingyen túlórázunk. A szombat-vasárnapra kapunk 10.000 forint hétvégi átalányt, de mivel minden hónapban 2-szer 11 óra szombatot és 2-szer 8 óra vasárnapot dolgozunk, ez havi 38 óra, mely 90.000 forint bruttó bérnél 40.698 forint lenne havonta és nem 10.000 forint hétvégi átalány.

Kérjük, anélkül, hogy magunkat meg kellene neveznünk – mert egyből kirúgnának –, vagy bírósághoz kellene fordulnunk, vizsgálja már ki valaki, hogy miért dolgozunk mi ingyen havonta 22–32 túlórát és jó-e a 100 százalék hétvégi pótlék helyett a sokkal kevesebb hétvégi átalány. Az összes munkáltató szerint ez így helyes, hogy 65.000 forint nettó fizetést kapunk, plusz 10.000 forint hétvégi átalányt a havi 200 órás munkaidőre, benne 4 hétvégi napra. Kérjük szakértő válaszát konkrétan erre a problémára. Egy igazi ellenőrzés sem ártana, mikor nem tudják előre a tulajdonosok, mikor jön az ellenőrzés, bár így is elmondják, mit kell mondani, ha jön valaki."

Kemény munka: A bevásárlóközpontokban gyakori a túlórázás.
Kemény munka: A bevásárlóközpontokban gyakori a túlórázás.

Az MSZOSZ (Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége) megyei tisztségviselői, Potyondi Antal és Kránitz Pál fogalmazták meg a választ. Miszerint: a napi munkaidő 8 óra és ugyan hosszabb időszakra vonatkozó munkaidőkeret esetén ettől el lehet térni, de a keret átlagában a 8 órának meg kell lenni. A napi munkaidőn kívüli, a munkaidőkereten kívüli munkavégzés minősül túlmunkának. A pótlék összege 50 százalék. Ha a túlmunkára a beosztás szerinti szabadnapon kerül sor, akkor 100 százalékos pótlékra jogosult az alkalmazott. A pótlék elszámolása történhet eseti elszámolással vagy átalányként – ez megállapodás kérdése.

Ami lényeges lehet egy esetleges ellenőrzésnél, hogy az elrendelt és a ténylegesen teljesített rendkívüli munkavégzés időtartamát nyilván kell tartani. Ha a munkaidőkeretben a vasárnap a munkaidő része, erre vasárnapi pótlék jár, ami 50 százalék, és jár a heti kettő szabadnap. Ellenőrzést bárki kérhet a munkaügyi felügyelőségtől, a bejelentő személyét a felügyelőség bizalmasan kezeli.

Viszont ha a dolgozó olyan jelenléti ívet ír alá, ami nem fedi a valóságot, akkor csak azt követelheti, ami a papíron van. Ha az ellenőrnek nem a valós állapotot mondja el, akkor intézkedni sem lehet.

A szakszervezetnek joga van a tagja, a tagjai megbízásából tárgyalni a munkáltatóval – ez nagyobb eredménnyel kecsegtet, mintha a dolgozó tárgyal, mert a szakszervezet szakértőjének nem kell kirúgástól tartania –, valamint ellenőrzést is kezdeményezhet. Ehhez természetesen be kell lépni a szakszervezetbe. Megyénk bevásárlóközpontjaiból csak nagyon kevés dolgozó tagja a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének. Csak akkor van esélyük Potyondi Antal szerint a változtatásra, ha összefognak és belépnek a KASZ-ba. Sajnos már több olyan munkaügyi ellenőrzésen vett részt, ahol a dolgozók nem azt mondták el a felügyelőnek, amit neki elpanaszoltak, hanem amit munkaadójuk betanított nekik, azaz azt, amit a jelenléti íven is aláírtak. Indokaik szerint azért, mert a kirúgástól féltek. Így viszont minden maradt a régiben. Csapdahelyzet.

Olvasóink írták

  • 3. PrettyWoman 2008. október 03. 10:20
    „Én is dolgoztam olyan helyen (nem kereskedelem), ahol hasonló volt a felállás. Kihívtam a munkaügyi felügyeletet, egy csomó visszásságot találtak. A főnök kapott valami 30 ezer forintos büntetést, amit röhögve kifizetett és minden ment tovább úgy, mint azelőtt. Pedig a felügyelettől még többször visszajöttek ellenőrizni, hogy betartja-e legalább utólag a szabályokat a munkáltató. Semmi nem stimmelt akkor sem, sőt legelőször le is tagadta magát a céget is. Hol a cégbíróság ilyenkor, pl.? Hogy lehet ilyeneket büntetlenül megcsinálni? Még egyszer mondom, ő nem multi volt. Két műszakban dolgoztunk 8 órát és 6 órás minimálbérre voltunk bejelentve. A jelenléti ívet is ez alapján töltöttük ki. A felügyelet emberei este hatkor jöttek. Volt akinek semmilyen szerződése nem volt. Aztán mi történik? Semmi. A főnök azóta már kétszer cserélt autót.”
  • 2. raffy2 2008. október 02. 20:21
    „hát igen,a multi ezt megcsinálhatja ma a magyar munkavállalókkal.ahogy a képet látom ez tesco lehet.na én ide nem járok.”
  • 1. Magor 2008. október 02. 10:40
    „Melyik cég ez? Nekünk vásárlóknak is vannak lehetőségünk. Akár bojkott is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vevőre vár a Technika Háza

Győr - Nevéhez és funkciójához is méltatlan a győri Technika Háza külső megjelenése,… Tovább olvasom