Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Csányi Sándor, az OTP-vezére a győri színházban: Nosztalgiázás a legendás futballidőkről

A 2011/2012-es színházi évad nyári szünet előtti utolsó premierje április 14-én 19 órakor kezdődött a Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán.A 2011/2012-es színházi évad nyári szünet előtti utolsó premierje április 14-én 19 órakor kezdődött a Győri Nemzeti Színház nagyszínpadán. Fenyő Miklós és Tasnádi István: Aranycsapat című musicaljét mutatta be a teátrum társulata. A rendező: Méhes László.

A szombati premiert megelőzően, április 12-én egy rendkívül közvetlen premier előtti beszélgetést tartottak a színdarab alkotói és szereplői a Győri Nemzeti Színház csillárszintjén. A szereplőgárdát nagy megtiszteltetés érte, ugyanis rengetegen látogattak el, erre a jó hangulatú találkozásra.

Népstadion, 1954, az angol-magyar mérkőzés. A színdarab két időben játszódik, a három öregemberen keresztül,- Áts Gyula, Maszlay István, Szilágyi István - akik kamaszkorukra emlékezve ülnek a lelátó szélén és csapatdrukkereket játszanak, visszaidézik a kor hangulatát ebben a zseniális rendezésben.

Megelevenedik az egykori Palatinus-strand, egy korabeli fodrászüzlet, a Szent István parki jégpálya, sok grundfoci, csajozás, házibuli. Felidézik az '50-es focilegendáit, miközben a közönség a lelátón érezheti magát.

Jáger András vezette a beszélgetést, miközben az is kiderült, hogy az ő szerepét először kihúzták a darabból. Ennek kapcsán Jáger András felolvasta annak az e-mail váltásnak egy részletét, amikor megkérték Tasnádi Istvánt, a darab íróját, hogy az unokaöccs szerepe helyett szomszédként jelenjen meg az előadásban.

Méhes László rendező elmondta, hogy színdarab a 2006-os ősbemutatója után mostanra érett be. Fenyő Miklós a zenék szövegének megírásán kívül színészként a Made in Hungária után másodszor lép a győri deszkákra.

A sportkommentátort, Szepesi Györgyöt személyesíti meg. A rock & roll énekes tiszteli és becsüli a színészeket, a színészek közül Mózes Anitán kívül mindenkivel volt szerencséje már együtt dolgozni. Az előadásban színpadra lépő Járai Máténak több személyes élménye fűződik a színdarabhoz és alkotóihoz. 102 alkalommal táncolta el a Made in Hungáriát a budapesti József Attila Színházban, amelyet szintén Méhes László rendezett 2006-ban. 136-szor látta az Óz a csodák csodája című darabot, melyben a Bádogembert játszotta a rendező.

"Szegeden az Aranycsapatban Begyűjtő Putyi szerepét játszottam, amikor ide szerződtem. Ez volt életem legboldogabb időszaka" -meséli. Most Stopli szerepét alakítja és mellyel egy új arcát mutatja meg.

Kiss Tünde az Al Addin című színdarabban debütált a győri közönség előtt. A Győri Nemzeti Színházban második szerepként kapta meg a park legjobb nője, Winkler Zsófi szerepét az Aranycsapat című musicalben. Három évvel ezelőtt Vera karakterébe bújt, a fiatal Fenyő Miklós szeretője, majd később feleségeként a Made in Hungária című filmben. Nagy meglepetés és nagy bizalom számára ez a győri szerep.

Winkler Zsófi testvérét Winkler Marit Mózes Anita személyesíti meg, aki elmondása szerint "a bevállalósabb" testvér. Rajong a pörgős vagy éppen lassú, fülbemászó dalokért, szövegeik beleivódnak az emberbe. Lélekből kell énekelni- hangsúlyozta.

Fenyő Miklós öt dalt írt ebbe a darabba, amit korábban még nem lehetett hallani. Ilyenek például a Csak a foci van, Szexbomba rumba, Százlábugi című melódiák. Dalszövegei történeteket mesélnek el, nagyon komoly, mély mondanivalóval.

Szó esett arról is, hogy hogyan születnek meg ezek a versként is helytálló dalszövegek. Fenyő Miklós kiemelte: "Lelkemet és szívemet tettem bele, annyira szeretettből csináltam ezeket."

Nagy Balázs Angyal Gyuri szerepét játssza, nagyon szereti és "lubickol" az előadásban. Pörneczi Attila a fodrász, Pub Gyula szerepét alakítja. "Ez a harmadik Hungária bázisú darabom- mondja.

Forgács Péter pedig Komáromy elvtárs szerepébe bújik. Egy kis nosztalgia, szerelem, magyar foci és rock & roll történelem.

Forgács Péter
Forgács Péter


A premiert megtisztelte jelenlétével a városvezetés, többek között Borkai Zsolt polgármester, Bolla Péter kabinetfőnök, a rendező Méhes László, Csányi Sándor a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke és a legendás Rába ETO játékosai. Forgács Péter igazgató és Borkai Zsolt polgármester a csillárszinten köszöntötte az egykori labdarúgó játékosokat.

Elsöprő siker, lenyűgöző látványvilág, egészen elképesztő és utolérhetetlen színészi alakítások. Zenés, történelmi időutazás azoknak, akik ezt a legendás időt még nem élték át és azoknak, akik visszaemlékeznek. Az álló közönség méltán, szűnni nem akaró vastapssal jutalmazta a produkciót.

Szereplők: Áts Gyula, Maszlay István, Szilágyi István, Fenyő Miklós, Járai Máté, Nagy Balázs, Töreky Zsuzsa, Kiss Tünde, Mózes Anita, Fejszés Attila, Venczel-Kovács Zoltán, Klinga Péter, Jáger András, Forgács Péter, Koppány Zoltán, Pörneczi Attila, Marek Gábor és a Győri Nemzeti Színház tánckara.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állandósult csúcsforgalom Győrben a Széchenyi híd - képgaléria

Győr egyik legforgalmasabb hídja a Széchenyi, amelyen személygépkocsik és tehergépjárművek ezrei haladnak át naponta. Tovább olvasom