Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Csángóföldön járt az Arrabona Városvédő Egyesület

Az Arrabona Városvédő Egyesület tavaly második alkalommal tett látogatást a moldvai csángóknál. A Moldvai Csángómagyarok Szövetségének segítségével a cél most Lábnyik volt. A négy napos túra (november 23-27-ig) során íróasztalokat, füzeteket, írószereket, könyveket, játékokat, számítógépeket és monitorokat juttattunk el a kisdiákok részére.

Szegény az a vidék, ahol ma csángó magyarjaink e része él, szerények a körülmények, elszigeteltek a falvak is, de lám vannak magyar tanítók, igaz csak két tucat és ami fontos, vannak még támogatók, segítők, sajnos kevesen, de vannak.

Az Arrabona Városvédő Egyesület is felsorakozott a segítséget adók közé, azzal a reménnyel tette ezt, hogy nem marad egyedül. Lábnyik, románul Vladnic, Bákó várostól kelet-délkeletre található, 30 km távolságban. Községközpontja Parincea.Valószínűleg az egyetlen jelentősebb csángó település, amelyet a madéfalvi veszedelem (1764) menekültjei alapítottak, s telepítettek be.

A település másik érdekessége, hogy a II. világháború idején, több száz lakosa a magyarországi Egyházaskozár és Bekényes településekre költözött. Emléküket a faluban ma emléktábla jelzi. 941 lakosából 904-en római katolikusok, és mindnyájan beszélik a tiszta székelyes-csángó nyelvjárást.

A 2002/2003-es tanév meghozta a lábnyiki gyermekeknek a magyar anyanyelv tanulásának lehetőségét, először délutáni foglalkozások, majd a következő tanévtől már a hivatalos iskolai keretek között is.
Ez utóbbiból 102 gyermek részesül. 2007-ben itt épült fel az oktatási program első, újépítésű Gyermekek Háza elnevezésű iskolaépülete.

A köszönet hangján szeretnénk illetni minden adakozó embert, szervezetet és egyesületet, akik adományaikkal támogatták az Arrabona akcióját önzetlenül, segítve ezzel a lábnyiki kisdiákok tanulási lehetőségét!

Győr, 2012.02.16.
Herkely Ákos - elnök
Arrabona Városvédő Egyesület
arrabona.varosvedo@index.hu

Olvasóink írták

  • 2. titokgyula 2012. február 17. 19:13
    „a WWW.arrabona-varosvedo.hu oldalán kérdezhet az utazóktól.
    http://arrabona-varosvedo.hu/forum/viewtopic.php?f=17&t=6634”
  • 1. DON 2012. február 17. 00:13
    „Jó a videó!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ilyen még nem volt: kóros részegség miatt mentették fel

A Győri Törvényszék is csak tankönyvekben olvasott arról a betegségről, ami miatt csütörtökön… Tovább olvasom