Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Családon belül marad?

Százezer aláírás is kevés volt ahhoz, hogy a családon belüli erőszak visszaszorításáért népi kezdeményezést elindító Halász Pálma a parlament bizottsági ülésén szót kaphasson. Most reménykedik, mert "a civil nyomásra mindenki kezd rádöbbenni a probléma súlyára".
– Melyik volt az a pont, ami után úgy érezte: országos kezdeményezést indít, hogy a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi törvényi tényállás legyen?
– Amikor korábban bementem az esélyegyenlőségi minisztériumba, s az ENSZ opcionális jegyzőkönyvét (amely a családi erőszak tekintetében bűnös tétlenséggel vádolta meg Magyarországot kilenc éve) szerettem volna kikérni. A válasz az volt: menjen innen, ne okvetetlenkedjen, mert rendőrt hívunk. Ezután indítottam el a kampányt. Nulla forintból vittük végig. Később beültem az Országos Választási Bizottság elé egymagam: biztosan vannak nálam sokkal képzettebbek ilyen ügyekben, de elszántabbak nemigen: az igazságérzetem vezetett.

– Milyen lehetőségük van most azoknak, akik családon belüli erőszak áldozatai?
– Sajnos jellemző az áldozathibáztató magatartás. Azok, akik túllépnek félelmükön, szégyenérzetükön, s jelzik a problémát, gyakran azzal a válasszal szembesülnek: miért ment hozzá házastársához? Tudjuk, hogy családon belüli erőszakba hetente belehalnak nők, havonta gyerekek. Ha beszélni sem beszélünk róla, akkor miként oldjuk meg? Ha az áldozat jelez, akkor rágalmazó lehet, ha nem, akkor meg bűnrészes, vagy azt mondják: „megérdemli a sorsát". A jelzőrendszer tagjai gyakran egy vállrándítással elintézik az ügyet. Most a parlamentben is ezt láttuk a politikusoktól. Nem is értem azt, amire Varga István képviselő hivatkozott: attól, hogy sok gyereket szül valaki, nem lesz családon belüli erőszak? Kormányok jöttek-mentek, senki nem akart a kérdéssel foglalkozni: mindig csak az aktuális ellenzék beszélt róla, amíg kormányra nem került.

– Az ellenzék most is meglovagolta, hogy rengeteg választó írta alá a támogató ívet?
– Most, amikor látszik, hogy tömeg van az ügy mögött – ráadásul a fenti parlamenti mondat sokakat felháborított –, hirtelen sokan magukénak kezdik érezni. Olyanok nyilatkoztak róla, akiknek semmi közük nem volt hozzá s az aláírásgyűjtéshez.

– A parlamenti bizottsági ülésén szót sem kapott...
– Az alkotmánybizottsági ülésen írásban kértem, hogy jelen lehessek, s a népi kezdeményezés elindítójaként hozzá is szólhassak a témához. Délelőtt fél tízre hirdették meg ezt a napirendi pontot: menet közben azonban előrehozták. Telefonon kértem, hogy várjanak meg, úton vagyok, s a korábban meghirdetett időre megyek. Felesleges volt, azt is megszavazták, hogy nem szólhatok hozzá a témához. A plenáris üléstől többet reméltünk: így aztán megdöbbentem, hogy éjszakai napirendi pontnak tűzték ki. Végül múlt hétfőn tíztől éjfélig tárgyalták: ekkor már csak hatan ültek benn a kormánypártból.

– Interjúnk eddigi része múlt péntek délelőtt készült: még aznap délután Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette, arra kéri párttársait, hétfőn igennel szavazzanak, ön pedig szombaton az emberierőforrás-miniszternél is járt. Mit remél ezek után a mai szavazástól?
– A civil nyomás eredményeként mindenki kezd rádöbbenni a probléma súlyára, így reménykedem. Pozitív irányba indult el az ügy, mely sok százezer embert érint. A miniszterrel való egyeztetés során is erre hívtam fel a figyelmet. Más népi kezdeményezések (például a Kisalföld által elindított) támogatói ebből meríthetnek erőt, ha sok tízezer aláírás hatására láthatják, hogy akár a törvényhozásba is bele tudnak szólni. Ha már van ilyen eszköz, mint a népi kezdeményezés, akkor a jó ügyek érdekében éljünk vele, hogy megfelelő irányba induljon el egy-egy folyamat.

Olvasóink írták

  • 1. tricse 2012. szeptember 17. 08:10
    „Ez mind becsülendő és tiszteletreméltó,de hogy ez a többséget megvédené a brutalitástól azt kötve hiszem! Sajnos!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sörös örömök Győrben

Ötezer forintot is elköltenek az I. Győri Sörnapokon a lapunk által megkérdezett fiatalok. A nagy… Tovább olvasom