Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Családmesék: Udvari munkásból puskaműves

Győr - Miután Keszthelyi Gyula leérettségizett Győrött a bencéseknél, udvari munkás lett a mára már félig lebontott győri textilgyárban. Hogy hogyan lett aztán fegyverkovács, puskaműves, a válasz rá: mert érdekelte a lőszergyártás és a lövedékek nagy sebességű, képlékeny alakítása.

Valamikor a bunkósbot volt a fegyver, ma a rakétaelhárító rakéta számít annak... A hidegfegyverek, mint a kard, a tőr vagy a testvédő páncélzat, kovácsolással készült, különvált viszont ettől a tűzfegyver gyártása.
Fegyverkovács: ilyen valójában nem létezik, viszont csőkovács, lakatszerkezet-készítő, azaz a lőfegyver biztonsági szerkezetét előállító mester igen, aztán ugyanebben a műfajban faszobrász, másként puskatuskészítő...

Huszonhét éve műveli

Aki az előbbieket egymaga tudja, ismeri, vizsgázott belőle, az a mester a német terminológia szerint puskaműves. A 62 éves győri Keszthelyi Gyula névjegykártyáján ez szerepel, 27 éve műveli a puskaművességet, tudnak róla Dunántúl-szerte és messze, a határokon túl is. Vadászpuskát – azt mondja, sporteszközt – viszont két éve nem készített.

A férfi édesapja vízimérnök volt, ahogy ő is mérnök lett azon egyszerű okból, mert érdekelte a műszaki pálya. Ezért aztán nem számított, milyen messziről indult neki. A textilgyár udvarát takarította fiatalemberként, később ugyanott raktári segédmunkás lett, betanított esztergályos, marós és legvégül gyártástechnológus. Műszaki főiskolára került, majd a Műegyetemen diplomázott. Tíz-tíz évet töltött egy-egy vállalatnál, utoljára egy finommechanikai cégnél, ez utóbbinál termelési igazgatói titulusig vitte, hogy aztán 1980-ban magánzó legyen.

Minden, ami durran

Mindig szenvedélyesen érdekelte, ami durran, bele is vágott a szakmájába. Ami a puskaművességhez gyakorlati tudás szükséges, külhonban szerezte meg, méghozzá kiváló iskolákban, Csehországban, Ausztriában. Vizsgázott puskaműves, és 27 éve azt csinálhatja, ami a szenvedélye.

Fegyvert javít, s ha a kuncsaft pénztárcája engedné, készítene is (két éve készített utoljára vadászfegyvert). De hát oly kiváló színvonalon gyártanak fő darabokat... A mai modern technológiával tömegével lehet előállítani olyan fegyvercsövet, amelyet utólag nem kell megmunkálni. Egyedi módon, kovácsolással készítik viszont a minőségi puskához a rugókat, ahogy teszi ezt Keszthelyi mester is. Aztán gyárt a vadászpuskát és a céltávcsövet összekötő alkatrészeket. A méretek és a puskaféleségek sokasága miatt mintegy 170-féle úgynevezett távcsőmantege-t. Aztán készít puskapótalkatrészeket, egyedi méretre puskatusokat vagy hetvenféle önvédelmi és sportfegyverhez való bőrtokot.

Nincs két egyforma

A puskaműves-mesterség nyelve a flamand, valamikor Magyarország a vadászpuska-készítésben a világ legjobbjai közé tartozott, ám az 1980-as évektől kezdett elsorvadni. Akik ma vezetnek, a belga, az angol vadászfegyver-készítők, ám a cseh műhelyek neve is jól hangzik a szakmában. A győri puskaművesmester maga is vadászik, természetellenes lenne, ha nem lenne sportvadász. Suszternek ritkán van jó cipője, ám maga azt tartja, hogy a puskaművesnek igenis jó minőségű fegyvere legyen. Mint minden nyomás alá helyezett műszaki rendszert, a vadászfegyvereket is időszakosan vizsgáztatják. A győri mester is időről időre a fővárosba viszi megbízói fegyverét vizsgáztatni a kézilőfegyver-vizsgáló hivatalhoz. Ami még a mesterséghez tartozik száz és egy dolog mellett, Keszthelyi Gyula legkedvesebb elfoglaltságai között van a szakmában: amikor becses fegyvereket visznek hozzá restaurálásra. El nem felejthető ezek közül az a vadászpuskapár, amely annak idején Gustav Fükert mester kezéből került ki, s amely a magyar trónörökös feleségének, a pannonhalmi bazilika altemplomában nyugvó belga király lányának, Stefániának a tulajdonában volt. Értéke szinte felbecsülhetetlen.

Most már csak az szorul magyarázatra, miként kerekíthető ki ebből családmese. Azon egyszerű okból, hogy az apa mellett kétdiplomás – gépész, közgazdász – fia ugyancsak szakmabeli. Valamikor 8 évig dolgozott együtt apa és fia, és ma is a mester munkatársa.


Ferenczi József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vetélkedővel az AIDS terjedése ellen

Győr - A Magyar Védőnők Egyesületének Győr-Moson-Sopron Megyei Szakosztálya harmadik alkalommal… Tovább olvasom