Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Csalódunk-e karácsonykor, avagy mit hoz a Jézuska?

Győr-Moson-Sopron megye – Egy friss felmérés szerint idén gátat szabunk vágyainknak, s nem nyújtózkodunk tovább, mint ameddig a takarónk ér a karácsonyi ajándékvásárláskor. Megkérdeztük, mit szól mindehhez az utca embere Győrben.

A három megkérdezett győri járókelő dióhéjban úgy válaszolt, hogy idén is körülbelül annyit szánnak ajándékvásárlásra, mint tavaly, de a rossz gazdasági hírek és a sorozatos elbocsátások miatt meggondolják, mire költsenek minden egyes forintot.

Ha ajándékozási fortélyokra kíváncsi, vagy szimplán abban bízik, hogy az Ön rokonát szólítottuk meg, s így hátha előbb megtudja, mit hoz a Jézuska – akkor ne hagyja ki videónkat sem.

 


Videó: Babos Viktória és Cseh Róbert

A könyv, az örök sláger

Az év végi hajrában leginkább könyvesboltokban, ruházati és sportfelszerelést árusító üzletekben lehet az ünnepek előtt tumultusra számítani – derült ki a KutatóCentrum internetes felméréséből.

Mindez azt is jelenti, hogy más kerül a karácsonyi ajándék- és kívánságlistákra 2008-ban, mint az utóbbi években.

Noha a férfiak számítástechnikai termékekről, mobiltelefonról és GPS-ről, a nők új ékszerről és ruháról álmodoznak továbbra is – a gazdasági válság ésszerűbb ajándékozásra készteti a embereket.

Az idei top 3-as lista

A válaszadók mintegy kétharmada ugyanis "csak" könyvvel szeretné meglepni szeretteit, emellett a top 3-as listán helyet kaptak még a ruházati cikkek és kiegészítők, valamint az egészséggel kapcsolatos és szépségápolási termékek.

A nemek között természetesen megfigyelhető néhány eltérés az ajándékvásárlás terén: például a hölgyek 60 százaléka tervezi kozmetikumok, parfümök, wellness- és fitnesztermékek beszerzését, addig a férfiaknak csupán 43 százaléka.

Utazást várunk, zoknit ajándékozunk

A vágyott ajándékok toplistája teljesen más képet mutat: jellemzően drágább meglepetésekről álmodozunk, mint amit ajándékba szánunk.

Az első két helyre ugyan szintén a ruházati cikkek és kiegészítők, valamint a könyvek kerültek, de a tervezett ajándékokhoz képest sokkal kisebb arányban.

Az egyik legnagyobb különbség az utazások tekintetében mutatkozott: míg a megkérdezettek közel 30 százaléka kapna szívesen ajándékba egy utat, addig csupán 4 százalék tervezi, hogy ezzel a viszonylag költséges ajándékkal lepi meg szeretteit.

A szórakoztató elektronikai cikkek közt is a drágábbak a népszerűbbek: leginkább egy LCD tévének örülnénk – főleg ha a gazdásági válság nem szorítana bennünket takarékoskodásra.

Közel másfél millióan vásárolnak ajándékot online

Az ünnepek előtti tolongás elkerülésére sokan veszik igénybe a netet: a megkérdezettek több mint háromnegyede tájékozódik az interneten, sőt, a tájékozódók fele úgy tervezi, hogy a vásárlás egy részét is online bonyolítja. Ez azt jelenti, hogy több mint 1,3 millióan a világhálón szeretnék a karácsonyi beszerzés egy részét intézni.

Meglepő egyébként, hogy leginkább a falvak és kisközségek lakói hívják segítségül a netet: a városiakhoz hasonlóan több mint 42 százalékuk vásárlásra is használni fogja, de míg a nagyobb településeken élők 6 százaléka egyáltalán nem veszi igénybe a világhálót a karácsonyi ajándékvásárláshoz, addig a kisközségben élők egyre többen.

A családtagokra 10-10 ezer forintot szánunk

A férfiak többet, átlagosan közel 11 000 forintot költenek, míg a nők nem egészen 7 500 forintot. Összesen egy-egy közeli családtag ajándékára közel 10 000 forintot szánunk.

Az erősebb nem minden huszadik képviselője 40 000 forintnál is drágább ajándék vásárlását tervezi, míg a hölgyeknél ez az arány nem éri el az 1 százalékot sem.

Ez több tényezővel is magyarázható: a nők jellemzően több kisebb kiegészítőt is vesznek, aminek az értékét nem számolják az ajándékhoz, emellett a férfiak leginkább a kedvesüknek vásárolnak, aki általában a legdrágább ajándékot érdemli.

Érdekesség, hogy csupán minden negyedik válaszadó várja ki december közepét az ajándékvásárlással, közel 30 százalék még november végéig gondoskodik az ünnepekről.

