Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Csángóföldön járt az Arrabona Városvédő Egyesület - fotók

Az Arrabona Városvédő Egyesület idén is látogatást tett a moldvai csángóknál. A Moldvai Csángó Magyarok Szövetségének segítségével a cél most Kostelek volt.

A négy napos túra (augusztus 30-szeptember 2) során füzeteket, írószereket, könyveket, játékokat, számítógépeket és monitorokat juttattunk el a kisdiákok részére Ferencz Éva oktatási felelős segítségével.

Kostelek: Az egykor Csíkszépvízhez tartozó, majd közigazgatásilag Bákó megyéhez - és így értelemszerűen Moldvához - csatolt Kostelek viseletében, folklórjában, és egész kultúrájában a mai napig megőrizte erdélyi, közelebbről gyimesi jellegzetességeit.


A Kárpátokban, az 1000 méteres magasan fekvő völgyben, festői környezetben létesült hegyi-falut mindössze 700-an lakják, a gyermeklétszám is meglehetősen alacsony, 60 fő. Közülük mindenki részesül a Csángó-szövetség szervezte magyar oktatásban, a helyi tanárok még óvodás csoportot is vezetnek.


Kosteleken a fiatalok hűen ápolják örökségüket magyar tanáraik vezetésével, sőt újabban rendszeres fellépői folklórfesztiváloknak a Szellő nevű tánccsoportjukkal. Emellett minden év szeptemberében megszervezik az immár hagyományossá vált szüreti bált, a "kosaras bált" is. Legújabb fejleményként büszkén mondhatják el, hogy immár Kostelekben is sikerült magyarországi támogatók jóvoltából Gyermekek Házát létesíteni.

A köszönet hangján szeretnénk illetni minden jóérzésű embert,-külön hála Fehér Zoltánnak- szervezetet(ADU Kft, Aspico Kft, Sipment Bt, AGT Holding,Assist Trend) és egyesületet akik adományaikkal támogatták az Arrabona akcióját önzetlenül, segítve ezzel a kosteleki kisdiákok tanulási lehetőségét!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Környezetvédelmi játékok a győri Civilek Éjszakáján

Környezetvédelmi játékok bemutatására és kipróbálására várják az érdeklődőket a Civilek Éjszakáján… Tovább olvasom