Az idősebbek előrelátóbbak: az 50 év felettiek csupán 16 százaléka hagyja az ünnepek előtti hetekre a bevásárlást.Olvasóink írták

 • 16. matriné 2008. november 26. 09:25
  „Szilágyi úr! Ön amikor a kétezer éves "kis Jézusára" gondol én meg a" Kis csávó"című filmre! Igaz Ő a filmben csupán egy negyven év körüli törpe és még szakálla sincsen. Milyen lehet mára az Ön kis Jézuskája ? Persze lehet, hogy az Ön témájában megállt az idő.”
 • 15. santiago 2008. november 26. 08:55
  „Az a baj, hogy a karácsony sokak számára elvesztette a varázsát, és a pénzről szól. Az iskolában túl licitálják egymást a gyerekek, és aki "csak" egy anyuka által kézzel kötött pulcsit tudhat magáénak karácsony után, azt kinézik. Szerencsére nálunk, a szeretet ünnepe tényleg a szertetről szól, és nem a pénzről. De az emberek ne csak abban a 3 napban szeressék egymást.
  Tavaly a barátomnak, saját kézzel gyártott ajándékot csináltam, 2 befőttes üveget egymásba ragasztottam, a belsőbe beragasztottam a képünket, a 2üveg közé pedig vizet engedtem, és csillámport szórtam bele, és a mai napig féltve őrzi, mert az az egyik legkedvesebb ajándéka.”
 • 14. Szilágyi_Zsolt 2008. november 25. 22:34
  „Matriné, te meg inkább a helyesírásodra figyeltél volna oda az ünneprontó okoskodás helyett!”
 • 13. Szilágyi_Zsolt 2008. november 25. 22:32
  „Nálunk lesz egy szépen feldíszített, sudár karácsonyfa, a meleg, forraltbor- és fenyőillatú, otthonos lakásban. Azonkívül együtt leszünk, szép énekeket éneklünk a Kisjézusnak, megesszük a finom vacsorát, mézes puszedlit és diós kalácsot majszolunk, és élvezzük az együttlétet, a szeretet, meg a békét. Mi kell még? Kinek van szüksége sok tízezres ajándékokra? Nem arról szól a karácsony, hogy ki tud több pénzt költeni a másikra, és ki készül ki jobban az üzletből üzletbe való rohangálásban.”
 • 12. Judytka 2008. november 25. 19:49
  „A 2 es hozzászóláson jót röhögtem!!!
  Mit hoz?Nagyon remélem,hogy egészséget!békességet és nyugalmat!
  Nem az számít,hogy milyen drága ajándék van a fa alatt,az igazi ajándék a szívben lakik..és nem csak karácsonykor!!”
 • 11. MTT 2008. november 25. 19:47
  „Gazdag ember mindig is volt, meg szegényis...lassan a középréteg tűnik le....”
 • 10. PrettyWoman 2008. november 25. 15:01
  „Igazatok van, gyerekek. Én csak azt nem értem, az hogy lehet, hogy a magyar ember mindig sír, hogy milyen szegény, aztán karácsony előtt meg nem lehet egy gombostűt sem leejteni egy boltban sem. Annyira tele lesz vevőkkel. És válság ide vagy oda, figyeljétek meg, ez most is így lesz.”
 • 9. Angels777 2008. november 25. 14:25
  „Mit hoz a jézuska?? Miért pénzel megvehető dolgokról kérdezgetnek?? Nos remélem nyugalmat.. Sokan azon gondolkodnak mit esznek holnap- holnapután... Nekik mit hoz a jézuska.. Könnyeket, mert sokan eltúlozzák már ezt az ünnepet is..”
 • 8. kisördög 2008. november 25. 13:34
  „teljesen igazad van, ami szivböl jön az az igazi ajándék! nagyon köszönöm amugy a derüs sorokat,röhögök!!szia!”
 • 7. Poltergeist 2008. november 25. 13:11
  „kisördög---->kösz,de egyébként a viccet félretéve én is az mellett vagyok,hogy nem az a lényeg,hogy mekkora az ajándék volumenje mint ahogy ez a mai világban látszólagos népszerüségnek örvend,de majd rájönnek ők is .Én személyszerint abban hiszek,hogy a szívből adott ajándék többet ér mind bármely pénzel megvehető tökmindegy mi.
  Ui.:azért nekem jövőre lessz a legjobb kapok egy F***sz nélküli póni lovat:D jipijé”
 • 6. kisördög 2008. november 25. 10:44
  „Hát...Poltergeist ekkorát nem röhögtem mostanában! Ez a nap legnépszerübb hozzászólása! : ))))”
 • 5. Catherina 2008. november 25. 10:21
  „Álmainkat ne mástól várjuk, hogy megvalósítsa, mi meg azzal törődjünk, hogy legalább ne rontsuk el a szeretet ünnepét, - bár ahol nincs ott most csúcsosodik ki ,hogy mennyire nincs, ahol meg van, ott nem kell miről beszélni, mert eltelik ez a nap is mint a többi hol így, hol úgy. A lényeg meg bennünk van, vagy nincs. A többi csak üzlet.”
 • 4. matriné 2008. november 25. 09:52
  „Aki a kétezer éves "Jézuska" ajándékára vár az, azt meg is érdemli.Csak meséje el e szerkesztőségnek,hogy mit kapott tőle! Lehet, hogy mannát?”
 • 3. Agent 2008. november 25. 09:15
  „Marhaság, annak kell örülni, hogy a család közös asztalhoz ül, beszélget, mindenki együtt van, az ajándékozás teljesen mellékes, csupán piaci eszköz a "szeretet ünnepének" hirdetése a kereskedő részéről, a szeretetet nem pénzben és ajándékban mérik.”
 • 2. Poltergeist 2008. november 25. 08:27
  „Én pónilovat kapok,de azt is csak két részletben az idén kapom a lónak fa***át.”
 • 1. MTT 2008. november 25. 07:59
  „10-10ezer? Ezek szerint csak én vagyok csóró ebben az országban? Nálunk csak 2-3ezer jut valami kozmetikumra, vagy egy sálra...Mégsem leszek boldogtalanabb. Sőt, ha egészséges lesz a családom, az a legnagyobb kincs a mi számunkra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

„A nagymamát nem pótolja semmi”

Győr - „Igazi nagyszülőt keresünk kislányommal. Kölcsönös szeretetre vágyunk!” –… Tovább olvasom